*Nettavisen* Sport.

- Det var julenisse-forsvar, noe måtte gjøres

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Kjetil Rekdal byttet spiller etter 20 (!) minutter. Det var med på å snu marerittet til en fest.

15.09.13 21:30

VÅLERENGA - BRANN 4-3:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Etter fem strake kamper uten seier, med 0-4-tapet mot Molde som bunnpunktet, varslet Kjetil Rekdal et revansjelystent Vålerenga som søndag kveld tok i mot Brann til prestisjeduell i Oslo.

Det startet som et mareritt, og hjelpeløst forsvarsspill fra hjemmelaget gjorde at Brann hadde scoret hele tre ganger etter bare 17 minutter.

Verst var det kanskje for VIF-stopper Nicolai Høgh, som på ordre fra Vålerenga-kaptein Christian Grindheim ble byttet ut like etter det tredje målet.

Det kan ha vært akkurat hva som trengtes for å få orden på forsvaret. Vålerenga viste seg etter det fra en langt bedre side defensivt, kom tilbake i kampen, og sikret til slutt tre uhyre sterke poeng i en ellevill fotballkamp.

Julenisse-forsvar
Til tross for det tidlige byttet vil verken Grindheim eller Kjetil Rekdal utpeke Høgh som noen syndebukk.

- Jeg nevnte ingen navn, men sa til Kjetil at noe måtte gjøres. Det var jo helt julenisse-forsvar bak der, sier Christian Grindheim til Nettavisen etter kampslutt.

- Ingen tok duellene, og kommunikasjonen bak der var ikke-eksisterende. Jeg forstår at Høgh er skuffet, men han får bare ta det til seg, så kommer han sterkere tilbake, fortsetter Grindheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt (Scanpix)

Rekdal på sin side ville ikke fortelle hva som ble sagt mellom ham og kapteinen.

- Det er helt naturlig at kapteinen kommuniserer til treneren, men hva som ble sagt blir mellom oss. Det var nødvendig å bytte, men det var ikke ene og alene Nicolai Høghs skyld at vi var så dårlige. Det er brutalt for ham, selvfølgelig, men det var helt nødvendig å gjøre noe for å bedre samhandlingen bak der, sier Rekdal.

Trist og forbannet
Brann-trener Rune Skarsfjord måtte på sin side se en tomålsledelse glippe etter en meget svak andre omgang.

Selv satt han på tribunen med karantene, og sier han ikke skjønner hva som skjedde med laget etter pause, hvor 3-1-ledelse til slutt altså endte med 4-3-tap.

- Det her var trist. Og jeg blir forbannet over at vi ikke holder det gående etter pause. Vi kan ikke begynne å endre måte å spille fotball på bare fordi vi leder 3-1. Med seier her hadde vi vært med i medaljekampen og om en plass i Europa, kanskje ga vi fra oss den muligheten med tapet i dag, sier en skuffet Rune Skarsfjord.

Drømmestart til ingen nytte
Christian Grindheim har vært en av Vålerengas beste spillere denne sesongen, men midtbanemannen har ikke vært på banen siden 16. serierunde.

Endelig tilbake igjen tok det da heller ikke mer enn tre minutter før 30-åringen viste hva han kan. Haugesunderen slo en nydelig gjennombruddspasning mot Joachim Thomassen, som igjen slo en strøken crosser inn foran mål. Inne i feltet ventet «naturligvis» Morten Berre, som fikk en enkel jobb med å heade inn ledermålet.

Drømmestarten ble imidlertid begynnelsen på et mareritt.

Kun minutter senere hadde Brann nemlig scoret både én og to ganger. Først ved Martin Pusic, deretter Erik Huseklepp, etter håpløst forsvarsspill fra hjemmelaget ved begge anledninger.

Da 17 minutter var spilt var det duket for mer forferdelig forsvarsspill i Vålerengas bakre rekker.

Målscorer Pusic la inn fra venstre foran mål, hvor Kristoffer Barmen ventet mutters alene. Unggutten fikk verdens enkleste jobb med å bredside inn dagens tredje Brann-scoring. Vålerenga-forsvaret hang ikke sammen på noen som helst måte.

Beordret bytte
Det var tydeligvis dråpen som fikk begeret til å renne over for VIF-kaptein Grindheim, som mildt sagt frustrert kunne observeres marsjere rett mot Kjetil Rekdal på sidelinjen.

Leppelesing på 50 meters avstand er ingen enkel øvelse, men Nettavisens journalist på Ullevaal kunne tydelig se Grindheim si «dette går ikke», samtidig som han pekte i retning av Vålerengas midtstoppere.

Like etter valgte Kjetil Rekdal å ta ut den danske stopperen Nicolai Høgh, og erstattet ham med Giancarlo Gonzales. Dermed ble kaptein Grindheims ord tydeligvis hørt.

På et regntungt Ullevaal roet det seg etter den spinnville åpningen på kampen, og lagene gikk til pause på stillingen 1-3.

Berre igjen
Andre omgang åpnet på ingen måte i samme tempo som den første, men et kvarter etter sidebytte viste Morten Berre seg fram igjen.

Et hjørnespark landet inne i Branns femmeter, hvor veteranen som vanlig hadde plassert seg på rett plass til rett tid, og styrte inn reduseringen.

Samme mann ble ikke lenge etter spilt alene med Branns keeper, men dessverre for Vålerenga noterte ikke Berre seg for sin tredje scoring.

Mål ble det derimot på lagkamerat Torgeir Børven. Den tidligere Odd-spilleren stusset inn utligningen på et frispark fra Bojan Zajic et kvarter før slutt.

Børven avgjorde
De som trodde Vålerenga var fornøyd med ett poeng måtte imidlertid tro om igjen.

Kjetil Rekdals menn presset på for seiersmålet, og i det 84. minutt kunne Klanen ta helt av på tribunen. Debutant Fitim Kastrati kom seg ned til dødlinjen og la inn foran mål. Der ventet en svevende Torgeir Børven. 4-3 var et faktum.

Flere mål ble det da heller ikke, og Kjetil Rekdals menn kunne til slutt juble for en usedvanlig deilig seier.

Barket sammen før kamp
Også utenfor stadionportene var det action, da supportergrupperinger barket sammen før kampen startet.

Et stort politioppbud var på plass og tok i bruk tåregass for å skille bråkmakerne.

Kjetil Rekdal var blant de som bevitnet det hele.

- Jeg sto inne, men det hele var ubehagelig. Det er ikke slik det skal være, sa han til C More før kampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.