*Nettavisen* Sport.

- Det har aldri vært så kritisk

OMFATTENDE ARBEID: Nettavisen var til stede da VM-arrangøren holdt pressekonferanse i Rio fredag. Foto: Runa Hestmann (Nettavisen)

VM-arrangøren kjemper en kamp mot klokka.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): - Dette har vært vanskelig, og det blir sikkert ikke lettere for Rio de Janeiro å arrangere OL, sier en kritisk Jérôme Valcke. 48 dager før VM kjemper arrangørene en kamp mot klokka.

Fredag ettermiddag møtte FIFAs generalsekretær, Valcke, både brasiliansk og internasjonal presse i Rio de Janeiro, og også denne gangen var FIFA-sjefen hard med brasilianerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRITISK: - Dette har vært vanskelig, og jeg tror ikke det er mange som forstår hvilken omfattende oppgave det er å arrangere et VM, sier Jerome Valcke (t.h.)

- Dette har vært vanskelig, og jeg tror ikke det er mange som forstår hvilken omfattende oppgave det er å arrangere et VM. Det blir sikkert ikke enkelt å arrangere OL i 2016 heller, og nå er jeg glad for at mesterskapet nærmer seg og vi kan begynne å snakke om fotball i stedet for forsinkelser, sa Jérôme Valcke under pressekonferansen.

- Men det blir sikkert vanskelig i Russland og i Qatar også, av andre årsaker enn her i Brasil, og nå er vi nesten i mål, la han til.

Ifølge FIFA-sjefen har forsinkelsene imidlertid gjort de siste månedene fram mot avspark ekstra kompliserte og vanskelige. Nå vil han ikke ha flere overraskelser. 22. mai tar FIFA over de 12 arenaene.

Optimist
Den tidligere storspilleren Bebeto var også til stede på pressekonferansen fredag. Han er medlem i den lokale FIFA-komiteen, som møttes i Rio de Janeiro for å gjøre opp status.

- Jeg ante ikke at det var så mye arbeid å arrangere et VM. Vi har hatt mange problemer, men i dag er jeg likevel stolt over å være brasilianer, og jeg er sikker på at dette skal gå bra. Det er fortsatt 48 dager igjen, men VM er allerede en realitet, og nå vil jeg bare komme i gang, sa Bebeto.

Brasils sportsminister Aldo Rebelo er også optimist, men samtidig tydelig på at Brasil fortsatt har en jobb å gjøre.

- Vi har fortsatt mye arbeid foran oss, men føderale myndigheter er sikre på at alt kommer til å bli klart til åpningskampen i Sao Paulo. Nå skal vi jobbe hardt for å fylle de siste hullene, sa Aldo Rebelo.

Mens Valcke fredag var relativt diplomatisk i sin kritikk, bekrefter a ndre FIFA-representanter som Nettavisen har snakket med, at situasjonen bekymrer FIFA.

- Aldri i VMs historie har vi hatt så kritiske forsinkelser, sier Sven Schaeffner, leder for FIFA TV i Brasil.

- Disse stadionene skulle ha vært klare i 2012, og det er et faktum som vi ikke kan skjule. Aller mest kritisk er det for alle de midlertidige installasjonene, som pressesentre og lignende. FIFA her i enkelte tilfeller måttet gå inn og ta over styringen, sier Schaeffner. For FIFA TV er det avgjørende å få testet disse installasjonene i god tid før mesterskapet, og Schaeffner betegner situasjonen som «skremmende».

Uten stoler
Det er ingen tvil om at det har vært store problemer underveis.

Arena Corinthans i Sao Paulo, der åpningskampen mellom Brasil og Kroatia spilles 12. juni, er ennå ikke ferdig. Fristen er nå satt til 17. mai. Forsinkelsene har gjort at kostnadene har skutt i været og Itaquerao som den kalles i Sao Paulo, vil alene koste 1 milliard reais.

Påtalemyndighetene i Sao Paulo har ved flere anledninger grepet inn og stoppet byggearbeidet, fordi byggherren ikke oppfylte gjeldende krav til helse, miljø og sikkerhet for anleggsarbeiderne.

MANGLER STOLER: På Arena da Baixada mangler det fremdeles stoler på tribunen.


