RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er min skyld

Foto: Massimo Pinca (AP)
Sist oppdatert:
Ydmyk Marcello Lippi etter sin siste kamp som trener. Italia sensasjonelt ute av VM!

SLOVAKIA - ITALIA 3-2:

Forutsetningene var enkle før avspark: Italia, de regjerende verdensmesterne i fotball, måtte slå Slovakia i kampen på Ellis Park Stadium i Johannesburg for å sikre seg åttedelsfinale i VM.

Uavgjort kunne holde, avhengig av resultatet i kampen mellom Paraguay og New Zealand, mens et tap definitivt ville sende italienerne ut av mesterskapet i Sør-Afrika. Så tidlig hadde ikke de asurblå røket ut av et verdensmesterskap siden 1974, og det ville være en nasjonal katastrofe om det skulle skje i Sør-Afrika i 2010.

Rettelse: Det er en nasjonal katastrofe.

For italienerne klarte aldri å komme tilbake etter tre baller i eget nett, og sensasjonen er dermed et faktum: Italia havner på sisteplass i gruppe F og er ute av fotball-VM, mens Paraguay og Slovakia er klare for åttedelsfinale.

- Har ikke trent som vi burde
Og det var en slagen italiensk landslagstrener som møtte pressen etter at nederlaget var et faktum.

Marcello Lippi har allerede før mesterskapet signalisert at VM i Sør-Afrika blir hans siste som landslagssjef, men ringreven hadde nok sett for seg en litt hyggeligere avskjed enn hva han fikk servert mot Slovakia.

Han vil likevel ikke gi spillerne skylden for fiaskoen i Johannesburg.

- Jeg tar hele ansvaret, hele ansvaret for det som skjedde, sier Lippi på pressekonferansen etter kampen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Når et lag kommer til en så viktig kamp med frykt i hjertet og frykt i beina og ikke er i stand til å vise hva de er kapable til, er det fordi treneren ikke har trent laget som han burde, forklarer 62-åringen.

Landslagstreneren forteller at han ikke trodde på noen gjentakelse av VM-gullet for fire år siden, men at torsdagens resultat likevel sjokkerer ham.

- Jeg trodde ikke vi skulle vinne VM, men jeg trodde vi ville gjøre det bedre enn dette. Jeg klarte ikke å trene laget godt nok, de var ikke klare for en så viktig kamp. I en time og 15 minutter fungerte ingenting, sier Lippi, og legger til at han tror årsaken var at spillerne ikke var mentalt klare for kampen.

- Flyttet grenser
Etter at Lippi ledet Italia til gullet for fire år siden overlot han stafettpinnen til Roberto Donadoni, men treneren ble hentet tilbake etter den begredelige innsatsen i EM for to år siden.

Men 62-åringen angrer ikke på valget.

- Jeg angrer ikke på at jeg kom tilbake, jeg kom tilbake med stor entusiasme, mener han.

Tomålsscorer for Slovakia, Robert Vittek, var naturlig nok langt mer fornøyd enn motstandernes trener etter kampen.

- Det er en stor suksess. Vi har flyttet grensene for slovakisk fotball, vi hadde aldri drømt om dette, sier Vittek, og tror nærmest ikke det er sant at Slovakia så til de grader dominerte i store deler av kampen mot Italia.

- Selvfølgelig forventet vi ikke å dominere spillet såpass mye. Vi var bedre gjennom hele kampen. Vi spilte med hjertene våre, og det var det som avgjorde det hele i dag, konstaterer tomålsscoreren.

Paraguay gruppevinnere: VMs kjedeligste kamp?

Best fra start
Forvarselet kom egentlig allerede i Italias to første kamper, og kanskje spesielt kampen mot New Zealand - der det var tydelig at verdensmesterne fra fire år tilbake var på vei mot pensjonsalderen.

New Zealand, rangert som nummer 78 på Fifa-rankingen, var ikke stort dårligere enn de italienske stjernene i 1-1-kampen i Nelspruit forrige søndag, men de fleste ventet likevel at Marcello Lippis gutter skulle slå tilbake i siste kamp mot Slovakia.

Så skjedde aldri.

Slovakene var best fra start, og fikk en stor sjanse til å ta ledelsen allerede etter seks minutter. Marek Hamsík fikk plutselig stå helt alene på 15 meter, men midtbanespilleren hadde bedre tid enn han trodde, og den direkte avslutningen gikk utenfor målet til Italia-keeper Federico Marchetti.

Men slovakene fortsatte å krige italienerne i senk, og uttellingen kom altså drøyt midtveis i første omgang.

Juraj Kucka utnyttet en stygg feilpasning fra Daniele De Rossi, og spilte gjennom Robert Vittek. Spissen var kald og rolig, plasserte ballen helt nede ved stolperota, og den italienske kalddusjen var et faktum.

Og marerittet for VM-stoltheten fortsatte etter hvilen.

Også Frankrike er ute: Skandalelaget fikk politibeskyttelse

Redning på strek
Italienerne slet med å skape sjanser mot den kompakte slovakiske forsvarsmuren, og de gangene de faktisk klarte å trenge gjennom, var avslutningene fra spissene på topp altfor svake.

Helt til i det 66. spilleminuttet, da det plutselig smalt foran målet til Jan Mucha.

Et hjørnespark havnet i beina til innbytter Fabio Quagliarella, som fyrte av fra fem meter. Keeper Mucha var utspilt, men på streken sto Liverpool-spiller Martin Skrtel som beinet ballen ut. Av tv-bildene var det ikke lett å si om ballen var over streken eller ikke, men dommer Howard Webb gjorde antakeligvis det riktige ved å la spillet fortsette.

Anført av innbytter Andrea Pirlo fortsatte Italia jakten på en utligning, noe som etterlot store rom bakover på banen.

Det ville de slovakiske spillerne utnytte, og etter 73 minutter kom et nytt sjokk for alle med middelhavsblå hjerter.

Et hjørnespark fra Marek Hamsík ble slått fram og tilbake i den italienske boksen, før nevnte Hamsík fikk slått inn på nytt. Robert Vittek stupte fram og styrte ballen i mål til 2-0 for Slovakia, og endeløs jubel hos de slovakiske spillerne.

Først da så det ut til at italienerne forsto alvoret.

Daniele De Rossi: «En hissig, italiensk pølse»

Sluttdramatikk
Ti minutter før full tid satte Fabio Quagliarella i gang et vakkert angrep, og fikk selv æren av å avslutte på mål. Keeper Mucha reddet, men på returen var Antonio Di Natale på plass og satte inn reduseringen.

Og nå handlet det meste om Italia.

Laget satte i gang en angrepsbølge mot det slovakiske målet, og fem minutter senere trodde Fabio Quagliarella han hadde fikset åttedelsfinale for Italia. Spissen bredsidet en pasning fra målscorer Di Natale i mål, men assistentdommeren vinket for offside - helt korrekt, viste tv-bildene.

Og så, som ut av ingenting, kontret Slovakia, og innbytter Kamil Kopunek chippet elegant ballen over keeper Marchetti og i mål. Klokka viste 89 minutter, stillingen var 3-1, og de fleste var sikre på at den italienske kista var spikret igjen for godt.

Men spenningen var langt ifra over.

To minutter på overtid var Quagliarella igjen på plass, og denne gangen var ikke spissen i nærheten av å være i offside. Fra 20 meter lobbet Napoli-spilleren elegant over Mucha og opp i krysset, og plutselig var dramatikken tilbake i kampen.

Italia fortsatte å kjøre på for en utligning, og fem minutter på overtid fikk Simone Pepe den muligheten laget ventet på.

En langt innkast ble stusset videre til Pepe på bakerste stolpe, men 26-åringen klarte aldri å treffe ballen rent, og skuddet endte utenfor.

Generasjonsskifte
Det var også det siste som skjedde i kampen, og gråtende italienere måtte bare konstatere at VM er over for denne gang. Samtidig markerte kampen en bitter slutt for spillerne Fabio Cannavaro og Gennaro Gattuso, i tillegg til trener Lippi.

Alle tre har signalisert på forhånd at mesterskapet i Sør-Afrika var deres siste for det italienske landslaget, men punktumet kom nok definitivt ikke på den måten de hadde håpet på.

Likevel spørs det om ikke det uansett trengs et generasjonsskifte i Italia.

Laget har skuffet stort etter VM-suksessen for fire år siden, og hittil i år har laget fortsatt ikke tatt én eneste seier.

Med to uavgjorte og ett tap i Sør-Afrika tangerte Italia dessuten rekorden Frankrike «vant» i 2002, som den mest mislykkede tittelforsvareren i et VM. Riktignok tok Frankrike kun ett poeng for åtte år siden, og var dermed hakket verre enn årets Italia, men det er all grunn til å sette de to prestasjonene opp imot hverandre.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere