- Det er ikke nok å være lur

Foto: Muard Sezer / Reuters / NTB scanpix

Arsenal på vei inn i en ny epoke.

05.09.13 08:20

På overgangsvinduets siste dag bladde Arsenal-manager Arsène Wenger endelig opp store penger for å få sin mann.

Rundt 42,5 millioner pund - om lag 400 millioner norske kroner - ble lagt på bordet for å hente tyske Mesüt Özil fra Real Madrid til Emirates.

Overgangssummen er den høyeste Arsenal noen gang har bladd opp, og det med god margin. Dette er faktisk første gang klubben legger ut over 20 millioner pund for en spiller.

Fram til Özils penn møtte Arsenals papir var det spanske Santi Cazorla som var Arsenals dyreste spiller gjennom tidene, men en prislapp på rundt 16 millioner pund i fjor sommer.

«The Gunners» inngikk riktig nok også en avtale verdt 17,5 millioner pund for José Antonio Reyes i 2004, men denne skal etter sigende ha vært prestasjonsbasert.

Og siden Reyes aldri ble noen suksess i londonklubben, steg nok prisen på spanjolen aldri så mye høyere enn de 10,5 millioner pundene som Arsenal måtte ut med direkte.

Andre profilerte kjøp under Wengers regime er Andrej Arsjavin for rundt 15 millioner pund, Sylvain Wiltord for rundt 13 millioner pund og Samir Nasri for rundt 12 millioner pund.

Knuste rekorden
Kjøpet av Özil markerer med andre ord et markant endring i Arsenal-managerens innkjøpspolitikk. Overgangsrekorden ble knust med hele 26,5 millioner pund mandag kveld.

I norske kroner tilsvarer det rundt 250 millioner, og selv differansen mellom Özil og Cazorla er større enn det Arsenal noen gang tidligere har brukt på én spiller.

Faktisk, om man regner sammen prisen på profilerte kjøp som Cazorla, Arsjavin, Wiltord og Nasri, vil totalen der være 56 millioner pund, kun 13,5 millioner over Özil-prisen.

Tidligere Premier League-anker og ihuga Arsenal-supporter Dag Solheim sier til Nettavisen at de økonomiske musklene Arsenal nå har vist, virkelig sender et signal om ambisjoner.

- Vi som ofte har supporterhatten på, har jo tenkt: «Wenger skjønner ingenting». Men han skjønner jævlig mye. Han kan gamet. Nå har han vist at Arsenal er villig til å strekke seg langt.

- Dette er et klart signal om at klubben er villig til å bruke penger. Arsenal har jo vært litt annerledesklubben lenge nå, men lønnstak og liten vilje til å bruke penger på ditt og datt, sier han.

- Er dette et vendepunkt i Wengers Arsenal-karriere?

- Det kan godt hende. Arsenal er i ferd med å bevege seg inn i en ny økonomisk fase nå og klubben vil stå overfor en litt annen situasjon. Vi vil nok se en litt annen policy.

- Men vi blir aldri noen «milliardklubb», som Chelsea eller City. Men vi vil nok se at Arsenal kommer til å kjøpe kvalitet, i tillegg til det man utvikler selv, sier Solheim til Nettavisen.

- Ikke nok å være lur
Bård Heggset, tidligere redaktør i Arsenals norske supporterblad Gunners Post, er også enig i at rekordkjøpet på overgangsvinduets siste dag marker en ny era for londonklubben.

- Det tror jeg absolutt. Det har også blitt signalisert. Etter åtte år med sparing på grunn av stadion, så har klubben nå begynt å generere penger, sier han til Nettavisen.

Dag Solheim tror Arsenal i framtiden vil være i stand til å kjempe med de beste klubbene i England om de beste spillerne, også når det gjelder pris.

- Ja, jeg tror ikke spillere vil gå til Manchester United, Chelsea eller Manchester City fordi Arsenal ikke har råd. Det er en endring vi får se og det må til. Det er ikke nok å bare være lur.

Heggset i Arsenals norske supporterklubb tror Nord-London-klubben først og fremst kan hevde seg i samme økonomiske sjiktet som Manchester United i årene framover.

- Det å konkurrere med City og Chelsea økonomisk, er kanskje ikke realistisk, men vi skal nok være på lik linje med United. En klubb uten rike onkler, som har et edruelig forhold til kjøp.

(Se Petter Veland vurdere Özil-overgangen)

HTML EMBED

Arsenal jaktet en rekke profilerte navn i løpet av dette overgangsvinduet, og mens flere stjerner glapp, kunne fansen til slutt slippe jubelen løs når Özil-signeringen ble klar.

Gunners-supporter Solheim innrømmer at han også dette vinduet lenge fryktet at Arsenal vil stå igjen med lommerusk.

- Jeg var litt redd for at Wenger skulle gjør det han har gjort før. Etter et feilskjær i åpningen, har det kommet fire strake seirer, og jeg var redd han skulle si at stallen var bra nok.

- Stallen var for tynn. Men så kommer det en verdensklassespiller. Det er litt som da Arsenal hentet Dennis Bergkamp. Dette var øverste hylle, og ikke klassen bak, sier Solheim.

- Veldig smart
Heggset mener Özil var mer enn hva han hadde trodd på forhånd.

- Jeg er ekstremt fornøyd. I flere år har jeg sett på ham som blant de to beste i den rollen rett bak spissen. Jeg trodde faktisk ikke vi kunne få en slik spiller, sier han.

- Aldersmessig er det også et veldig smart kjøp. Han er fortsatt bare 24 år, sier Heggset.

Sånn bortsett fra kjøpet av Özil er Dag Solheim også bra fornøyd med de andre forsterkningene Wenger gjorde denne sommeren.

Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

- Noen vil kanskje le av at Arsenal henter Mathieu Flamini, men det var viktig å få inn en sånn type. Det ble også hentet inn en italiensk landslagskeeper (Emiliano Viviano), sier han.

- Det eneste vi manglet var kanskje en skikkelig toppspiss, men vi får sette vår lit til Olivier Giroud. Han har åpnet bra. Det er ingen grunn til å komme med dommedagsprofetier nå.

Den tidligere redaktøren i Gunners Post er enig i at Arsenal også kunne trengt en ekstra spiss inn porten på Emirates i sommer.

- Özil er et makskjøp, mens Flamini er en smart signering. Han viste et vanvittig engasjement mot Tottenham og kan spille både midtbane og back, sier Heggset.

- Vi skulle kanskje hatt inn en spiss, siden Lukas Podolski er skadet, men vi får håpe Giroud holder seg skadefri. Jeg er også fornøyd med at vi har ut en del daukjøtt, sier han.

- Trengte den
Etter at avtalen med Özil ble klar mandag, har tyskeren uttalt at han valgte Arsenal foran andre toppklubber mye på grunn av nettopp Wenger. En stor opptur for manageren, mener Solheim.

- Wenger trengte den. Tidligere har unge, lovende spillere sagt de velger Arsenal på grunn av Wenger, men nå er det en etablert verdensstjerne som sier det, mener Solheim.

Og selv om Wenger nå har åpnet lommeboken på vidt gap, kan franskmannen trolig fortsatt gå til sengs hver kveld med svært god samvittighet.

Ser man på summene manageren har solgt spillere for, siden han overtok roret i klubben tilbake i 1996, så er utlegget for Mesüt Özil i grunn bare småtteri.

Så sent som i fjor sommer solgte han Robin van Persie til Manchester United for 22,5 millioner pund og sommeren før dro Francesc Fabregas til Barcelona for rundt 25 millioner pund.

I løpet av Arsenal-karrieren har Wenger også solgt Marc Overmars til Barcelona for 25 millioner pund, og Emmanuel Adebayor til Manchester City for 25 millioner pund.

Selv for en spiller som Nicolas Anelka, som så vidt hadde fått sitt gjennombrudd i londonklubben da han dro til Real Madrid, håvet Arsenal inn solide 22,5 millioner pund i 1999.

Til sammen har Wenger sopt inn rundt 120 millioner pund - 1,13 milliarder norske kroner - bare på denne kvintetten alene. Franskmannen har selvsagt også solgt en rekke andre.

I tillegg sikret Arsenal seg både bonuser og tillegg da Fabregas ble solgt til Arsenal, og disse kan totalt bli verdt opp imot fem millioner pund for klubben fra Nord-London.

- Det at Wenger har solgt mye, og ikke hentet inn ny kvalitet, er noe av grunnen til at mange supportere tidvis har ment at han ikke helt henger med i tiden, tror Solheim.

- Men nå blir det spennende å se framover. Jeg tror Wenger nå vil lykkes med å hente nye trofeer til Arsenal, sier supporteren og fotballeksperten.

Arsenal står så langt med to seiere og ett tap etter tre kamper av Premier League-sesongen. Liverpool topper tabellen med full pott.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Premier League

Mest lest på Sport

Annonsebilag