*Nettavisen* Sport.

- Det er på tide at NFF tenker nytt

Foto: Montasje NTB scanpix

Jakten på Norges neste landslagstrener pågår for fullt.

Etter tapet mot Sveits tirsdag kveld, henger Norges deltakelse i VM i Brasil i en svært tynn tråd. Etter alt å dømme er derfor Egil Drillo Olsen ferdig som landslagssjef når Norge har spilt den siste kvalikkampen mot Island 15. oktober.

Når den tid kommer, står Norges Fotballforbund overfor et veivalg.

Hvilken trener som hentes inn vil selvsagt ha stor påvirkning for både interessen rundt landslaget, men viktigst av alt; hva slags fotball Norges landslag skal stå for i årene som kommer.

Norge er inne i et generasjonsskifte, og hele åtte av spillerne i den siste landslagstroppen spilte U21-fotball i sommer. Seks av dem fikk spilletid i løpet av kampene mot Kypros og Sveits.

Nils Johan Semb bekrefter at NFF har startet prosessen med å finne Drillos arvtager, men toppfotballsjefen har ennå ikke ønsket å uttale seg om hvem som leder racet om den viktigste jobben i norsk fotball.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Mini Jakobsen har spilt 65 landskamper for Norge. Han mener det er to mann som leder kappløpet om å bli norsk landslagssjef.

- Ole Gunnar Solskjær kan være en god mann, og han er min favoritt akkurat nå, siden Ståle Solbakken forsvant. Per-Mathias Høgmo kan også gjøre en jobb, men Ole Gunnar Solskjær kan den norske historien, og har nye tanker og nye idéer. Han er ung og alt det der, men det har ikke noe å si, han har respekt i spillergruppa, sier Mini Jakobsen til Nettavisen.

- Høgmo er favoritt
Mini tror samtidig at det kan bli tøft for NFF å lokke den tidligere United-helten til Ullevaal.

- Jeg vet ikke om Solskjær har lyst, og jeg tror det ender opp med å bli Høgmo. Jeg har også vanskelig for å se noen andre norske trenere som kan overta. Ikke et vondt ord om Ronny Deila, men jeg tror ikke han får jobben. Jeg tror heller ikke Kjetil Rekdal får den. Akkurat nå er det Høgmo som er favoritt til å overta, men det kan godt hende det finnes noen utenfor Norges grenser som kan gjøre en god jobb, og vi skal ikke se oss helt blinde på at det må være en nordmann, sier Mini.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Erik Thorstvedt har vært Norges landslagskeeper i 97 kamper. Keeperkjempen støtter seg på Minis synspunkter.

- Ole Gunnar Solskjær er en mann mange har lyst på. Per-Mathias Høgmo er også en mann som har god «standing» i forbundet. Men jeg går også ut fra at de har kandidater vi i utgangspunktet ikke tenker på. Problemet er at man tjener dårlig. Jeg vil tro Kjetil Siem har en gjeng som jobber med dette og jeg tror det er mange som vil ha Ole Gunnar. Det ville vært et populært valg. Et valg som ville gi et umiddelbart løft. Men det er ikke det viktigste. Det viktigste er resultatene i det lange løp, sier Thorstvedt til Nettavisen.

LES OGSÅ: Fem råd til NFF

Fotballekspert i Eurosport, Dag Solheim, tror også det står mellom Høgmo og Solskjær.

- Jeg har lenge trodd det er staket ut en kurs for Per-Mathias. Det han har gjort i Sverige har nok forsterket dét, og hvis vi skal hente inn en norsk trener, er han i mine øyne blant de som er mest egnet til å ta over. Ole Gunnar Solskjær vil nok skape en større entusiasme, og er det noe norsk fotball trenger akkurat nå, er det nettopp det, større engasjement og et løft. Jeg har ingenting å utsette på Per-Mathias, men Ole Gunnar vil skape en større entusiasme. Men Per-Mathias har egenskapene som skal til, og har bevist hvilke kvaliteter han har, sier Solheim til Nettavisen.

- Godt tidspunkt å overta landslaget
Fotballkommentatoren tror det står mellom Høgmo og Solskjær, ingen andre.

