- Det var rett å legge opp

Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Men fire måneder etter at han la opp blir Ole Martin Årst gjerne mannen som skyter Start til Europa.

06.03.10 15:09

Datoen var 30. oktober i fjor. Det var fredag formiddag, og følgende melding ble publisert på Starts hjemmeside: Ole Martin Årst legger opp.

- Avgjørelsen er tatt. Jeg har brukt litt tid på å tenke gjennom dette. I samråd med familien har jeg konkludert med at nok er nok. Det er selvfølgelig vemodig, sa spissen til klubbens hjemmeside.

Han hadde da bare vært på banen to ganger for Start på to år. Lyskeproblemene ville ikke gi seg, og til slutt ga han altså opp.

- Bedre å roe ned
Paradoksalt nok var akkurat den avgjørelsen med på å få ham tilbake på fotballbanen igjen. For drøyt fire måneder etter at han sluttet, er Årst tilbake for fullt i Start. Drømmen er nå omsider å kunne bidra slik at Start når målet sitt – en plass i Europa innen utgangen av 2011.

- Man legger egentlig ned mer tid som fotballspiller når man er skadet enn når man er frisk. Det er alternativ trening og utallige behandlingstimer. Jeg har beslaglagt enormt med tid fra leger, fysioterapeuter og osteopater, men av og til gjør man kanskje litt for mye også for å komme tilbake. Noen ganger kan det være bedre å roe ned, sier Årst til Nettavisen.

Og etter at avgjørelsen var tatt, etter at fotballskoene var lagt bort, så var det nettopp det han gjorde: han roet det ned. Han søkte på diverse jobber, var på ulike intervjuer og forberedte seg på sitt nye liv.

Samtidig gikk han runde på runde med familien: Hvor skulle de bosette seg videre?

Den endelige avgjørelsen drøyde, og imens, etter sesongslutt, ble Årst med på noen rene fotballøkter med Start-gutta – for å ha det gøy. Det fungerte bra, men endret ikke noe. Han hadde lagt opp, og det var fortsatt planen da Start-spillerne dro på ferie 1. desember.

Men da begynte klubben med sin operasjon overtalelse. Det medisinske apparatet hadde nemlig ikke gitt opp 35-åringen. Det hadde heller ikke Svein Matta Mathisen.

- Du blir vel med når vi samles i januar, vel, spurte de.

Og det ble Årst.

Etter bare noen få treninger i januar, fungerte det fortsatt like bra. Årst trivdes. Start likte det de så, og plutselig hadde den pensjonerte fotballspilleren en ny ettårskontrakt foran seg.

Han skrev under.

Les også:7 kjappe med Mads Stokkelien

- Unggutta har tatt sjumilssteg
Dermed har Start plutselig tre klassespisser i Årst, Bernt Hulsker og fjorårets komet, Mads Stokkelien. Legg til Geir Ludvig Fevang, som ble brukt i en hengende rolle i fjor, så er det uten tvil potensial helt på topp. Som servitør viste Christian Bolanos tidvis superklasse i fjor.

Et ganske så hårete mål har de også: å kjempe om en plass i Europa.

Sånn sett passer Nettavisens tips om 13. plass dårlig.

- Men det tar jeg ikke akkurat tungt. Media har vel aldri vært veldig gode med disse tipsene sine, humrer Årst.

- Men jeg har vanskelig for å se argumentet for at vi skal bli dårligere i år enn i fjor. I fjor var vi egentlig litt skuffet etter at vi ble nummer ni, fortsetter han.

- Vi har noen unggutter som har tatt sjumilssteg i vinter, og slik jeg ser det er vi heller bedre rustet, bedre trent og spillerne kjenner hverandre også bedre nå enn i fjor.

Han avviser også argumentet om at det i år blir vanskeligere for stjerneskuddene Bolanos og Stokkelien. Nå er jo motstanderne klar over dem.

- Men Tippeligaen er jo klar over spillerne i Rosenborg også. De er ikke så veldig mye enklere å spille mot av den grunn. Vi har utviklet måten vi spiller på. Bolanos har utviklet seg. Mads også. Jeg vil heller påstå at vi har flere strenger å spille på i år – og at vi derfor blir mye mer uforutsigbare.

- Hvor bra tror du det kan bli da?

- Europa, mener du? Vel, muligheten er der, men om vi klarer det i år eller neste år, det får vi se på. Det er i alle fall muligheter hvis vi klarer å bygge videre på det positive fra i fjor, sier Årst.

Svakt defensivt
Så er spørsmålet om det er vårsesongen eller høstsesongen i fjor som er nærmest det nivået Start egentlig er på. Etter 11 serierunder i fjor hadde Start kun tapt én eneste kamp, og var oppe på sølvplass på tabellen. Utover høsten gikk det imidlertid tråere, og til slutt ble det altså en 9. plass.

Årets Start-lag er egentlig det samme som i fjor, og det kan slå positivt ut. Unggutter som Christer Kleiven (21, sentral midtbane), Mads Stokkelien (19, spiss) og venstreback Rolf Daniel Vikstøl (21) har tross alt fått ett år mer med erfaring, og på topp vil Årst gi trener Knut Tørum enda en valgmulighet.

Likevel er det også en del spørsmålstegn. Spesielt defensivt.

52 baklengs ble det nemlig i 2009. Bare to lag slapp inn flere mål enn Start. Skal Start ta ytterligere steg bør de nok ned mot maksimalt 40 baklengs i år. Clarence Goodson vil bli viktig i år igjen, men i fjor var det vidåpent uten ham. Start ser rett og slett mye bedre ut fremover på banen enn bakover, og vi er skeptiske til at det blir noe mer enn nedre halvdel uten klare forsterkninger defensivt.

START 2010
Nettavisens tips: 13. plass
+ 6-7 meget solide offensive spillere
+ Trener Tørum er flink til å variere system/spillermateriale etter motstander
+ Clarence Goodson
- Slipper inn for mye mål
- Mangler en klar ener sentralt på midtbanen.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.