*Nettavisen* Sport.

- Du kunne bli skutt når som helst

Foto: Darren Staples / REUTERS

- Jeg var livredd hver dag, sier Edin Dzeko.

12.02.11 15:12

Manchester City møter lørdag erkerivalen Manchester United på Old Trafford i en kamp som kan få mye å si for gullkampen i Premier League denne sesongen.

Edin Dzeko starter trolig på Citys innbytterbenk, men kan fort spille en avgjørende rolle dersom han kommer på banen. City trenger i alle fall seieren - avstanden opp til serieleder United er fem poeng før avspark. Åtte poeng vil høyst sannsynlig være for mye å hente inn med under et dusin kamper igjen av sesongen.

Følg kampen direkte her fra 13.45!

Men å kalle en seier og livsviktig, blir en fornærmelse mot Edin Dzeko. Han vokste opp under Bosnia-krigen, den blodigste av krigene som førte til oppløsningen av det tidligere Jugoslavia.

- En vanskelig tid
102.000 mennesker døde under Bosnia-krigen, drøyt halvparten av ofrene var sivile. Over 40.000 ble voldtatt og 1,8 millioner flyktet fra hjemmene sine under krigen, som varte fra 6. april 1992 til 14. desember 1995.

- Det var en vanskelig tid for alle i landet. Det var ikke mye å spise, ikke nok til tre måltider om dagen, har Dzeko fortalt om krigsårene.

Han var bare seks år da krigen startet.

Etter at Dzeko i januar ble kjøpt til City fra tyske Wolfsburg for 27 millioner pund, reiste Daily Telegraph til Sarajevo for å skrive om bakgrunnen til stjernespissen.

- Folk som sto Edins familie veldig nær, døde. Ingen vil snakke om dette nå. Du kunne plutselig få høre at en venn eller et familiemedlem hadde mistet livet eller blitt borte. Av og til virket det som om det eneste som reddet oss, var fotballen, forteller Armin, en venn av Dzeko, til den engelske avisen.

Gjemte seg for kuler og bomber
Dzeko kommer aldri til å glemme krigens grusomheter.

- Jeg var livredd hver dag. Vi måtte gjemme oss når skuddene fløy og bombene falt. Du kunne bli skutt når som helst. Jeg gråt mye den gang. Takk Gud for at krigen er over.

24-åringen er i dag ambassadør for Unicef og forsøker å bruke sin stjernestatus og rikdom til å gjøre livet litt enklere for bosniere i nød. Dem er det fortsatt mange av. Arbeidsledigheten er på 50 prosent i Sarajevo.

- Jeg vet veldig godt hvordan en barndom som ødelegges av fortrengelse, fattigdom, vold og frykt ser ut, etter selv å ha vokst opp med krig. Derfor er det en stor ære for meg å støtte Unicef, uttalte Dzeko da han ble utnevnt til Unicef-ambassadør i november 2009.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sharon Latham / PA Photos

Les også om Aleksandar Kolarov: City-stjernen bodde i bomberegnet

Det var for øvrig ingen selvfølge at Edin Dzeko skulle bli en stjerne på den internasjonale fotballhimmelen.

Ingen i England ville ha ham
Han startet karrieren som midtbanespiller, og slet med teknikken etter at han i slutten av tenårene vokste 14 centimeter på ett år.

Bosnias tidligere landslagskaptein Muhamed Konjic la merke til Dzeko tidlig. Mens han selv spilte for Coventry, ba han sin agent om å anbefale Dzeko for engelske klubber. Men ingen ville investere i Dzeko.

Han scoret bare fem mål på 40 kamper for Zeljeznicar fra 2003 til 2005, og klubbdirektøren «trodde han hadde vunnet i lotteriet» da tsjekkiske Teplice kjøpte ham for om lag 200.000 kroner.

I Teplice ble han omskolert til spiss, og dette 43 kamper, 16 mål og tre år i Teplice ble han solgt til Wolfsburg for over 30 millioner kroner.

Og i Wolfsburg ble han som kjent den stjernen han er i dag. I den tyske klubben scoret han 66 mål på 111 kamper og vant Bundesliga-gullet før Manchester City i januar kjøpte ham for 250 millioner kroner.

Det er 249,7 millioner mer enn han kunne ha kostet. Men avgjør han toppkampen mot Manchester United, er det ingen som bryr seg om det.

Følg Manchester United - Manchester City direkte her fra 13.45!

Kilder: Telegraph, Mirror, Wikipedia, Unicef

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.