- Det er eventyrlig og helt vilt

Foto: AFP

Det er ikke rart denne klubben er tilbake på topp.

21.04.12 15:59

Før lørdagens serierunde topper Borussia Dortmund den tyske Bundesligaen med komfortable åtte poeng ned til Bayern München.

Kun tre runder gjenstår av sesongen og med seier eller uavgjort mot Borussia Mönchengladbach vil de gule kunne juble for ligamesterskapet - klubbens andre strake.

Da Dortmund gikk til topps forrige sesong var det klubbens første seriemesterskap siden 2001/02. Det at klubben nå igjen er tilbake på toppen er faktisk en råsterk prestasjon.

- Satset over evne
Etter Champions League-triumfen på 1990-tallet og seriemesterskapet tidlig på 2000-tallet satset klubben knallhardt på å holde seg blant de beste i Europa. Det gikk riv ruskende galt.

- De slet fælt økonomisk og satset over evne. Klubben handlet inn en rekke dyre spillere uten å ha dekning for det. Litt utypisk tysk, sier Andre Bergdølmo til Nettavisen.

- De hadde mange spillere på lange kontrakter og måtte etter hvert låne ut flere av disse spillerne. Det var en periode hvor klubben omtrent betalte lønnen til to hele tropper, sier han.

Bergdølmo spilte for den tyske klubben i perioden 2003 til 2005. Da nordmannen kom til klubben var økonomien skakkjørt og storlaget hadde blitt en middelhavsfarer i Bundesliga.

Utover 2000-tallet gikk det lenge dårlig. I 2006/07-sesongen kjempet klubben lenge mot nedrykk, men hentet seg fint inn igjen. Sentrale spillere forlot imidlertid klubben i rekordfart.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Afp/scanpix

- Utrolig sterkt
I 2008 begynte det imidlertid å snu både sportslig og økonomisk for den gigantiske tyske klubben. Mot slutten av sesongen tok Jürgen Klopp over som hovedtrener og han skulle bli viktig.

- Dortmund har satset friskt og ungt i en periode der mange andre klubber bruker penger de ikke har. De har virkelig tatt tak i det økonomiske, sier Bergdølmo om gamleklubben.

- Hvor sterkt er det å vinne to år på rad?

- Det er utrolig sterkt. De kjenner den hjemlige serien og spiller der hver uke. De har beholdt flyten og tok viktige poeng da Bayern slet i starten. Det var viktig, for også Bayern har vært gode.

- Er helt vilt
En av grunnene til at Dortmund relativt fort har kommet seg på beina, er klubbens enorme tilhengerskare. Klubben har også den største arenaen i Bundesliga, Signal Iduna Park.

Praktanlegget rommer over 80.000 tilskuere og er stort sett fullsatt på hver eneste kamp.

- Det er helt vilt, eventyrlig. Det var rundt 78.000 i snitt da jeg spilte og nå tror jeg det er over 80.000. Det er 26.000 folk bare bak det ene målet. Det er ikke mange som får oppleve noe slik.

Stjerner som Mario Götze, Sven Bender, Mats Hummels, Robert Lewandowski, Lucas Barrios, Neven Subotic, Jakub Blaszczykowsaki og Shinji Kagawa har gitt de 80.000 nye helter.

- Jürgen Klopp har hengt seg litt på den samme ungdomsbølgen som Mathias Sammer var på. Det popper stadig opp nye gode unge tyske spillere, sier Bergdølmo.

Da Klopp kom til Dortmund i 2008 hadde han ikke all verdens erfaring fra tidligere, men ledelsen i den tyske storklubben har nok ikke angret spesielt mye på ansettelsen av 44-åringen.

- Klopp startet i Mainz og markerte seg der, til tross for at han ikke hadde et voldsomt bra mannskap. Han klarer å få fram gode resultater og har en lederstil som passer unge spillere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Ap/scanpix

- Blir å regne med
Allerede denne sesongen var Borussia Dortmund tilbake i Champions League, selv om det ble exit allerede i gruppespillet. Tyskerne endte sist i gruppe F med fire poeng fra seks kamper.

Neste sesong tror Bergdølmo at de lysegule blir å regne med i den gjeveste europacupen, på samme måte som Bayern München har hengt godt med denne sesongen.

- Ja, jeg tror vi må regne med at Dortmund kommer lenger enn hva de gjorde i år. Spesielt om de kjøper og selger litt klokt i løpet av sommeren, sier Vålerenga-treneren.

- De hadde ikke den erfaringen som trengtes i år. Barcelona, Manchester United, og Bayern München har denne erfaringen, men ikke Dortmund. Det så vi klart i møtet med Marseille, sier han.

En viktig grunn til at Dortmund også kan beholde mange av sine stjernespillerne, selv om storklubbene snuser på Mario Götze & Co, er den tyske fotballkulturen.

- For tyskerne er det største å spille i Tyskland. Noen få går til de aller største klubbene i Europa, men de fleste vil bli. For Manuel Neuer var det for eksempel uaktuelt å gå til United. Der var Bayern et helt klart valg. Han ville bli i Tyskland.

- Den tyske ligaen har gode spillere, gode lønnsvilkår, et høyt nivå og fantastiske arenaer. For tyske spillere er det Tyskland som gjelder og derfor blir det ikke spillerflukt, sier Bergdølmo.

Du kan følge Borussia Dortmund og de andre lagene i tysk Bundesliga i Nettavisens livesenter - nalive.no - både på nett og mobil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.