RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP/Scanpix

- Eggen er ikke så dum at han mener dette

Sist oppdatert:
Jim Solbakken og Stig Lillejord i strupen på Rosenborg-treneren.

- Dette går det ikke an å ta på alvor, sier fotballagent Stig Lillejord til Nettavisen.

- Nils Arne Eggen er en særdeles klok mann, så dette er han ikke så dum at han mener, istemmer agentkollega Jim Solbakken.

Begge rister nemlig oppgitt på hodet av Rosenborg-trenerens uttalelse etter 0-3-tapet i Atlético Madrid. Da gikk Eggen til angrep på den norske spillereksporten til resten av Europa.

- Ikke send dem rundt i Europa, der de stort sett sitter på tribunen, sa Eggen.

Han mente at den beste utviklingsarenaen for spillertyper som Per Ciljan Skjelbred (23) er å spille for en norsk klubb med ambisjoner i Europa.

- Forsøker å flytte fokus
Men akkurat det kjøper selvfølgelig ikke Solbakken eller Lillejord.

- Dette har Eggen sagt for å flytte fokus etter et tap, fastslår Solbakken.

- Skal vi blir noe bedre her på berget vårt så må vi ut og lære av dem som kan det. Ja, vi har blitt vesentlig bedre på talentutvikling i Norge de siste årene, men vi må ikke tro at vi er på høyde med de beste ute. Akkurat der er det langt igjen.

- I stedet er det en stor anerkjennelse for norsk fotball at utenlandske klubber av og til ser på våre spillere og også henter dem. Det går ikke an å se det som en ulempe. Det er rett og slett fantastisk at de kommer hit for å hente spillerne våre. Vi burde hatt flere tilfeller som Steffen Iversen. Han dro ut på et perfekt tidspunkt. Han høstet erfaring. Så tok han med den tilbake, og har blitt seriemester i bortimot hvert år etter at han kom tilbake igjen. Det er sånn vi må gjøre det, sier Solbakken.

Fotballagenten er klar på at en type som Per Ciljan Skjelbred burde reist for mange år siden hvis han skulle tatt vare på sitt talent på best mulig måte.

- Det er nemlig det som er poenget her. Vi kan ikke sitte her i hver vår klubb og tro at vi skal frelse verden med fotballen vår. Vi må ut og lære. Steffen Iversen hadde en perfekt timing da han dro, og har kommet tilbake med sin erfaring. Tenk på alt fotballproffene fra 90-tallet har pløyd tilbake til norsk fotball som spillere, trenere og forbundsfolk. Det begynner faktisk å bli for få av dem nå. Derfor trenger vi flere folk ut, og jeg er stolt over å være en av dem som har bidratt til å flytte så mange ut av Norge, sier Solbakken.

- Uforståelig
Stig Lillejord innrømmer overfor Nettavisen at han ikke skjønner hva Eggen eller RBK-direktør Erik Hoftun mener. Hoftun påpekte at det "ikke er heldig at for mange spillere i aldersgruppa 19-21 reiser ut og havner på tribunene".

- Hvem er det egentlig de snakker om? Hvem er disse norske spillerne som "stort sett sitter på benken i utlandet"? Jeg kjenner i alle fall ikke ekstremt mange spillere som sitter på benken rundt omkring i Europa, sier Lillejord.

- Tenker de på spillere som Joshua King og Magnus Wolff Eikrem? Som i høyeste grad har hatt en fantastisk utvikling i Manchester United. Tenker de på Håvard Nordtveit i Arsenal? Som nå blant annet har ett år bak seg i Bundesliga. Tenker de på Alexander Tettey som nå er skadet, og som Rosenborg vel solgte for 40 millioner kroner, og sånn sett bidro til at trønderne faktisk fikk hjulene til å gå rundt i fjor? Tenker de på Marcus Pedersen som har vært skadet i noen måneder nå? Tenker han på Tarik Elyounoussi, som akkurat var tilbake på lån i Norge? Hvem er alle disse norske benkesliterne i utlandet det snakker om?

- Nei, dette forstår jeg lite av. Uttalelsen er veldig bred, men sier samtidig veldig lite. Mener han 16-18-åringer? Mener han de litt eldre? Hva er det egentlig han mener, gjentar Lillejord spørrende.

Han er derfor enig med Solbakken.

- Jeg mistenker at Eggen, som er god med media, kun har sagt noe som dette for å få fokus bort fra et 0-3-tap mot Atlético Madrid, og det faktum at laget har sluppet inn bøtter av mål på bortebane i Europa i år. Det går nemlig ikke an å ta dette utspillet på alvor så lenge det ikke er mer konkretisert.

- Høres ut som en folkevandring
Hoftuns generalisering om at det er lite heldig at 19-21-åringer reiser ut for å sitte på benken, imponerer heller ikke.

- Det høres ut som om det er en folkevandring av spillere ut fra Norge, men det er det definitivt ikke.

- Se på A-landslaget. Henning Hauger, Tom Høgli, Jon Knudsen og Erik Huseklepp spiller fortsatt i Norge. Kjetil Wæhler er i Danmark. Se på U21-landslaget som møtte Slovakia sist. Det var tre spillere med adresse i utlandet (Ibrahim, Nordtveit, Elyounoussi). Se på U19-landslaget. Det var én mann med adresse utlandet da de sist spilte før sommeren (Omar Elabdellaoui, Man. City). Se på U18-landslaget mot Skottland sist. Etzaz Hussain, til daglig i Manchester United, var eneste spiller med adresse utlandet. Så folkevandring? Jeg tror ikke det.

- Jeg kan imidlertid forstå at en klubb som Rosenborg, som ønsker å lykkes i Europa, ønsker at de beste spillerne blir i Norge. Sånn at de, på samme måte som før, kunne kjøpe dem, sier Lillejord med dårlig skjult ironi.

- Dessverre for Rosenborg er det imidlertid ikke sånn det fungerer lenger. De største talentene har nå nemlig helt andre ambisjoner enn å spille for Rosenborg. De vil ut til en større liga. Ikke bare for penger, men for opplevelsen og muligheten til å få testet seg selv på høyeste nivå.

- Noen av dem vil lykkes. Noen av dem vil kanskje bare lykkes sånn passe. Og noen vil mislykkes. Men hva da? Jo, da kan de jo reise hjem igjen. Da kan Rosenborg være et alternativ. Eller en annen norsk eller utenlandsk klubb. Sånn er det jo også med Rosenborg, og spillere som de har hentet. For å ta ett eksempel: Didier Konan Ya. Hva fikk Rosenborg ut av ham før de solgte ham til Hannover hvor han nå er en suksess?

- Poenget er at spillere som mislykkes i store klubber kan finne seg noe annet. De utvikler seg uansett. Så kan de reise videre med mer erfaring. Bjørn Helge Riise er på benken i Fulham, ja, men han er ikke blitt noe dårligere fotballspiller der. Han spilte også en rekke kamper for dem da de kom til finalen i Europa League i fjor. Er det så dårlig?

- Blir han sittende på benken for lenge i Fulham også videre, så vil han heller ikke ha noen problemer med å finne seg et annet lag å spille for i Europa eller England. Det var det samme med Daniel Braaten i Bolton. Utenlandske klubber vet jo at hvis man er kjøpt til Premier League så er man antakeligvis mer enn god nok til å spille i land som Frankrike og Tyskland.

- Men at vi har en masse spillere utenlands?

- Nei, her passer Rosenborg kun på sin syke mor, sier Lillejord.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere