Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det var ille. Verre enn jeg har hatt det på lenge

FORSVANT: Luke Shaw, Adam Lallana, Dejan Lovren, Callum Chambers, Artur Boruc, Gastón Ramírez, Rickie Lambert og Pablo Osvaldo var viktige brikker på fjorårets Southampton-lag. I år har de spilt andre steder, men Southampton fosser videre.
FORSVANT: Luke Shaw, Adam Lallana, Dejan Lovren, Callum Chambers, Artur Boruc, Gastón Ramírez, Rickie Lambert og Pablo Osvaldo var viktige brikker på fjorårets Southampton-lag. I år har de spilt andre steder, men Southampton fosser videre. Foto: Montasje (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
I sommer trodde ekspertene klubben raknet. Nå snakker alle om Champions League.

Hva har skjedd med Southampton?

Det spørsmålet er trolig blitt stilt i enhver fotballinteressert gjeng i løpet av de siste månedene.

- En eventyrhistorie, kaller avisene det.

Før sesongen solgte klubben spiller etter spiller uten å mukke. Fansen sto igjen i vantro. Hva er det som skjer?

Ifølge Premier Leagues hjemmeside forlot 15 spillere Southampton før sesongen. Det er nesten en hel kamptropp.

Åtte av spillerne var i tillegg viktige brikker i Mauricio Pochettinos mannskap som kapret en åttendeplass forrige sesong. Mange av dem hadde så gode sesonger at Liverpool og Manchester United la gigantsummer på bordet for å sikre signaturen deres.

- Var lei meg
Southampton var i ferd med å rakne totalt, sa ekspertene.

- Det var ille en stund, og jeg var lei meg. Der og da var det ekstremt tungt. Skikkelig tungt, og verre enn jeg har hatt det på lenge.

GODT LIKT: Southampton-manager Ronald Koeman virker å være populær blant spillerne. Her med Dusan Tadic etter seieren borte mot United på Old Trafford.

Det sier Sjur Lonbakken til Nettavisen. Han er leder for Southamptons norske supporterklubb.

- Pengene bestemmer i moderne fotball, gikk jeg rundt og tenkte.

Etter 22 runder er det ikke lenger noen som snakker om at klubben rakner.

«The Saints» har gjort det fantastisk og ligger på tredjeplass i Premier League, syv poeng foran Liverpool, klubben som kjøpte tre av stjernene fra forrige sesong.

- Vi solgte for en milliard og kjøpte erstattere for en tredel av pengene, men likevel er vi mye bedre enn i fjor, påpeker supporterlederen.

- Det er veldig morsomt. I forhold til hvordan det så ut i sommer, er det helt fantastisk, det som har skjedd, sier Lonbakken.

Trollmannen
Er det én mann som skal ha mye av æren, er det Ronald Koeman (51).

I juni 2014 offentliggjorde klubben valget av lysluggen som ny manager. Den 51 år gamle nederlenderen, som ble kjent for å skyte hardere enn en hest sparker, kom til England med mye erfaring i bagasjen og fikk jobben med å bygge opp et nytt lag.

- Det skjedde mye da Koeman kom på plass. Da ble det gjort mange riktige grep, sier den norske Southampton-supporterlederen.

Graziano Pelle, Ryan Bertrand, Fraser Forster, Toby Alderweireld, Sadio Mane og Dusan Tadic ble hentet inn fra andre klubber. Alle unntatt Bertrand var ukjente med engelsk fotball og en risikofaktor.

Men med fasit i hånd har alle fem preget Premier League siden første spark på ballen.

- Han har truffet på omtrent alt han har hentet inn, roser Lonbakken.

- Dusan Tadic og Graziano Pellé har vært helt strålende. Begge svinger litt i prestasjonene, men er gode og solide spillere som har bidratt veldig mye, helt klart. I tillegg har Toby Alderweireld vært god, han har kanskje vært vår beste spiller i år. Han er på lån, men vi har et håp om å beholde han, utdyper supporterlederen.

MANAGERPROFILER: Ronald Koeman (t.h) og Brendan Rodgers.


- Hvordan vil du beskrive jobben Koeman har gjort så langt?

- Terningkast seks. Han er veldig flink til å hente gode spillere, og kjenner til ligaer som kanskje ikke er så kjente for andre managere. Spillerne har samtidig stor respekt for ham, og de ønsker å komme til Koeman og spille. Han har vært midt i blinken for oss, sier Lonbakken.

Etter en forrykende periode i starten av sesongen, gikk Southampton plutselig på en rekke med fem strake tap i både liga og cup.

Da var Koeman standhaftig og påpekte at spillestilen hans ikke går ut på å underholde for enhver pris.

- Vi liker ikke å tape. Det er ingen premie for å spille underholdende fotball. Du kan snakke så mye du vil og vise fram videoer, men selvtillit kommer fra å vinne kamper. Det er det viktige, sier han.

Dette gjenspeiler seg i Southamptons kamper, mener supporterlederen.

- Spillestilen er en slags utvikling fra forrige sesong og Mauricio Pochettino. Vi spiller fortsatt attraktiv fotball med høyt press, men med Koeman er det kanskje enda større defensiv trygghet, sier Lonbakken.

KLEM: Nykommer Eljero Elia løp rett bort til Ronald Koeman etter at han scoret mot Newcaste i helgen.


De har alltid vært standhaftige mennesker i Koeman-familien. Det kom til syne de gangene Ronald fikk gjennomgå i nederlandske aviser under perioden som spiller for PSV, Ajax og Feyenoord.

Moren tok nemlig frem pennen og skrev sinte brev til avisene som publiserte kritikk av hennes sønn, skriver WorldSoccer.

Kanskje det var med et glimt i øyet. I så fall har sønnen arvet den egenskapen.

Da stjerne etter stjerne ble solgt fra Southampton i sommer, demonstrerte Koeman stor sans for humor på sin egen twitterkonto:

HTML EMBED


- Da (jeg så twittermeldingen) husker jeg at jeg tenkte: Enten er han gal, eller så har han en plan. Det hadde han heldigvis, minnes Lonbakken.

Nå styrer klubben mot deres første deltakelse i Champions League noen gang.

Southampton er gode nok til det, sa Morgan Schneiderlin til Daily Mails reporter for noen dager siden. Det er få som tør være skråsikre på det motsatte når 16 kamper gjenstår av sesongen.

Det vil nærmest være en sensasjon om klubben skulle greie det i dagens fotball med den økonomiske virkeligheten som hører med.

EN SUKSESS: Ronald Koeman.

- Hadde ledd av deg
For å finne sist gang Southampton tok en topp fire-plassering i Englands øverste divisjon, må vi helt tilbake til 1983-1984-sesongen. Da var konkurransen langt mildere.

- Hadde du sagt til meg ved sesongstart at vi skulle være på tredjeplass etter 22 kamper, hadde jeg nok ledd av deg. Men jeg ler ikke nå, for vi har et godt lag og moralen er god. Jeg er ikke overrasket over hvor vi er nå, sier Koeman ifølge Daily Echo.

- Vi har ikke ranet til oss ett eneste poeng denne sesongen. Alt har vært fortjent, utdyper han.

Og forresten: Tankegangen til Sjur Lonbakken har snudd.

- Det er ikke bare penger som har noe å si. Man scorer ikke med lommeboken.

Det er Ronald Koemans Southampton et bevis på.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Våre bloggere