*Nettavisen* Sport.

- En alvorlig reaksjon

Foto: Vegard Grøtt/Scanpix

Fredrikstad får irettesettelse av NFF etter brudd på sin pålagte handlingsplan for økonomistyring.

07.06.12 14:45

- Det har hendt før at klubber har fått irettesettelse én gang, men aldri to ganger. Men det er alvorlig, og det mest dramatiske reaksjonen forbundet kan gjøre mot en klubb og deres økonomistyring, sier fotballpresident Yngve Hallén til Nettavisen.

Tallene som ble presentert av NFF og klubblisensnemnda torsdag avslørte at klubben fra plankebyen er den som kommer verst ut av årets tippeligaklubber. Situasjonen i tippeliga- og adeccoligaklubbene ble gjennomgått med en oversikt over klubbenes økonomi per 1. januar 2012.

Fredrikstad var tidligere i år konkurstruet, men sikret videre drift ved å bli enig om en redningspakke. Dersom rødbuksene fra Østfold fortsatt ikke følger handlingsplanen når tallene for neste halvår blir rapportert inn, risikerer klubben poengtrekk allerede i inneværende sesong.

Fem i rød sone
Samlet økte klubbene i de to øverste divisjonene inntektene med 47 millioner kroner fra 2010 til 2011. Samtidig gikk utgiftene ned med 51 millioner kroner.

Det gir et forbedret resultat på 98 millioner, men klubbene går fortsatt i minus totalt sett.

Foruten FFK, er Lillestrøm, Sogndal, Odd Grenland og Sandnes Ulf også plasserte i den røde sonen. Klubber i denne kategorien er pålagt å følge en handlingsplan som skal godkjennes av klubblisensnemnda.

- Det er ikke så dramatisk med de andre klubbene i den røde sonen. De driver ikke bærekraftig, men følger handlingsplanen og utviklingen går rett vei. Det er ikke viktig om de havner rett under eller over grensa til den røde sonen, påpeker Hallén overfor Nettavisen.

Tre driver sunt
Haugesund, Strømsgodset og Aalesund får best skussmål for måten de har drevet siste halvår av fjoråret. De tre klubbene ligger i den øverste kategorien, grønn sone, som betegner en sunn klubbøkonomi. Øvrige klubber i Tippeligaen ligger i den gule mellomkategorien.

I Adeccoligaen blir fire klubber plassert i grønn sone. Dette er Bodø/Glimt, Bryne, Hødd og Bærum. Alta, HamKam og Notodden er lagene som ifølge klubblisensnemnda ikke driver tilfredsstillende, og må følge godkjente handlingsplaner framover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.