*Nettavisen* Sport.

- Det største politiske jordskjelvet i idrettens historie

UTESTENGT: Sepp Blatter (t.v.) og Michel Platini (t.h.) er utestengt fra all fotball i åtte år. Foto: Fabrice Coffrini (Afp)

Kjetil Siem er rystet over de nye FIFA-dommene.

21.12.15 10:48

Sepp Blatter og Michel Platini ble mandag dømt til åtte års utestengelse fra all fotball. Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011. De drøyt 17 millioner kronene (2 mill. sveitserfranc) skal ha vært betaling for arbeid gjort fra 1998 til 2002.

Platini er i tillegg ilagt en bot på 80.000 sveitserfranc, mens Blatter bøtelegges 50.000.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, mener denne utestengelsen ryster fotballverden.

- Dette er det største politiske jordskjelvet, ikke bare i fotballens historie, men i hele idrettens historie, sier Siem til Nettavisen.

- Det er de to øverste lederne som nå er utestengt. De har vært med på alle de største avgjørelsene som er blitt tatt de siste årene. De var ledere for grunnfjellene i fotballen, og nå faller de altså for Blatters egen kjepphest, ved at de felles av FIFAs etiske komité, som Blatter selv innførte. Det er veldig spesielt.

LES OGSÅ: Blatter og Platini utestengt

- Mye ansvar

Blatter hadde planlagt å gå av som FIFA-president i februar, men må nå gå litt tidligere enn først planlagt. Platini er president i UEFA, og var regnet som en av favorittene til å ta over for Blatter i FIFA. Den drømmen kan han nå bare glemme.

Den som blir valgt som FIFAs neste president vil nå få et enormt ansvar, mener Siem.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE FLAU: Kjetil Siem er ikke flau over å ha jobbet med dømte FIFA-topper. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Den nye presidenten får veldig mye ansvar, men også mange muligheter. Nå vil hele fotballen stå sammen for å ordne opp, tror Siem.

- Ikke flau

Siem, som selv jobbet tett på mange av de ansatte i FIFA, særlig i forbindelse med VM i Sør-Afrika i 2010, tror ikke at organisasjonen FIFA blir knust av denne dommen. Det går hardest ut over personene selv.

- FIFA er fantastisk på mange måter, og har gjort veldig mye bra for veldig mange. Men det er klart at dette er veldig skuffende. Det er jo ikke bare de to som er dømt, men snart 30 personer. Men FIFA står likevel fjellstøtt til tross for disse jordskjelvene. Fotballen ruller og går sin gang.

Den norske generalsekretæren angrer ikke på å ha jobbet tett på flere av de dømte og mistenkte i FIFA.

- Jeg har hatt gleden av å møte mennesker som jeg kanskje ikke har like lyst til å møte lenger. Men jeg er ikke flau over å ha jobbet med dem. Jeg kunne ikke vite hva de holdt på med, og hadde man lagt merke til noe, måtte man sagt fra. Det er så klart trist, men er bare noe jeg må forholde meg til, forteller Siem til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.