*Nettavisen* Sport.

- Det er skammelig

Foto: Afp / Scanpix

Rio Ferdinand hardt ut mot Premier League-klubber.

08.09.13 21:46

Manchester United-veteran Rio Ferdinand er ikke imponert over måten visse klubber prioriterer bort bruk av gode engelske spillere.

Nå står Englands landslag i fare for å bli slått allerede i kvalifiseringen før neste års VM i Brasil. Ferdinand mener antallet av utenlandske spillere i engelsk fotball er altfor høyt.

- At vi har så få engelske spillere i Premier League går ut over det det engelske landslaget. Det er en selvfølge, uttaler den rutinerte midtstopperen til Mail on Sunday.

- Bare se på Manchester Citys kamp mot Newcastle nylig. Det var knapt en engelskmann på banen, tre av 22 startende spillere.

- Det er skammelig. Hvis du ser på dette og spør om det bør være en begrensning og et minimumsantall engelske spillere, til og med bare i troppen, så synes jeg det bør innføres. En kan se det på mange lag. Det har de engelske landslagsspillere som ikke får spilletid på klubblaget. Likevel håper vi å komme til VM og gjøre det bra der!

34-åringen sa selv nei til mer landslagsspill for England i mai. Ferdinand ønsker ikke å navngi klubbene der landslagssjef Roy Hodgsons betrodde ikke får spille fra start.

City blant «verstingene»
Navn som James Milner og Jack Rodwell i Manchester City er dog noen man kan nevne som eksempler. Uniteds byrival har faktisk bare brukt to engelske spillere fra start så langt i sesongen: Joe Hart og Joleon Lescott.

I forrige Premier League-runde stilte Newcastle et lag uten engelskmenn, mens City, Everton Stoke og Sunderland brukte færre enn fem engelske spillere i sine kamper.

Siden oppstarten av Premier League i 1992 har antallet spillere fra England sunket fra 72 til 32 prosent, skriver Mail on Sunday.

En innføring av spillerkvoter med hjemlige spillere er i strid med EUs regler om å kunne bevege seg fritt. Ferdinand er klar over dette, men håper klubbene frivillig kan bli enig om en minimumskvote av engelskmenn i vært lag. Det er innenfor regelverket og er blitt gjort blant annet i Tyrkia, påpeker United-profilen.

- En ledestjerne
- Hvis vi vil beskytte engelsk fotballs arv og framtid, må vi gjøre noe lignende, mener Ferdinand.

Manchester United har lang tradisjon med å benytte seg av spillere de har utviklet selv. Mer enn 100 spillere med fortid i United spiller nå profesjonelt i europeiske klubber. Ferdinand trekker fram sin egen klubb som en ledestjerne i arbeidet med talentutvikling.

Likevel erkjenner han at de beste importspillerne har bidratt til å løfte nivået på ligaen i England.

- Jeg har ikke noe imot de beste utenlandske spillerne i ligaen vår. De gjør spillet bedre. Henry, Cantona, Zola, Ronaldo, Drogba etc., skriver Ferdinand på Twitter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.