- Det vi ser nå, er ganske fjernt fra Ferguson

FÅR KRITIKK: Manchester United-manager Louis van Gaal.

FÅR KRITIKK: Manchester United-manager Louis van Gaal. Foto: Adrian Dennis (Afp / NTB scanpix)

Louis van Gaals fotball stemples som lite underholdene.

11.02.15 19:27

Søndag måtte Manchester United ta til takke med 1-1 borte mot West Ham og dermed tapte storklubben viktige poeng i kampen om fjerdeplassen.

Kappløpet om å kapre den siste plassen som kan gi Champions League-spill neste sesong er tettere enn noen gang og alle poeng teller nå.

I kjølvannet av uavgjortkampen mot londonlaget, sendte West Ham-manager Sam Allardyce et lite stikk i retning av kollega Louis van Gaal.

«Big Sam», som tidligere i karrieren ikke akkurat har vært kjent for å servere publikum den flotteste fotballen, kalte Manchester-laget for «langball-United».

Og tallene støtter Allardyces ordvalg. Det er nemlig kun Burnley i Premier League som slår flere lange baller, enn det van Gaals menn har gjort.

1861 langballer
Tall The Guardian gjengir viser at Burnley har slått 1877 langballer så langt denne sesongen, mens United står bokført med 1861 langballer.

Queens Park Rangers, West Bromwich Albion og Leicester, alle nedrykkstruet, er andre lag som ligger høyt oppe på statistikken over langpasninger.

I andre enden av skalaen finner vi Arsenal, londonklubben har kun slått 1098 langpasninger. Deretter følger Manchester City med 1184, Liverpool med 1377 og José Mourinhos Chelsea med sine 1407 langpasninger i Premier League.

Tirsdag tok van Gaal til motmæle mot langballkritikken som har herjet i pressen og manageren presenterte både tall og grafer som han mente var et bevis på at beskyldningene var feil. Nederlenderen hevdet at United svært ofte vendte spillet med en lang ball på tvers og at dette var årsaken til statistikken.

- Et sårt punkt
Lars Morten Olsen er redaktør i det norske supporterbladet United-supporteren og har fulgt klubben i en årrekke. Han sier til Nettavisen at han ikke synes Old Trafford-klubben er noe utpreget langpasningslag nå.

- Nei, jeg synes ikke United spiller spesielt mye langball. Personlig er jeg ikke så glad i det heller. Men jeg synes det er fint at Louis van Gaal viste at han har en plan B mot West Ham. I den kampen kom vi ikke noen vei med det vanlige van Gaal-spillet og da dro han opp en plan B, sier Olsen til Nettavisen.

- Jeg tror vel at van Gaal og de som lager statistikk har forskjellig oppfatning av hva en langball er. Dette er helt klart et diskusjonstema. Men jeg synes at van Gaal kunne vært stor nok til å overse utspillet til Allardyce. Paul Scholes sa noe av det samme, at van Gaal burde ikke tatt seg nær av dette.

UNITED-REDAKTØR: Lars Morten Olsen. Foto: Privat

- Traff Allardyce et sårt punkt?

- Jeg har ikke sett seansen med van Gaal på pressekonferansen, men jeg har lest om det, og mener han godt kunne latt være å ta det opp. Det høres kanskje arrogant ut, men United er en så stor klubb at slik kritikk bare skal prelle av. Van Gaal så ut til å ha forberedt seg godt, så det kan hende dette traff et sårt punkt. Det var noe han åpenbart ikke var enig i, sier Olsen.

- Ikke underholdene
Til tross for at Olsen er uenig i langballkritikken, mener han at United ikke er like underholdene denne sesongen, som under sir Alex Fergusons ledelse.

- Det er ikke til å nekte for at det er en stor endring med tanke på den type fotball vi United-supportere er bortskjemt med. Det vi ser nå, er ganske fjernt fra det. Jeg tror van Gaal har en idé om at United skal spille som Barcelona, med mange kortpasninger, men tanken er såpass ny for United, at det ikke har satt seg enda. Det går ikke fort nok framover og blir for mye på tvers.

- Det er ikke så underholdene, legger han til.

- Hva er viktigst for fansen; fin fotball eller pokaler og poeng?

- Det er et godt spørsmål. Hvis United vant ligaen, sitter du ikke der og koser deg med pokalen og tenker på at i den og den kampen spilte vi dårlig fotball. Da er du glad for at United har vunnet. Samtidig har United en fin tradisjon for å spille underholdene, en tradisjon vi ønsker skal bli holdt i hevd.

- Fotballen utvikles, selvfølgelig og den utviklingen tatt i betraktning, så er det fortsatt slik at vi ønsker et United som leverer underholdene fotball.

- Muligens
Storklubben brukte mye penger på nye spillere i fjor sommer og hentet profiler som Angel Di Maria og Radamel Falcao. Mange såkalte eksperter har imidlertid hevdet at sammensetningen av Uniteds tropp er noe av grunnen til at van Gaal sliter med å få sitt spillesystem til å sitte som smurt.

- Ja, det er muligens noe i det. United har mange gode offensive krefter, men mangler nok en på midten og en sjef i forsvar, som kan sette i gang spillet. Michael Carrick og Daley Blind er etter min mening to spillere som er gode på dette med å sette i gang spillet. De er veldig like og spiller sjelden sammen.

- Om sammensetningen av spillerne er problemet, gjenstår å se. Hvis United handler en sentral midtbanespiller og en stopper, kan vi nok se at både spillestilen og formasjonen fortsatt blir den samme under van Gaal.

United forholdt seg rolig i januars overgangsvindu, til tross for at mange fans ropte etter forsterkninger, men akkurat det overrasket ikke Olsen.

- Det er vanskelig å få tak i de spillerne klubben har blinket seg ut i januar. Da er det bare 31 dager til å få på plass en avtale, mens det etter sesongen er en hel sommer til å jobbe med forsterkninger. United har gjort gode januarkjøp tidligere, men jeg er ikke overrasket over at det ikke ble noen nå, sier han.

Bare bak City
Til tross for den omdiskuterte langballstatistikken, er det også mange tall som er positive for United. Blant annet har klubben en treffsikkerhet på pasninger som er større enn både Arsenal, Liverpool og Chelsea.

United har en treffsikkerhet på 84,8 prosent. Bare byrival Manchester City har bedre treffsikkerhet i Englands toppdivisjon, med sine 85,1 prosent.

Også på ballinnehav er United bare bak byrivalen i lyseblått, med sine 59,6. Igjen er klubben foran Arsenal, Liverpool og Chelsea på statistikken.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FINNER HAN MÅLFORMEN? Manchester Uniteds Radamel Falcao. Foto: Paul Ellis (Afp / NTB scanpix)Antall skudd er imidlertid et problem for Louis van Gaals menn. Av de 20 lagene i Premier League, er Manchester United bare nummer ti her.

City topper med 289 skudd. Chelsea følger på andre med 281, Arsenal på tredje med 273 og Liverpool på fjerdeplass med 268 skudd totalt.

Southampton, Spurs. QPR og West Ham er også foran Uniteds 229 skudd.

Onsdag kveld venter et viktig møte med Burnley på Old Trafford. Med seier kan United igjen krabbe opp i tetsjiktet og innta tredjeplassen på tabellen.

Lars Morten Olsen i United-supporteren ser fram imot det møtet, men mener at van Gaal godt kan flytte Wayne Rooney litt lengre fram i banen.

Stjernen har figurert i en mer tilbaketrukket rolle den siste tiden.

Oppgjøret mellom United og Burnleyfølger du i Nettavisens livesenter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.