- Jeg er usikker på om det dukker opp en «dark horse» fra utlandet, det tror jeg ikke. Når det gjelder Solskjær, sier mange at han er for ung, men det har ikke noe å gjøre med alder. Er det bedre å ha 10 års erfaring fra Tippeligaen enn den erfaringen han har fra United? Et annet interessant spørsmål, er om han har lyst til å overta landslaget i den fasen han er i karrieren. Det er greit at Molde har planer for ham, men hvilke planer har Ole Gunnar selv? Vil han vinne et nytt gull med Molde? Samtidig vet han at det er en ny norsk generasjon med unge lærevillige spillere på gang, en gjeng som vil ha enorm respekt for ham. Det er et godt tidspunkt å overta et norsk lag på, med generasjonsskiftet som er på gang, i tillegg til at resultatene har vært dårlige, mener Solheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- På tide å tenke utenfor boksen
C More-kommentator og fotballekspert Kenneth Fredheim trekker frem Strømsgodsets populære trener som en aktuell kandidat.

- Skal vi velge norsk, mener jeg det er tid for å tenke litt utenfor boksen. Og da fremmer jeg Ronny Deila, sier Fredheim til Nettavisen.

- Gjennom tre-fire år har Ronny Deila vist at han har en klar og tydelig idé om hva han vil med et fotballag. Han har også vist at han er i stand til å få det ut i praksis. Slik jeg kjenner Ronny, er han en sterk og tydelig leder. Han er flink til å få ut potensialet til spillerne. Stefan Johansen er det mest åpenbare eksempelet nå, men listen er lang i Strømsgodset, fortsetter Fredheim.

Tidligere tippeligatrener Ivar Hoff er helt sikker i sin sak: Per-Mathias Høgmo bør bli Norges neste landslagssjef.

- Skal vi velge en norsk trener, er det ingen tvil om hvem som står sterkest rent internasjonalt. Per-Mathias har vært i landslagssystemet i mange år. Han kjenner Norges Fotballforbund. Han leverte fantastiske prestasjoner med damelandslaget. Han gjorde også en gedigen innsats med ungdomslandslaget. Og det han har gjort i Tromsø, synes jeg forteller enda mer om Per-Mathias som fagmann. Samtidig er det bare positive signaler fra ham som menneske. Det er ingen andre i Norge som er i nærheten av ham når det gjelder å ha en CV til ha et landslag, sier Hoff til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Hva slags spillestil?
Samtidig som det skal hentes inn en ny trener, skal det også bestemmes hva slags fotball Norges landslag skal spille de neste årene.

Mini Jakobsen er samtidig overbevist om at Norges nye landslagssjef ikke må bygge opp en helt ny stil og identitet.

- Vi må definitivt holde oss til det Norge ér. Vi husker at vi skulle spille sexy fotball gjennom midtbanen da Åge Hareide var sjef, men det fikk oss ingen steder. Vår suksess med Norge og Rosenborg internasjonalt har kommet av stram og god defensiv organisering, med et lag som utfyller hverandre og som ikke er avhengig av stjerner. Det betyr ikke at vi skal stå og slå lange baller, og det er mulig å spille god fotball likevel. Det er ikke uten grunn at Rekdal , Myggen og Bohinen var gode fotballspillere, det var ikke fordi vi slo lange baller over hodet på dem.

Ivar Hoff mener man nå må dyrke videre på det laget som tok bronse i U21-EM i sommer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lars Opstad / Mediehuset Nettavisen

- Høgmo, sammen med Skullerud, bør dyrke fram de såkornene som U21-laget viste Norge i 2013. Man kan snakke mye om treneren, men i mine øyne er problemet spillerne. Vi har ikke profiler lenger, sier han.

Fredheim tenker i samme baner som Hoff.

- Drillo har i en ganske betydelig grad startet generasjonsskiftet på landslaget. Midtbanen i går er jo U23-midtbanen. Nå kommer det opp norske spillere med andre kvaliteter enn det vi har vært vant til. Jeg tror landslaget er i den situasjonen at man må tenke at man skal bygge fra bunnen av. Og igjen tror jeg at man må tenke sånn at den som har bygget et lag i Norge er Deila fra Strømsgodset.

På spørsmål om hva slags stil Norge bør dyrke i årene som kommer, svarer Thorstvedt kort og enkelt:

- For meg er det samme hvordan de spiller, så lenge Norge vinner. Det er godt nok for meg, avslutter han.

Det er vanskelig å være uenig med ham i akkurat det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.