*Nettavisen* Sport.

- Det er en grunn til at de spiller U21-fotball

Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix

«U21-landslaget ville slått A-landslaget,» mener mange. Norske fotballeksperter er uenige.

09.06.13 20:23

Det snakkes om dem overalt. På fotballpuber, i sosiale medier, i parken, på jobb.

U21-landslaget er norsk fotballs håp for framtiden. Mens A-landslaget sanker ett poeng over to kamper mot lille Albania, og er i ferd med å hektes av i VM-kvalifiseringen til Brasil i 2014, tar U21-guttene seg av Frankrike i kvalifiseringen og nedsabler England i selve mesterskapet.

Ja, mange mener til og med at U21-guttene ikke bare er framtiden - de er nåtiden.

- Mister bakkekontakten
«U21-landslaget er bedre enn A-landslaget,» er påstanden som går igjen i mange samtaler.

- Men er de virkelig det?

- Nei, svarer tidligere landslagsspiller og nå fotballekspert i TV 2 Sporten, Jahn Ivar «Mini» Jacobsen, bombastisk til Nettavisen.

- Da hadde flere av dem spilt på landslaget, sier han.

LES OGSÅ: - Har enda mer å gå på

Han mener at det norske folket nærmest har mistet bakkekontakten i sin hyllest av U21-landslaget.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi skal huske på at U21-landslaget spiller mot andre juniorer, sier han.

- De er gode, de gjør det godt, og de fortjener all ære. Men det er en grunn til at de spiller på U21-landslaget og ikke A-landslaget, legger han til.

- Som å måle melk med metermål
Minis gamletrener i Rosenborg, Nils Arne Eggen, er enig med sin tidligere elev.

- Det laget som stilte mot Albania på fredag er det beste laget vi kan stille. Det må ikke være tvil om det, sier Eggen, som i likhet med Mini poengterer at motstanden for U21-gutta tross alt er lettere enn motstanden A-landslaget får.

- Aldersbestemt fotball lever sitt eget liv. Det er tøft å kvalifisere seg til VM, uansett hvem du møter, sier han.

LES OGSÅ: Her er U21-lagets suksessteam

- Kunne U21-gutta slått A-landslaget?

- Det vet vi ikke noe om, for de har ikke spilt mot hverandre. Selv jeg kan ikke si noe om det, det kan du skrive, humrer trønderen.

- Det er helt usammenlignbart. Det blir omtrent som å måle melk med metermål.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gullalderen uteble
Dette er for øvrig ikke første gang et aldersbestemt, norsk lag imponerer i internasjonal fotball.

I 1998 tok det norske U21-landslaget bronse i EM i Romania, da Nederland ble slått 2-0 i bronsefinalen etter to scoringer av Steffen Iversen. To år senere kvalifiserte A-landslaget seg til EM, men gullalderen uteble. Mesterskapet i Nederland og Belgia er det hittil siste Norge har kvalifisert seg til.

Eirik Bakke var en av dem som spilte på «bronselaget» i 1998. Året etter dro han til Premier League og Leeds, der han var en sentral spiller i en årrekke.

NORGE SLO ENGLAND: «Your boys took a hell of a beating»

Han konstaterer at den norske A-lagssuksessen uteble i årene etter bronsebragden.

- Men mange av guttene kom seg ut til utlandet. For min egen del ble det mer klubbkarriere enn landslaget etter 1998, selv om jeg fikk med meg EM i 2000, sier han.

Bakke har imidlertid mer tro på generasjonen som nå er i ferd med å reise seg.

- Jeg mener at dette laget er enda mer spennende rent individuelt. Vi var et veldig godt kollektiv. Nå er det veldig mange spillere som er lovende, bare se på dem som satt på benken mot England. Jeg tror at en ny generasjon må komme opp, og det ser vi nå. Det ser veldig bra ut for det norske A-landslaget i framtiden, sier Bakke.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Sjeldent god årgang
Her hjemme har Strømsgodset på mange måter blitt symbolet på «den nye vinen», med sin gjeng av unggutter som herjer i Tippeligaen under ledelse av Ronny Deila.

Tidligere Strømsgodset-spiller Alexander Aas har spilt sammen med flere av guttene som på lørdag feide England av banen. Han har, i likhet med Eirik Bakke, stor tro på generasjonen som nå kommer opp.

- Det er flere klubber, ikke minst Strømsgodset og Molde, som har dyktige trenere som har mer fokus på utvikling av spillere i stedet for kortsiktige resultater, sier han.

LES OGSÅ: Engelske aviser hyller unggutta

Han tror nettopp utviklingen av spillere var det som hindret 1998-guttene i å erobre fotballverdenen med A-landslaget, og peker på at mange av spillerne den gang forsvant til utlandet.

- Det kan være mange tilfeldigheter, men en del klubbvalg har mye å si for utviklingen. Nå er det flere norske lag som er gode på talentutvikling, mener han.

- Kunne U21-gutta slått A-landslaget?

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er vanskelig å slå fast en konklusjon på det, da måtte de ha spilt noen kamper mot hverandre. Men det er en sjeldent god årgang. Det er veldig moro at de yngre er i toppen av Europa, svarer den tidligere Godset-kapteinen.

Fortjener sjansen
Både Mini Jakobsen, Nils Arne Eggen, Eirik Bakke og Alexander Aas er uansett enige om én ting: At flere av U21-guttene fortjener en plass på A-landslaget.

- Vi hadde jo med fire stykker nå sist mot Albania. Jeg vil tro at en Vegar Eggen Hedenstad på backplass kan utfordre. På midtbanen kan Stefan Johansen kanskje melde seg på, og jeg ønsker at det kan være noen spisser også som gjør det, sier Mini.

- På A-landslaget har du Markus (Henriksen), for eksempel. Og det er mange flere der, Joshua King. Det er veldig bra for norsk fotball at mange banker på, sier Nils Arne Eggen.

- Det er hard kamp om plassene på A-landslaget. Men hvis de fortsetter å prestere som de har gjort i EM, synes jeg flere hadde fortjent muligheten på A-landslaget, sier Alexander Aas.

- Jeg mener 2-3 spillere kunne spilt. Stefan Johansen, Omar Elabdellaoui, Nordtveit har du der allerede. Marcus Pedersen også, og du har Jo Inge Berget. Du har mange som kan gå inn. Det er på tide at vi hiver inn en 4-5 spillere, sier Eirik Bakke.

MER FRA NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.