- Det gikk ut over selvtilliten

MOTGANG: Veton Berisha fortviler under under Vikings hjemmekamp mot Rosenborg lørdag. Sesongstarten i år har dog vært mer lovende enn på lenge for hans del.

MOTGANG: Veton Berisha fortviler under under Vikings hjemmekamp mot Rosenborg lørdag. Sesongstarten i år har dog vært mer lovende enn på lenge for hans del. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Etter to skuffende sesonger ser Veton Berisha (21) framover.

26.04.15 08:04

VIKING - ROSENBORG 1-4

VIKING STADION (Nettavisen): Han fikk sitt gjennombrudd som 18-åring i 2012. Etter syv Tippeliga-mål på 13 kamper fra start begynte Stavanger-folket å håpe at Berisha skulle bli Vikings nye storscorer.

Men de to påfølgende sesongene gikk ikke helt som planlagt. 2013 endte med fire mål på 15 kamper fra start, mens han i fjor bare scoret et eneste mål.

Det endte med bare ti kamper fra start, for i høstsesongen ble han vraket i flere og flere kamper.

- Det gikk ut over selvtilliten, sier Berisha til Nettavisen.

Mistet selvtillit og motivasjon

Den ene seriescoringen Berisha fikk kom riktignok i oktober, borte mot Stabæk i den fjerde siste runden, men 21-åringen forteller at selvtilliten ikke var på topp etter hvert som høstsesongen rullet og gikk.

Mellom 16. mai og 19. oktober startet han bare tre kamper.

- De to siste årene har væt veldig vanskelige for meg. Spesielt i fjor, med få mål og etter hvert lite spilletid, sier han.

- Motivasjonen har gått mye opp og ned i løpet av disse årene, sier han, og nevner blant annet kosthold og treningsmengde som mulige grunner til at det har gått litt trått.

Stoler på Berisha

Trener Kjell Jonevret forteller at mye av scoringsansvaret settes på Berisha, men at han ikke kan redde laget på egen hånd.

- Vi har hatt problemer de siste tre-fire årene, for vi har egentlig ikke hatt noen notoriske målscorere, sier Jonevret til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- De to siste årene har væt veldig vanskelige for meg, innrømmer Viking-spiss Veton Berisha. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)


- Han kjemper på, men han kan ikke redde oss alene. Som lag må vi komme oss til flere sjanser, sier treneren.

Berisha nettet sitt første og så langt eneste mål for sesongen i 3-1-seieren over Tromsø i andre serierunde – altså 25 serierunder tidligere enn året før.

- Jeg føler jeg personlig har fått en grei sesongstart. Det sitter godt, og jeg håper å fortsette som jeg har startet.

Med tillit kommer selvtillit

Spissen har fått spille samfulle 90 minutter i alle de fire seriekampene i 2015, og forteller at det kommer som følge av hardt arbeid og godt spill.

- Denne vinteren har jeg trent mye mer enn før. Jeg trente mye i fjor og året før, men nå har jeg endret kostholdet litt, trent mye og brukt mye tid i styrkerommet, sier han.

- Hvordan fant du motivasjonen igjen?

- Det blir mye enklere når en ny sesong starter. Innerst inne vet jeg at jeg er god, og det gjelds å få det ut i kamp.

Viking har i løpet av vinteren endret fra 4-5-1 til 4-4-2, og Berisha trives mye bedre med en partner på topp.

- Det passer meg bra. Det hjelper å ha en å jobbe sammen med på topp. På den måten kan vi kombinere og få mer rom. Det er vanskeligere for stoppere å forholde seg til.

Usikker fremtid

Berishas nåværende kontrakt med Viking går ut 30. juni, og foreløpig er det ingen som vet hvor han spiller fra juli.

- Jeg har ikke noe å komme med der. Agenten min jobber med det, og før den tid kommer konsentrerer jeg meg mest om det so skjer på banen.

Heller ikke Jonevret bruker altfor mye tid og krefter på kontraktssituasjonen til Vikings nummer 10.

- Men det er klart at jeg tenker litt på det, det gjør jeg.

Veton har en drøm om å følge i storebror Valons fotspor ved å ta steget til en klubb i utlandet. Valon er i kjempeform i Red Bull Salzburg for tiden, og lillebror blir inspirert av det.

- Jeg får med meg alt som skjer i Østerrike, og ser de fleste av kampene hans. Han er en veldig god fotballspiller, og det er imponerende å komme tilbake og gjøre en god figur etter et langt skadeavbrekk. Det gir inspirasjon.

Om det blir utlandet, ny kontrakt eller andre alternativer er det ingen som vet. Før den tid kommer skal det spilles mange runder, og første mulighet for å gjøre en treg sesongstart bedre er borte mot nyopprykkede Sandefjord torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.