- Det har vært litt stille i garderoben

Revansjesugent RBK slo tilbake:

VANT: Rosenborg slo Strømsgodset på Lerkendal Stadion. Her jubler Milan Jevtovic for sin 2-0-scoring.

VANT: Rosenborg slo Strømsgodset på Lerkendal Stadion. Her jubler Milan Jevtovic for sin 2-0-scoring. Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)

Rosenborg har skuffet stort i de siste kampene av Eliteserien, men da Strømsgodset kom på besøk var det ingen nåde for drammenserne.

05.06.17 08:32

ROSENBORG - STRØMSGODSET 3-1:

LERKENDAL (Nettavisen): Rosenborg hadde ikke vunnet i serien på fire kamper, helt siden 2-1-seieren over Brann tidlig i mai. Derfor var det et revansjesugent hjemmelaget som tok imot en av årets skuffelser i Strømsgodset på Lerkendal. Foruten dårlig form hadde hjemmelaget flere problemer før dagens runde i Eliteserien.

Spydspiss Nicklas Bendtner måtte stå over grunnet tre gule kort, samtidig som Anders Konradsen, Elba Rashani og Jørgen Skjelvik måtte stå over med skader. Dermed fikk Matthias Vilhjalmsson prøve seg i rollen som midtspiss. Likevel lovet Kåre Ingebrigtsen før start at trønderne skulle slippe seg løs.

- Vi har ikke vunnet på fire kamper, da er det viktig å slå tilbake. Vi ønsker å ligge der vi ligger. Det handler om å få Mike (Jensen, red.anm) og (Fredrik, red.anm) Midtsjø oftere på ball enn i tidligere kamper og å være tålmodige i oppbygginga. Når vi klarer å vente på at de er ledig, da blir vi gode, forklarer Kåre Ingebrigtsen til Nettavisen etter kampen.

PÅ TABELTOPP: Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen kunne se sine gutter sikre en etterlengtet seier. Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)

Han ga Vilhjalmsson sjansen som midtspiss da Bendtner sonet suspensjon. Og etter kampen ville ikke Ingebrigtsen ha for mye snakk om dansken og hvem som fortjener midtspiss-rollen.

- Vi er et kollektiv, og når kollektivet spiller bra så er vi gode, sier Ingebrigtsen. Bendtner-erstatteren likte imidlertid hvert sekund av det.

- Det var deilig å spille midtspiss, forklarer islendingen til Nettavisen etter kampen.

Med et mål og en assist bidro han sterkt til at det ble en etterlengtet tre-poenger på trønderne. Og på spørsmål om hva som er potetens foretrukne posisjon svarer han kryptisk.

- Jeg liker meg inne i boksen.

FIKK TILLIT: Med Nicklas Bendtner ute med karantene fikk Matthias Vilhjalmsson sjansen på topp for RBK. Han takket for tilliten med å sette inn 3-0-målet for vertene. Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)

- Hvordan er stemningen i garderoben nå, kontra etter de fire siste seriekampene?

- Mye bedre, det har vært litt stille i garderoben når vi ikke har prestert. Men nå er det god stemning og en fortjent ferie. I dag ser vi ut som et ekte Rosenborg-lag med høyt press, vi skaper mange to mot en-situasjoner og vi scorer to tidligere mål, sier spydspissen.

Rosenborg kom ut av startblokkene med klar ambisjon om å stresse Strømsgodset. Et heltent hjemmelag gikk rett i strupen på bortelaget og mannen som hadde flest balltouch i starten var Espen Bugge Pettersen. Trønderne fikk sin første målsjanse allerede etter fire minutter da Helland kom seg løs på høyrekanten og fant Jensen inne i feltet, men dansken klarte ikke få nok trykk i avslutningen.

Skuffende bortelag
Bortelaget hadde bare klart 13 poeng på de første 11 serierundene før denne runden og laget som mange tippet høyere på tabellen før sesongstart har kun slått jumbo Viking, nyopprykkede Sandefjord og Haugesund i første serierunde, alle på hjemmebane. Dermed hadde få forventet noe av dagens gjester. Bare åtte minutter tok det før Espen Bugge Pettersen måtte hente den første ballen ut fra nettet.

- Faktum er at vi starter for mange kamper med å havne under. Det gjør det vanskelig, forklarer Tor Ole Skullerud til Nettavisen etter kampen.

IKKE FORNØYD: Strømsgodsets trener Tor Ole Skullerud måtte se Rosenborg sette tre baller i nettet på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)


Pål Andre Helland fikk uvanlig mye tid på høyrekanten og kunne enkelt chippe ballen inn i feltet, der kom en stormende Midtsjø og med et lite touch på ball seilet den inn mot første stolpe. Dessverre for trønderne gikk ballen stolpe ut, men desto heldigere for hjemmelaget sto bortelagets kaptein Jakob Glesnes rett ved stolpen. Midtstopperen klarte ikke flytte seg unna og sendte dermed ballen inn i eget nett.

- Vi havner under tidlig, særlig på vanskelig bortekamper som denne. Da blir det fryktelig vanskelig. Det er for dårlig, sier Skullerud til Nettavisen etter kampen. Han mener problemene ofte er av personlig feil.

- Det er for billig de vi gir bort. Det er ikke sånn at vi ikke henger sammen som lag. Men i dag gir vi dem to drittmål. Og det er irriterende, men vi får ikke gjort noe med det nå, sier Strømsgodsets hovedtrener.

Destruktiv
Bare fem minutter senere var Strømsgodset nære en ny katastrofe da venstreback Jonathan Parr overspilte et tilbakespill til Bugge Pettersen. Sisteskansen kastet seg så lang han var, men heldigvis for bortelaget trillet ballen til corner og ikke mål. Dermed skulle man tro at Strømsgodset hadde lært sin lekse, men den gang ei.

Kaptein Glesnes førte ballen fremover og prøvde det som snillest kan kalles en naiv pasning. Den snappet Jevtovic opp og i en fire mot tre-situasjon spilte serberen vegg med Vilhjalmsson før han trillet ballen i mål mellom beina på Godset-keeperen.

- Jeg er et vanlig menneske jeg og, så det er selvfølgelig tøft nå rett etter kamp. Men jeg må bare glemme det fordi det kommer nye kamper. Det hjelper ikke å tenke på det som er gjort og den tankegangen er kanskje noe av grunnen til at jeg er der jeg er i dag, forklarer Jakob Glesnes til pressen etter kampen.

ØKTE LEDELSEN: Rosenborgs Milan Jevtovic (midten) pirker inn 2-0 mellom Strømsgodsets Jakob Glesnes (t.v.), Kim André Madsen og bena på Strømsgodsets keeper Espen Bugge Pettersen. Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)


Rosenborg har sjeldent ledet med fler enn et mål denne sesongen og den forløsende scoringen var kjærkommen for en hovedtrener.

- Det er viktig for oss. Vi har scora ett før og ligget å stanga mot et forsvar. Da blir det skummelt. I dag fikk vi to og kunne gå ut i andre og få tre, sier Ingebrigtsen.

Rosenborg fortsatte å kjøre på. Trønderne lot aldri tempoet falle, med kjappe frispark, hurtige innkast og mye løping fikk aldri Strømsgodset rytmen i spillet, verken offensivt eller defensivt. Gang på gang viste hjemmelagets høyreside å være livsfarlig og Vilhjalmsson burde nok ha utnyttet et fint innlegg fra Hedenstad bedre, men islendingen valgte å sentre. Den pasningen ble snappet opp av en årvåken godset-forsvarer. Bare minutter senere var de igjen farlig på Parr sin side da Jensen denne gangen prøvde å finne Hedenstad på løp. Bare centimetere hindret sistnevnte å få foten på ballen.

- Både høyre- og venstresiden er veldig aktiv og skaper mye overtall. Det er definitivt viktig når alle andre prøver å ta ut Mike (Jensen, red.anm) og Midtsjø. Da trenger vi backer som kommer fremover og skaper rom for dem, sier «Brutter`n».

Overlegent
Det eneste Strømsgodset klarte å produsere av farligheter var da formspilleren Eirik Ulland Andersen driblet seg forbi på godsets venstreside. Da alle ventet innlegg prøvde vingen seg på et frekt skudd, men Hansen var våken i Rosenborg-buret. På den påfølgende corneren ble det igjen farlig da en tett duell nesten på streken resulterte i ny corner da ballen strøk stolpen. Og det var så og si eneste gang drammenserne hadde noe å bidra før lagene gikk til pause på stillingen 2-0.

- Vi gjør mange grep og bytter litt formasjoner, det slår heldig ut i andreomgang, sier Skullerud om hvordan laget jobbet seg inn.

Etter pause måtte det bli bedring for Strømsgodset og gjestene fikk omgangens første mulighet da Jradi spilte Kristoffer Tokstad igjennom. Dessverre for sistnevnte fikk han en vanskelig vinkel og avslutningen ble reddet enkelt av Hansen i RBK-buret. Rosenborg brukte litt tid på å komme igang, men da de våknet, våknet de skikkelig.

Først fikk Lerkendal-publikummet servert en lekker hælflikk av Jevtovic til Midtsjø, deretter en fin cross til Helland som sendte igjennom en overlappende Hedenstad. Sistnevnte driblet av Parr før han chippet ballen på bakre over en utspilt Bugge Pettersen, der sto dagens spiss Matthias Vilhjalmsson. Islendingen headet ballen enkelt i mål fra ca tre centimeter. Dermed var kampen i realiteten over.

- Hedenstad var strålende mot Vålerenga, han viser igjen at han er meget, meget bra. Vi har visst at han er en viktig spiller for oss, det var bare et spørsmål om tid. Både med han og Birger (Meling, red.anm). De blir mer og mer som en del av spillet. Så det blir j**** bra, sier Ingebrigtsen.

At skuldrene sank var muligens grunnen til at det var bortelaget som yppet seg de kommende minuttene. Parr ble spilt igjennom alene med Hansen. Fra skrått hold rakk han bare å løfte ballen forbi keeper, men både Johan Lædre Bjørdal og Tore Reginiussen vant duellen med Marcus Pedersen på streken. I det påfølgende angrepet var igjen Strømsgodset farlige da et innlegg fra venstre var bare noen centimetere unna å bli ekspedert i mål av en skliende Pedersen.

- Vi kan ikke drite i poengene. Men må ta med det gode. Vi tør å spille ut et Rosenborg på Lerkendal til tider og det må vi ta med videre, for da kan vi gjøre det mot absolutt alle, forklarer Glesnes.

Hawaii-fotball
Noen minutter senere prøvde Strømsgodset seg igjen da de først ropte på straffe i duell med Vilhjalmsson før Jradi driblet seg løs og la 45 grader ut, men der lå en oppofrende Bjørdal i veien. På den påfølgende klareringen kom Rosenborg to mot to. Helland chippet elegant inn på bakre der Vilhjalmsson ventet. Islendingen headet i tverrliggeren, ned på strek og opp i tverrliggeren igjen og mens «hele» Lerkendal ropte på scoring lot dommerne spille gå videre, til stor ergrelse for hjemmelaget.

- Jeg trodde den var inne der og da, men den var ikke det, innrømmer Vilhjalmsson i ettertid.

I kjølvannet av RBK-sjansen utnyttet formspiller nummer en hos bortelaget, Eirik Ulland Andersen, passivt forsvarsspill. Fra lang avstand dundret han til, ballen suste inn nede ved stolperota bak Andre Hansen. Dermed var det kamp igjen på Lerkendal.

- Vi klarer å slippe løs masse energi på 0-3. Men ferdighetene på laget mitt ser du der, jeg var imponert over det jeg så, innrømmer Skullerud.

Han mener grunnen til at Strømsgodset ikke har hentet så mange poeng handler om selvtillit.

- Det å vinne eller tape er selvtillit. Plutselig hadde vi mye av det i en periode, hvor vi sprudla skikkelig. Så er det om å gjøre å komme inn på det sporet lenger og tidligere. Det er bare en uke siden vi spilte en god time mot Viking, bedyrer han.

Bassel Jradi herjet i forrige Eliteseriekamp hjemme mot Viking og viste igjen prov på ekstreme ferdigheter. Fra ca 25 meter sentret han en utsidepasning igjennom forsvaret til Rosenborg til Jonathan Parr helt alene med keeper. Fra skrått hold skøyt sistnevnte ballen midt på Andre Hansen.

- Nervøs er jeg uansett i 90 minutter. Men det er unødvendig å spille på oss brudd på 3-1. Da skal vi liksom ta alle kontringene hver gang. Da fyker vi fremover og spiller bort ballen. Det blir vi i ubalanse av, sånn kan vi ikke holde på. Der kan lag straffe oss, innrømmer Ingebrigtsen.

Strømsgodsets nummer åtte var ikke ferdig med å vise seg frem. Bare ett minutt senere driblet han av Birger Meling og sendte et lavt skudd i stolpen og ut. Og da Francisco Junior skøyt hull i lufta inne i 16-meteren til hjemmelaget kom det aldri en skikkelig sluttspurt fra bortelaget.

- Jeg synes de (Ulland Andersen og Jradi, red.anm) har vært fantastisk bra hele veien, med målpoeng. Det blir mer viktig å få andre til å bidra og komme med assist og score mål. Flere må melde seg på. Nå fikk Marcus (Pedersen, red.anm) scoringa si i cupen, også må vi få flere, sier han.

Tøft program
Strømsgodset får ikke noe lettere program fremover. Etter landslagspausen skal de møte formsterke Vålerenga på Ullevaal før de tar imot Molde på gamle gress. Rosenborg skal ta turen til Haugesund for et borteoppgjør før de får besøk fra saftbygda på Lerkendal i slutten av juni når Sogndal kommer på besøk.

- Vi har noen dager fri, men først og fremst er det en mulighet til å få trent. Det har vært tut og kjør i lang tid, men tre dager fri og resten trening blir bra. Vi har v ært vesentlig bedre hjemme enn borte, den omgangen her er det beste vi har gjort. Nå skal til Ullevaal neste gang på en god gressmatte, så det gleder vi oss til, avslutter Skullerud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.