Gå til sidens hovedinnhold

- En besettelse og forbannelse for Real Madrid

Enten Real Madrid vinner eller taper finalen, er «La Decima» et uttrykk du garantert vil høre etter kampslutt.

LISBOA (Nettavisen): Ikke på 12 år har Real Madrid vært i Champions League-finalen.

Klubben har siden 2002 stått med ni Champions League-troféer, og gang etter gang har jakten på det tiende troféet endt med skuffelser og nederlag.

Den tiende Champions League-tittelen er blitt så viktig for Real-fansen at det er blitt å regne for en forbannelse, skal vi tro ekspertene.

- Real Madrid-supporterne har mast i en evinnelighet om «La Decima», den tiende Champions League-tittelen. Det har vært en besettelse siden de vant finalen i 2002. Siden den gang har «La Decima» blitt et utrykk som er så vanlig blant Real Madrid-fansen at det har virket mot sin hensikt, sier Petter Veland til Nettavisen.

- Det største som har skjedd
C Mores La Liga-ekspert mener nemlig besettelsen har gjort presset på Real Madrid større enn det som egentlig har vært tilfelle.

- De har tenkt for mye på hvor stor skuffelsen ville blitt hvis de ikke hadde vunnet den tiende tittelen, kontra å bruke det som en motivasjonsfaktor. Nå er de nærmere enn noen gang, og skal møte byrivalen i finalen. Vinner de Champions League-finalen og tar det tiende trofeet på den måten, vil det være det største som har skjedd klubben siden 2002. Men skulle de tape på den måten, blir det den største skuffelsen på 2000-tallet. Jeg vil karakterisere finalen som den viktigste Real Madrid har spilt i dette milenniummet, slår Veland fast.

Magnus Kragtorp er president i Real Madrids norske supporterklubb. Han bekrefter at jakten på «La Decima» har preget klubben i lang tid.

- Det har vært øverst på ønskelisten til madridistas i en årrekke nå. Det gjelder til og med klubbens egen president, som har uttalt at han ikke kommer til å hvile før det tiende Champions League-trofeét er vunnet, sier Kragtorp til Nettavisen.

- Spesielt viktig er det nå for at årets sesong ikke skal gå inn i historiebøkene som den verste på over ti år. For første gang siden 2004 er vi utenfor topp to i La Liga. På en annen side så vil det være vår beste sesong på tolv år om vi vinner, legger han til.

- En forbannelse
Der Veland mener «La Decima» er blitt en besettelse for Real Madrid, mener Kragtorp det nærmest er blitt en forbannelse.

- Alle vil vinne Champions League, det blir ikke større enn nettopp det. Men faktum er at Real Madrid kan vinne sitt tiende, og etter alle feilskjærene og stang ut de siste elleve årene hviler det mer en forbannelse over «La Decima» enn en besettelse, sier Kragtorp.

- Hvordan vil det føles å eventuelt tape for byrivalene Atletico?

- Det finnes ingen motstander det vil være verre å tape mot på lørdag. Om lillebror skal snappe trofeét foran nesen på oss helgen etter at de er blitt seriemestere, vil det være et mareritt. Atletico opptrer med en vanvittig selvtillit og har alt å vinne mot Real Madrid. For vår del har vi alt å tape og kun seier er godt nok om vi skal gå med hevet hode etter kampslutt, sier han.

Tror de klarer den tiende
Nettavisens fotballekspert Joakim Jonsson har latt seg sjarmere av Atletico Madrid. Men han tror på Real Madrid i finalen.

- Det passer Real bra å møte Atletico, for Atletico sentrerer spillerne sine i det defensive arbeidet, og er det ett lag som er dyktig til å flytte ballen raskt, er det Real Madrid. De bruker ofte sidene til å angripe. De flytter ballen raskt til sidene, og det vil bety at Atletico må forflytte seg. Da blir det gjerne hull mellom spillerne, og det er Real Madrid flinke til å utnytte. Jeg holder Real Madrid som favoritter, analyserer Jonsson.

Den svenske fotballeksperten mener en eventuell Atletico-seier vil gå hjem som den største prestasjonen i fotballhistorien.

- Jeg sitter og tenker nå, men kan ikke komme på en større prestasjon enn hvis Atletico vinner finalen. Det skal ikke være mulig for dem å engang vinne La Liga, og jeg mener det er en større prestasjon å vinne La Liga enn Champions League. La Liga er 38 kamper, og det skal ikke gå. Det er umulig, og de har klart det umulige. I Champions League kan man komme seg videre med litt flyt i enkeltkamper og god form i viktige perioder, men La Liga skal være umulig å vinne, sier han.

- Flyter på rosa sky
Veland mener alt press er på Real Madrid før avspark.

- Det her er på mange måter en bonuskamp for Atletico Madrid, de har allerede fått en tittel ingen trodde de skulle være i nærheten av å i det hele tatt kjempe om. På grunn av La Liga-seieren flyr de til Lisboa på en rosa sky, vel vitende om at uansett kamputfall har de gjort en kanonseson, sier han.

- Nå spørs det hvordan de klarer å håndtere det presset nå, for de har ikke vært i finalen siden 2002. Det kan hende det virker mot sin hensikt denne gangen også, mener Veland.

Lørdag får vi svaret på om drømmen om «La Decima» endelig går i oppfyllelse for den hvitkledde delen av Madrid.

Nettavisen er til stede i Lisboa og kommer med flere saker før og etter match. Kampstart er 20.45, og dramatikken kan følges i vårt livesenter. Kampen vises også på Viasat 4, som starter sendingen klokken 19.30.

LES OGSÅ:

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett