Gå til sidens hovedinnhold

- Det er makeløst, utrolig og helt vilt

Her er grepene som gjorde Diego Simeone (44) til et geni.

LISBOA (Nettavisen): Lille julaften 2011 vil for alltid være en merkedag i historien til Atletico Madrid.

Da satte Diego Simeone sin signatur på arket som gjorde ham til klubbens manager, en avgjørelse som skulle vise seg å være en velsignelse for både Atletico Madrid og Simeone selv.

Argentineren overtok ikke en klubb hvor alt lå til rette for suksess. Laget hanglet i ligaen og hadde nettopp røket ut for Albacete i den spanske cupen. Albacete spilte den gangen på nivå tre i Spania.

- 23. desember 2011 vil alltid bli husket som dagen da alt snudde, og Diego Simeone fikk med seg fansen fra dag én, forteller Ole Aasheim, president i Atletico Madrids norske supporterklubb.

På den første treningen møtte 10.000 fans opp for å støtte klubbens nye manager.

- Ssiden den gang har fansen og klubben hatt et enda tettere bånd. Det har hjulpet veldig på stemningen i klubben. Han har snudd en tapermentalitet til en vinnerkultur, mener Aasheim.

- Største prestasjon noensinne
Under tre år etter tapet for Albacete er situasjonen en helt annen. Simeone har ført laget til klubbens første ligatittel siden 1996, og lørdag spiller de Champions League-finale mot byrivalene Real Madrid.

- Det er den største prestasjonen av et klubblag i moderne tid. Ut fra forutsetninger, kan jeg ikke se en prestasjon som er større enn Atletico sin denne sesongen, uansett hvordan det måtte gå i finalen, sier C Mores La Liga-ekspert Petter Veland til Nettavisen.

Han er fra seg av beundring for reisen Atletico har hatt under Simeone. Han mener laget sakte men sikkert har blitt bedre og bedre under argentineren.

- Det har vært en prosess, og den har vart i to og et halvt år. Simeone kom inn lille julaften 2011, og da overtok han en klubb som de siste 20 årene hadde hatt nesten 50 trenere, og en klubb som i mange år levde på gamle meritter. Men Simeone kom inn og endret mentaliteten, ikke bare hos spillerne, men hos alle som jobber i administrasjonen. Han har til og med klart å endre holdning og styresett hos president og klubbdirektør. Og alt har han gjort ved å være fantastisk når det kommer til pedagogikk og mentalitet. Da Simeone talte til fansen etter ligagullet, sa han at «dette er mer enn en tittel. Dette er beviset på at alt er mulig bare man jobber hardt nok for det». Det sitatet synes jeg er passende for måten han har endret en hel klubbkultur på, forteller Veland.

Simeones grep
Siden Simeones inntog har klubben endret seg radikalt på flere områder. Én av endringene Simeone tok tak i da han ble ansatt, var måten spillerne gjorde seg fysisk klare på.

- Han innførte et nytt treningsprogram som fokuserte mye på restitusjon og hvordan man blir klar til kamp. De innførte en knalltøff oppkjøring til sesong, men når sesongen først er i gang, fra august til mai, er det bare én, maks to, treninger i uka som har full intensitet. Det medfører at spillerne har et voldsomt overskudd når de kommer til kamp, og det viser seg at det er nok til å fylle den mengden med intensitetstrening som må til. Det gjør at treningsøktene mellom kampene kan brukes til restitusjon, forteller Veland.

Nettavisens fotballekspert Joacim Jonsson har også latt seg sjarmere av Atleticos ferske mesterlag. Han roser Simeone opp i skyene når Nettavisen tar kontakt.

- Det er makeløst, utrolig og helt vilt det Atletico har prestert. Mange har sagt at de har for tynn stall, men de har imponert gang etter gang, og det Simeone har fått til er helt fantastisk. Det er veldig få spillere som har vært sentrale i de klubbene de har spilt tidligere, men nå vinner man La Liga og kan vinne Champions League. Den mentaliteten han har fått inn i laget er helt unik, og de vinner på karakterstyrke, lidenskap og hvor samlet de er. Det er det som imponerer meg mest av alt, den enheten de har skapt. Man prater mye om å få ut potensial, og det potensialet får de ut hver eneste gang, sier Jonsson til Nettavisen.

- Det er en av de største prestasjonene som er gjort i europeisk fotball de siste 20 årene av en klubb, legger han til.

- Motivator
- Hva er det som gjør Simeone så dyktig, tror du?

- Han virker å være en fantastisk motivator, han har samlet spillergruppen og står alltid bak dem, sier Jonsson.

- Han har fått alle til å tro på det de driver med, og tro kan faktisk flytte fjell. Det er det som er mest imponerende, at han klarer å få ut maks av hver enkelt spiller. Mange av spillerne har vært «kom si kom sa» i andre i klubber, men Simeone får maks ut av dem i hver kamp, og jeg har følelsen av at han gjør det samme på hver trening.

Det er Veland enig i.

- De pedagogiske egenskapene hans må være helt i verdenstoppen. Det er ikke mange endringer i stallen han overtok i 2011 til stallen han har nå. Stammen i laget er det samme. Da har han altså på to sesonger får spillere som har vært middelmådige til å bli best i Spania, og kanskje til og med best i Europa. Den forandringen som Atletico Madrid-spillerne har gått gjennom fra 2011 til 2014, er helt utrolig. Jeg kan ikke skjønne at man har sett maken til det i europeisk klubbfotball, sier Nettavisens La Liga-blogger.

- Hva slags standing har Simeone i Spania og blant spanske journalister nå?

- Det er langt mer «trøkk» rundt Simeone enn det er rundt for eksempel Carlo Ancelotti, og det forteller ganske mye, for Real Madrid er i utgangspunktet såpass mye større enn Atletico. Men når det gjelder pressedekning og vinklinger, er det Simeone som går igjen, og det er egentlig helt riktig når han leder laget sitt til triumf. Simeone tilbyr noe nytt, og han er flink til å si de riktige ordene uten å være arrogant eller cocky, og på den måten skaper han overskrifter og «fuzz» rundt klubben sin, sier Veland.

Legendestatus
Simeone spilte klubbfotball i både Argentina, Italia og Spania.

Han var innom Atlético Madrid i to perioder – fra 1994 til 1997 og fra 2003 til 2005. I alt spilte argentineren 134 kamper for klubben, og scoret 23 mål.

Mannen har i tillegg mer enn 100 landskamper for Argentina.

Lørdag kan legendestatusen øke ytterliggere med seier over byrival Real Madrid.

Nettavisen er til stede i Lisboa og kommer med flere saker før og etter match. Kampstart er 20.45, og dramatikken kan følges i vårt livesenter. Kampen vises også på Viasat 4, som starter sendingen klokken 19.30.

P.S: Få eller ingen elsker spansk fotball så mye som Petter Veland. Men C More-eksperten glemte å sjekke terminlista da han og kona booket ferie, og mens finalen spilles befinner han seg på Kreta.

- Jeg får finne meg en pub og se kampen der, sier han humrende.

LES OGSÅ:

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser