RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Diktator vurderte United-kjøp

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Folket sultet i hjel. Da diskuterte denne mannen et milliardbud på Manchester United.

Så skjedde det.

Wikileaks-skandalen nådde sportsverdenen.

Nå skriver nemlig The Guardian at de lekkede dokumentene viser at lederen av Burmas militærjunta, Than Shwe, skal ha vurdert et kjøp av den engelske storklubben Manchester United.

- Ville ikke sett bra ut
Dokumentene forteller at Than Shwe diskuterte et mulig bud på én milliard dollar for Manchester United i starten av 2009, samtidig med at regimet fikk massiv kritikk av FN for å ha vært for trege med å hjelpe befolkingen etter syklonen Nargis.

Than Shwe, leder for militærjuntaen og fan av United, skal ha blitt oppfordret til å kjøpe United av barnebarnet sitt.

Det viser dokumenter sendt hjem av USAs ambassade i Rangoon.

Samtalen mellom Than Shwe og barnebarnet skal ha funnet sted i januar 2009 - et par måneder etter at 140.000 mennesker døde grunnet syklonen Nagris. Mye av skylda for katastrofen ble lagt på militærjuntaen som stoppet mye internasjonal hjelp.

Lagde egen liga
Than Shwe skal imidlertid ha konkludert med at et bud på United ville «sett dårlig ut» på det daværende tidspunktet, men at samtalen i det hele tatt tok sted sier sitt mye om regimet. Det hele endte i stedet med at generalen startet en ny nasjonal fotballiga til en kostnad på mange, mange millioner dollar.

Det spesielle med den mulige prisen på Manchester United, er at én milliard dollar er nøyaktig lik prisen som ble satt for å hjelpe Burmas befolkning med det de trengte av mat, jordbruk og oppbygging av hus etter syklon-katastrofen.

I verdenstoppen
Manchester United er en av verdens største og beste fotballklubber, og har vunnet alt som kan vinnes i fotballverdenen de siste årene. De eies nå av den amerikanske Glazer-familien, som det allerede er stor misnøye med.

Likevel - det spørs vel om Than Shwe og militærregimet på Burma hadde vært særlig bedre enn de omstridte amerikanske eierne som nå har kontroll over klubben.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere