- Det vil være et mareritt for Norge

FEILET: Denne gjengen maktet ikke å kvalifisere seg til VM-sluttspillet i Brasil. Søndag trekkes kvalifiseringsgruppene til EM i Frankrike.

FEILET: Denne gjengen maktet ikke å kvalifisere seg til VM-sluttspillet i Brasil. Søndag trekkes kvalifiseringsgruppene til EM i Frankrike. Foto: Erlend Aas (/ NTB scanpix)

Sjekk hvem Norge kan møte i EM-kvalifiseringen.

Søndag klokken 12 trekkes kvalifiseringsgruppene til EM i Frankrike i 2016.

Etter å ha feilet med å kvalifisere seg til det kommende VM i Brasil, mener mange at Norge nå komme seg til Frankrike. Det faktum at sluttspillet utvides fra 16 til 24 lag gjør ikke forventningene noe mindre.

Per Mathias Høgmos Norge er plassert i seedingsgruppe tre, og risikerer å trekke noen av verdens beste fotballnasjoner fra både gruppe en og to. Men også gruppe fire, fem, og seks kan by på store utfordringer.

Store forskjeller
C More-kommentator Kenneth Fredheim er klar på hvem han foretrekker - og hvem han helst ser at Norge slipper unna.

- I den toppseedede gruppa vil jeg på et sportslig grunnlag unngå lag som Spania, Tyskland, Nederland og Italia. Også England er tøffe, men likevel et land jeg tror mange nordmenn gjerne ser at vi møter, meg selv inkludert. Drømmemotstanderne ut i fra hvilket sportslig nivå de ligger på, er jo selvfølgelig Hellas og Bosnia, sier Kenneth Fredheim til Nettavisen.

I den andre seedingsgruppa er kvalitetsforskjellen mellom presumtivt beste og dårligste lag, ved første øyekast, stor.

- Belgia vil jeg for all pris unngå å møte. De har fått fram et kjempegodt landslag og er spekket med stjernespillere. I den andre enden av skalaen, ligger Ungarn, som jeg gjerne sier ja takk til. Ellers er det nok en del jevngode lag her, og mange nordmenn ønsker seg vel gjerne enten Sverige eller Danmark, fortsetter fotballkommentatoren.

Mareritt
- På nivå fire tenker jeg først og fremst at vi vil unngå Montenegro, Skottland og Wales, mens Bulgaria og Estland er å foretrekke.

Blant de to svakeste seedingsgruppene er Fredheim klar på at Norge bør slå hvem som helst, om de skal ha noe håp om å kvalifisere seg. Likevel har han ett ønske:

- Jeg håper vi slipper de lengste turene østover i Europa. Der sliter vi ofte, noe vi så blant annet mot Albania sist kvalik. Mange av de lagene vil, til tross for begrenset kvalitet, kunne være et mareritt for Norge, avslutter Fredheim.

P.S: De to beste i hver av de ni gruppene, pluss beste gruppetreer er kvalifisert direkte til EM-sluttspillet, mens de åtte resterende gruppetreerne spiller play-off om de fire siste EM-plassene. Frankrike er automatisk kvalifisert som vertsnasjon.

Seedingsgruppe 1:

Spania
Tyskland
Nederland
Italia
England
Portugal
Hellas
Russland
Bosnia

Seedingsgruppe 2:

Ukraina
Kroatia
Sverige
Danmark
Sveits
Belgia
Tsjekkia
Ungarn
Irland

Seedingsgruppe 3:

Serbia
Tyrkia
Slovenia
Israel
Norge
Slovakia
Romania
Østerrike
Polen

Seedingsgruppe 4:

Montenegro
Armenia
Skottland
Finland
Latvia
Wales
Bulgaria
Estland
Hviterussland

Seedingsgruppe 5:

Island
Nord-Irland
Albania
Litauen
Moldova
Makedonia
Azerbaidsjan
Georgia
Kypros

Seedingsgruppe 6:

Luxembourg
Kazakhstan
Liechstenstein
Færøyene
Malta
Andorra
San Marino
Gibraltar


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag