*Nettavisen* Sport.

- EM-straffen vi aldri glemmer

Foto: Skjermdump/You Tube

- Mange har prøvd, men ingen har mestret den, sier opphavsmannen.

07.06.12 14:58

20. juni 1976 er en dag fotballfrelste verden over fortsatt minnes med et smil om munnen. Da møttes det gamle Tsjekkoslovakia og Vest-Tyskland til EM-finale i Beograd, Jugoslavia.

Selve kampen ble av det dramatiske slaget og etter ordinær spilletid sto det 2-2 mellom lagene. Tsjekkoslovakia hadde ledet 2-0, men tyskerne slo selvfølgelig tilbake.

Jan Svehlik sendte tsjekkerne foran allerede i det 8. minutt, mens stopperkjempen Karel Dobias la til 2-0 i det 25. minutt.

Det tyske laget svarte like etter ved måljegeren Gerd Müller, men så skulle det drøye før ballen igjen fant veien til nettmaskene. Først i det 89. minutt sørget Bernd Hölzenbein for 2-2.

Her finner du kampprogram og TV-oversikt for EM 2012

- Mange har prøvd
Oppgjøret gikk til ekstraomganger, der ingen klarte å avgjøre. Dermed måtte det straffesparkkonkurranse til, og det er nettopp her vi fikk et av EM-historiens mest minneverdige øyeblikk.

Tsjekkoslovakias nummer syv, Antonio Panenka, satte den avgjørende straffen som sikret tsjekkisk seier. Han satte den ikke bare kaldt forbi Sepp Maier. Han satte antarktiskaldt i buret.

Straffen er fortsatt kjent som en av de flotteste, men også som en av de mest arrogante variantene i fotballhistorien. Mange har prøvd å kopiere den, men originalen er fortsatt best.

- Jeg har sett mange som har prøvd det samme i årene som har gått, men ingen har mestret den perfekt. Unggutter i Tsjekkia øver på dette den dag i dag, sier Panenka ifølge FourFourTwo.

- Når jeg ser tilbake på det, så var det ganske modig å gjøre noe slik i en EM-finale. Men i 1976 tenkte jeg ikke på det. Jeg mente det var den sikreste måten å score på, sier han.

Se Panenkas straffe her:

HTML EMBED

- Tusen prosent
Straffevarianten mot vesttyskerne er ikke noe Panenka kom på i kampens hete. Den arrogante chippen var nøye øvd inn på forhånd.

- Alle på laget mitt visste at jeg hadde noe spesielt på lager om det skulle bli straffesparkkonkurranse. De var hundre prosent sikre på at det ville lykkes. Jeg var tusen prosent sikker.

- Jeg viste at ingen keeper ville bli stående midt i mål. De kom til å bevege seg tidlig. Keeperen ville gå enten til høyre eller venstre. Da var det bare å sette den i midten, sier Panenka.

- Trente hver dag
EM-finalen i 1976 var imidlertid ikke første gang tsjekkeren tok i bruk straffevarianten.

- Det tok år å perfeksjonere straffen. Jeg trente mye på straffer, og hadde gjort dette i kamp to ganger tidligere. Men i EM ventet jeg med å bruke den til det viktigste øyeblikket, sier han.

- Allerede to år før EM bestemte jeg meg for å øve inn en «overraskelse». Så jeg trente på dette hver eneste dag, og brukte den to ganger i den tsjekkiske serien, avslutter Panenka.

Den som kanskje har kommet nærmest å kopiere Antonio Panenka i et EM-sluttspill er Italias Francesco Totti. I 2000 lurte han Nederlands Edwin van der Sar med en lignende variant.

Se Tottis variant (ca. 1.30 ut i videoen):

HTML EMBED

Tsjekkoslovakia vant EM i 1976, mens det i 2012 er Tsjekkia som deltar. Nasjonen spiller i gruppe A med Polen, Russland og Hellas. Første kamå går mot russerne 8. juni.

Følg alle kampene i EM minutt for minutt i Nettavisens livesenter - nalive.no - både på mobil og nett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.