På Arena Pantanal i Cuiabá skal det arrangeres en testkamp lørdag 26. april. Her mangler det fortsatt 15.000 stoler på tribunene. Også på Arena da Baixada i Curitibia mangler det stoler på tribunene. Absolutt siste frist er 14. mai.

Jérôme Valcke besøkte denne uken de kritiske stadionene, og han var ikke særlig fornøyd med det han fikk se.

- Vi er ikke klare. Det gjenstår mye arbeid, konkluderte han etter besøket i Curitiba 23. april.

Dødsulykker
Brasil har brukt 8 milliarder reais på å bygge stadioner, og det var brasilianske myndigheter som selv valgte at VM skulle spilles i 12 forskjellige byer rundt om i landet.

VM kommer til å koste 33 milliarder reais. Det er ti milliarder mer enn det ble sagt i 2011, og dyrere enn VM i Japan og Sør-Korea, VM i Tyskland og VM i Sør-Afrika til sammen.

Mesterskapet har blitt kostbart på andre måter.

Sju anleggsarbeidere har mistet livet i prosessen. Det er også mer enn det tre forrige verdensmesterskapene til sammen. I forkant av VM i Sør-Afrika mistet to personer livet. I Tyskland var det ingen dødsulykker.

Klikk på bildet for å forstørre.

DØDSULYKKE: To personer mistet livet i denne kranulykken på Sao Paulo Arena Corinthians. Foto: Miguel Schincariol (Afp)


29. mars døde Fábio Hamilton da Cruz (23) etter et fall på åtte meter. Han monterte midlertidige tribuner som skal øke kapasiteten på Arena Corinthians til 68.000, og brukte ingen form for sikkerhetsutstyr. I november 2013 kollapset en kran. To personer mistet livet.

I juni 2012 mistet en arbeider livet på Mané Garrincha-stadionen i hovedstaden Brasilia. Også han døde etter et fall fra en høyde på 30 meter.

Men det er Manaus som har den lite hyggelige rekorden i antall dødsfall.

Tre anleggsarbeidere har mistet livet under byggingen av Arena Amazonas. 55 år gamle Antônio José Pita Martins døde av hodeskader etter en ulykke 7. februar i år. Ytterligere to personer døde etter fall fra stor høyde. En fjerde anleggsarbeider døde av hjerteinfarkt på arenaen.

Venter store inntekter
FIFA tilbakeviser likevel mye av kritikken som har vært fremmet, særlig i brasilianske medier.

I Brasilia, Cuiabá og Manaus frykter man at stadionene skal bli «hvite elefanter», som kommer til å bli stående tomme etter VM, fordi ingen av byene har fotballlag i de øverste divisjonene.

Ifølge FIFA hadde kampene under Prøve-VM i fjor i gjennomsnitt 25.000 tilskuere på hver kamp.

- Det er mer enn gjennomsnittet i Italiensk Serie A i fjor, som var på 21.921, sier Rafael Maranhao, pressetalsmann for den lokale VM-komiteen.

Mange mener det er feil å bruke så mye penger på et VM, når landets skole- og helsevesen har store mangler. 41 prosent av befolkningen er ifølge en fersk undersøkelse imot hele mesterskapet.

FIFA argumenterer med at Prøve-VM alene gav over 8 miliarder reais i inntekter, altså mer enn det som er brukt på å bygge stadioner, og at turistene som kommer til VM ventes å bruke 11,3 milliarder dollar i Brasil.

Det har også vært misnøye med at VM ikke er for brasilianere, men ifølge Maranhao er 57 prosent av billettene solgt til brasilianere, og 100.000 billetter er øremerket til urfolk og mottakere av sosialstøtte gjennom Bolsa Familia-programmet.

- Jeg sympatiserer med dem som protesterer, og det er mange mangler i dette landet. Jeg tror mange er trøtte av at mangelen på planlegging fører til forsinkelser som igjen gir enorme ekstrautgifter. Her er det mange som tjener mye penger, og det tror jeg brasilianerne er lei av. Vi strever også med lokale myndigheter i de forskjellige byene. Det er valgår i år, og nå vil ingen bruke mer offentlige midler på noe. Men FIFA er ikke her for å løse alle Brasils problemer, sier Sven Schaeffner.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag