*Nettavisen* Sport.

- Det sitter vel noen og gnir seg i hendene nå

Foto: Montasje/PA Phtos/Scanpix

Er Europa League neste stopp for denne stjernetrioen?

06.12.11 15:12

Manchester United og Chelsea har i mange år vært å regne med når det drar seg til i Champions League. Denne sesongen har imidlertid de to storklubbene slitt i den gjeveste europacupen.

Før siste runde av gruppespillet står begge de to lagene i fare for å ryke ut. Chelsea må ta poeng hjemme mot Valencia tirsdag, mens United må gjøre det samme borte mot Basel onsdag.

I tillegg tyder mye på at Manchester City skal få et kort opphold i sin første sesong i Champions League. City må slå Bayern München, samtidig som Napoli må avgi poeng borte mot Villarreal.

- Gnir seg i hendene
I verste fall, om man skulle tenke hypotetisk, kan det ende opp med at alle de tre lagene ryker ut. Da kan plutselig Europa League bli svært så interessant utover vinteren.

Reglene er nemlig slik at lagene som havner på tredjeplass i de respektive gruppene, vil gå inn i den nest gjeveste europacupen. Teoretisk sett kan både Chelsea, United og City ende der.

- Det sitter vel noen administratorer som gnir seg i hendene og skjønner at fra februar kan det komme med noen veldig gode lag i Europa League, sier kommentator Roar Stokke til Nettavisen.

- Om det ikke blir de engelske lagene, så blir det likevel en del gode lag som kvalifiserer seg til den turneringen. Det vil føre til en nivåøkning, så dette er en vinn-vinn-situasjon for fotballen.

Storlag som FC Porto, Borussia Dortmund, Marseille, Olympiakos, Lyon og allerede nevnte Napoli, Basel og Valencia er blant de andre som kan ende opp med en tredjeplass i gruppene.

- Massiv motstand
Og selv om fansen til både United, Chelsea og City fortsatt har god tro på avansement til åttendedelsfinalene, så er det ikke alle på balløya som er like opptatt av at klubbene skal gå videre.

- Jeg liker ikke å si det, men det hadde ikke gjort noe om Chelsea og City roter det til. Europa League er tøffere enn Champions League, sier Spurs-sjef Harry Redknapp ifølge ESPN.

- Når du spiler i Europa League får du kamper torsdag kveld og søndag ettermiddag. Det er ikke optimalt. Samtidig er det også mange lange og tunge reiser i den turneringen, sier han.

Roar Stokke mener imidlertid at det ikke vil gavne engelsk fotball om flere av de engelske klubbene skulle ryke ut av Champions League på et tidlig tidspunkt.

- Alle står vel seg selv nærmest og Redknapp stå nærmest Tottenham. Men jeg tror dette utsagnet vil få massiv motstand bredt i England, sier Viasat-kommentatoren.

- Det gavner ikke engelsk fotball om disse lagene ikke spiller i den beste turneringen. Alle må ha en ambisjon om at de beste lagene skal spille i Champions League, fortsetter han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andrew Yates

- United kan ryke ut
Den rutinerte fotballkommentatoren ser det likevel ikke som noen selvfølge at lag som Chelsea og Manchester United skal gå videre. Han påpeker at begge lag står overfor tøffe oppgjør.

- Jeg tror ingen blir overrasket om United ryker ut. Det vil ikke være noen bombe. Basel er et veldig bra fotballag, som nesten ikke taper . De vinner stort sett og scorer mange mål, sier Stokke.

- De har en fin blanding av unge sultne talentfulle spillere som Xherdan Shaqiri og en målscorer med erfaring i Alexander Frei. Det blir en formidabel motstander for United, fortsetter han.

Chelsea har heller ikke grunn til å føle seg trygge. Valencia har vært solide i både Champions League og La Liga. Stjernespiss Roberto Soldado er også i form.

- Soldado er en av de mest spennende spissene for tiden. Han er i form, noe mange av Chelsea-angriperne ikke er om dagen. Soldado kan fort overraske i London, mener Stokke.

Når alt kommer til alt tror likevel Viasat-profilen at både Chelsea og United vil ta seg videre i turneringen. Han begrunner dette med at begge lag har stor erfaring fra Champions League.

- Når det drar seg til og kampene er helt avgjørende, så tilsier all erfaring at de rutinerte lagene med rutinerte spillere vil gjøre sitt for at det blir en knepen gevinst, spår Stokke.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

- Sjarmert av Napoli
De siste årene har det på mange måter vært et lite klasseskille i Champions League og gruppespillet har ofte vært avgjort på et tidlig tidspunkt. Stokke mener det er positivt at det er mer jevnt denne sesongen.

- De siste årene har det vært fare for en viss forutsigbarhet i gruppespillet. Når jeg har blogget om dette i forkant av gruppespillet har jeg i kunnet plukke ut de to beste lagene i hver gruppe. Disse lagene har utkrystallisert seg og vært klare for neste del av turneringen i løpet av fire kamper.

- Det at Champions League i 2012 er mer uforutsigbar og at det er spennende helt fram til jul hilser jeg som fotballkommentator og fotballelsker velkommen, sier han.

Stokke mener videre det er positivt at flere italienske lag nå har meldt seg på i kampen om avansement fra gruppespillet og trekker spesielt fram Napoli.

- Turneringen har mer bredde og det er hyggelig at italiensk fotball er bredere tilbake med AC Milan, Inter og ikke minst Napoli. Napoli er det laget som har sjarmert meg mest. De har enkeltspillere som Edinson Cavani og Marek Hamsik, et bra kollektiv og spiller moderne kontringsfotball. Napoli har vært et morsomt innslag.

Kommentatorens favoritter kommer imidlertid begge fra Spania.

- Der engelske lag ikke helt har vært seg selv, så har Barcelona og Real Madrid innfridd. Begge lagene har tatt et steg videre. Barcelona er fortsatt like suverene og Real Madrid har vokst voldsomt under José Mourinho. De to lagene er mine store favoritter til å vinne Champions League, avslutter Stokke.

PS. Du kan følge både tirsdagens og onsdagens Champions League-kamper i Nettavisens livesenter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.