RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Scanpix)

- En «boost» man ikke forstår dimensjonene av

Sist oppdatert:
Kjetil Rekdal, Kjell Jonevret og Jan Jönsson garanterer hundre prosent innsats i Europa.

LINFIELD – ROSENBORG 0-0:

Rosenborg innledet onsdag kveld en europacupsesong som bør bli god for norske lag – vesentlig bedre enn det prestasjonen i 0-0-kampen mot Linfield bærer bud om.

Kommer ikke minst ett av de fire norske lagene til et europeisk gruppespill, vil toppfotballsjef Nils Johan Sembs målsetting om en norsk plassering blant de 15 beste på den europeiske klubbrankingen bli enda vanskeligere å oppnå. En 15.-plass vil bety at to norske lag får mulighet til å spille kvalifisering til Champions League.

Men veien oppover er lang fra 22.-plassen Norge ligger på i 2010. Leverer ikke de norske lagene i høst, vil Norge falle ytterligere – ettersom 2010/11-sesongen erstatter den relativt gode 2005/06-sesongen i rankingsammenheng.

Les også: - Det begynner virkelig å haste

- Å ta europacup på alvor er et bidrag til fellesskapet. Og det begynner virkelig å haste med tanke på rankingen, for det har vært tynt i en periode, sa landslagets assistenttrener Ola By Rise til Nettavisen onsdag.

Rekdal: - Vil være enormt
At Rosenborg både har størst ambisjoner og størst muligheter, sier seg selv – ettersom klubbens ranking gir trønderne en langt lettere vei inn i gruppespill enn tilfellet er for de andre norske representantene.

Men både Aalesund-trener Kjetil Rekdal, Molde-trener Kjell Jonevret og Stabæk-trener Jan Jönsson garanterer at deres lag vil gjøre alt for å føre sine lag til gruppespill i Europa League.

- Å komme til et europeisk gruppespill vil være enormt både sportslig, økonomisk og anseelsesmessig for Aalesund. Det vil være en «boost» man ikke forstår dimensjonene av, sier Kjetil Rekdal til Nettavisen.

Hvor realistisk det er, stiller han seg vesentlig mer skeptisk til. Cupmester Aalesund kommer først inn i tredje kvalifiseringsrunde til Europa League, men som useedet vil de garantert møte et godt lag.

- Ikke lyst til å dumme oss ut
- Trekningen blir veldig spennende. Vi får sannsynligvis en heftig tøff motstander. Hvem vi trekker vil selvsagt avgjøre hvor gode muligheter vi har, men vi skal uansett stille opp og gjøre så godt vi kan. Det blir en helt ny erfaring for de fleste av spillerne.

- Men du garanterer at dere stiller med de beste og gir alt?

- Selvfølgelig, vi har ikke lyst til å dumme oss ut. Men skulle vi tape 5-0 i første kamp, kan jeg ikke garantere at vi topper laget i returen. Da kan det hende vi må tenke på at vi har seriekamp tre dager senere, sier Kjetil Rekdal.

Mens hans Aalesund har vært en positiv overraskelse i Tippeligaen så langt, har fylkesnabo Molde – som tok sølv i fjor – vært det motsatte. Akkurat det er trener Kjell Jonevret smertelig klar over, og derfor lover han ikke noe som helst før torsdagens hjemmekamp mot latviske Jelgava.

Jonevret: - Må være litt heldige
- Vi må vel innrømme at Tippeligaen for tiden ikke er en av Europas beste ligaer. Og vi er på 13.-plass i den ligaen. Da hadde det blitt litt latterlig om jeg skulle begynne å snakke om gruppespill i Europa League. Som trener for et norsk lag erkjenner jeg at vi må være litt heldige for å kunne klare det, sier Jonevret til Nettavisen.

Han understreker at den negative trenden i Norge de siste årene har vært sammenfallende med en nivåheving mange andre steder – ikke minst i de mange relativt nye landene i Øst-Europa.

- For 15 år siden var det mange land som ikke hadde gode klubblag. Nå er det ikke sånn. De fleste europeiske land har gode lag. Det har jevnet seg ut, og dessverre har ikke Norge fulgt med i utviklingen, konstaterer Moldes svenske trener.

Føler ansvar
At Molde framstår som et langt svakere lag enn i fjor, må skader på nøkkelspillere som Makhtar Thioune og Pape Pate Diouf ta mye av skylden for. Kjell Jonevret har uansett ikke gitt opp håpet om at senegalesisk telepati skal gjøre susen for Molde utover høsten.

- Makhtar og Baye Djiby Fall har begynt å finne hverandre, og jeg håper hele tiden at Pape skal komme tilbake på nivået fra i fjor, sier Jonevret.

- Føler du et ansvar for Norges posisjon på klubbranking?

- Ja, det er det klart man gjør. Og vi har fokus på å gjøre det så bra som mulig. Det er derfor vi har forberedt oss med treningskamper mot internasjonale lag i januar, og vi var jo også i Estland for to uker siden. Vi gjør alt vi kan for å vinne.

Jönsson: - Verdifull erfaring
Stabæk-trener Jan Jönsson fikk for alvor smaken på europacupfotball i fjor, da Stabæk først røk mot FC København i Champions League-kvalifisering og deretter mot Valencia i Europa League play-off.

- Europacupen betyr veldig mye for oss, ikke minst økonomisk. Faktisk fikk vi inn like mye bare i publikumsinntekter på våre europacupkamper i Telenor Arena i fjor som vi gjorde i hele gullsesongen vår på Nadderud, sier Jönsson til Nettavisen.

Treneren – som er inne i sin siste høst i klubben – er naturligvis også opptatt av det sportslige.

- Det er en verdifull erfaring, spesielt for de yngre spillerne våre. Siden vi ikke klarer å klatre på tabellen, kan dette også være en sjanse til å få noen gode opplevelser, sier Stabæk-treneren.

Stabæk møter hviterussiske Dnepr Mogilev hjemme i Telenor Arena torsdag kveld.

Se nasjonsrankingen for klubblag for 2010
Se klubbrankingen for 2010

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere