*Nettavisen* Sport.

- En ekte eventyrhistorie

Foto: Reuters

Han synger med på supporternes sanger når han spiller. Han reddet favorittklubben fra konkurs. Han er fortsatt sammen med barndomskjæresten. Her er historien om Premier Leagues nye helt.

25.12.12 09:36

Spanske Michu, eller Miguel Pérez Cuesta som han egentlig heter, har vært i fantastisk form for Swansea etter overgangen fra Rayo Vallecano i juli.

26-åringen kostet klubben kun to millioner pund, og ligger på toppen av toppscorerlisten med sine 13 nettkjenninger på de 18 første kampene.

Før møtet med Manchester United på søndag, der Michu scoret målet som sørget for at kampen endte 1-1, fortalte United-manager Alex Ferguson at han er blitt tatt på sengen av Premier League-kometen.

- Han har vært strålende. Han kostet bare to millioner pund, og jeg hadde ikke en gang hørt om fyren før han kom. Jeg bør ta en alvorsprat med speiderne mine, spøkte Ferguson.

- Tiårets kjøp i Premier League, mener John Hartson, i likhet med flere andre eksperter.

Store ord fra den tidligere fotballprofilen, men Michus vei til toppen er, for å bruke ordene til speideren Fransisco Ruiz Fernandez, en ekte eventyrhistorie.

Stjernekamerater
Det hele begynte i barndomsklubben Real Oviedo. Der startet han livet som profesjonell fotballspiller sammen med andre stortalenter som vi nå kjenner godt fra Premier League og La Liga.

Juan Mata, som er to år yngre enn Michu, og Santi Cazorla, som er to år eldre enn Michu, spilte begge i Real Oviedo sammen med Michu.

Det var de nåværende Arsenal- og Chelsea-spillerne som fikk mest oppmerksomhet i den fotballgale byen Oviedo. Fransisco Ruiz Fernandez, speideren som først så Michu som 10-åring, husker likevel godt at han ble fascinert av den høye og tynne jyplingen.

- Michu var den fysiske motsetningen til Cazorla og Mata. Han hadde ikke de overveldende ballferdighetene de hadde, men han var intelligent og leste spillet bra. Han kunne score fra alle hold og vinkler. Jeg husker jeg ba ham studere Cazorla, som kunne skyte like bra med begge bein. Han hørte på rådet mitt, og nå er han tobeint. Han har en fantasisk læreevne, sier Fernandez.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Montasje NTB scanpix

Til tross for at Cazorla og Mata kanskje har større navn, er det Michu som er portrettert på de gigantiske veggene på Real Oviedos treningsanlegg El Requexon.

Michu er nemlig en langt større helt i den spanske klubben enn de to andre.

Da Real Oviedo i 2003 havnet i økonomisk uføre, forsvant Cazorla og Mata sporenstreks til andre klubber. Michu valgte å bli værende, og spilte til slutt over 100 kamper i første- og andredivisjon før han gikk til Celta Vigo i 2007. Michu gikk også ofte flere måneder uten lønn i Real Oviedo.

Slik lojalitet glemmes ikke.

- Han var her altfor lenge. Kjærligheten hans til klubben gjorde at han ble værende så lenge han kunne, men han spilte til slutt i tredjedivisjon når han egentlig skulle spilt på et mye høyere nivå. Hadde han gjort det, hadde han nådd potensialet sitt mye tidligere, sier Diego Cervero, Michus bestevenn og Real Oviedo-spiss.

Lojaliteten overfor favorittklubben Real Oviedo har heller ikke forsvunnet med årene.

Reddet favorittklubben
I november i år holdt nemlig Real Oviedo på å gå konkurs. Da var Michu på tråden til Cervero fire ganger om dagen.

- Han spurte om hva han kunne gjøre for å hjelpe, og hvordan han kunne gjøre situasjonen bedre, forteller Cervero.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

Michu fikk med seg Mata og Cazorla, og de tre spillerne endte alle opp med å donere en stor sum penger til klubben. De fikk supportere til å kjøpe aksjer i klubben og overtalte en av verdens rikeste menn, Carlos Slim, til å komme med et økonomisk bidrag.

- De reddet klubben, sier Cervero.

Lojaliteten og kjærligheten til Oviedo har også påvirket Michus karriere på flere måter.

I 2010 avslo han et lukrativt tilbud fra La Liga-klubben Sporting Gijon, fordi de er erkerivalene til favorittklubben Real Oviedo. Det var ikke snakk om at han skulle spille i den drakten, uansett hvor mye penger de skulle tilby.

Men også Michu skulle ende opp med å herje på toppnivå i Spania. 2011-sesongen ble det store gjennombruddet, og 15 mål i La Liga for bunnlaget Rayo Vallecano var endelig et bevis på lovordene han hadde høstet fra trenere, speidere og supportere siden han startet med fotball som liten gutt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp

Sang med på supportersanger
Vi har allerede nevnt lojaliteten overfor favorittklubben Oviedo. Men også i Rayo Vallecano ble han en favoritt hos fansen. Der ble han nemlig berømt for at han ofte pleide å synge med på supportersanger underveis i kampene.

- Noen ganger, når jeg for eksempel ventet på at et frispark skulle bli tatt, hørte jeg hva som ble sunget av fansen. Da pleide jeg å henge meg på og synge med, sier Michu til The Independent.

Hans tidligere trener i Rayo, Jose Ramon Sandoval, minnes Michu som en lærevillig og sulten spiller.

- Han er en takknemlig gutt. Under hans første trening i sesongoppkjøringen, fikk jeg en tekstmelding fra ham, der det sto «Grande, echandote de menos’», (savner deg, big man). Det var en hyggelig gest av ham. Han var alltid en spiller som lyttet til konstruktiv kritikk. Han pleide å si til meg, «mister, gå aldri lei av å kjefte på meg». Han er en av dem som har et umettelig behov for å bli bedre, sier Sandoval.

Sandoval beskriver Michu som «sønnen enhver far hadde elsket å ha», og det er også grunnen til at han hadde et bilde av Michu på kontorveggen i Rayo Vallecano.

- Det var et bilde av da han feiret et mål mot Getafe. Tungen hans hang ut av munnen, håret var overalt og han slo neven mot klubbemblemet. Den samme feiringen ser man nå i Swansea, en feiring som stråler av sult og lidenskap, sier han.

Etter en god sesong i Rayo Vallecano, gikk turen videre til England og Premier League.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp

Sammen med barndomskjæresten
Swansea-manager Michael Laudrup var fullstendig klar over Michus kvaliteter, og tenkte seg ikke om to ganger da han hadde muligheten til å hente ham til Wales for to millioner pund.

Overgangen har vært bra for både Swansea og Michu. Der nyter han livet, og har bosatt seg i et flott hus sammen med barndomskjæresten Paloma, jenta han har vært sammen med siden han var 16 år. Ifølge hans egen bror, er Michu overlykkelig i den lille Premier League-klubben.

- Han er mye mer fornøyd med å bo i Wales enn han var i Madrid. Swansea er en bedre by for ham. Den er ikke for stor, det er hyggelig å gå turer der og folk oppfører seg på samme måte som i Oviedo, der han vokste opp. De respekterer privatlivet hans når han er på restauranter og slike ting, sier bror Hernan.

Michu og Hernan ble oppdratt av faren og moren i utkanten av Oviedo, og fem år eldre Hernan var den første av guttene som fikk kontrakt med byens fotballag, Real Oviedo. Det var også Hernan som ble spådd den lyseste karrieren av brødreparet.

- Folk sa jeg var bedre enn ham, men det er noe helt spesielt med Michu. Han har en fenomenal karakterstyrke. Han legger ned like mye innsats om han spiller mot Manchester United eller en gjeng kamerater, sier broren.

HTML EMBED

Selges han i januar?
Suksessen gjør ham het på overgangsmarkedet. Nå melder engelske medier at flere storklubber er interessert i å hente spanjolen i det kommende overgangsvinduet.

Men det kan bli vanskelig, skal vi tro Swansea-manager Michael Laudrup.

- Vi har eksempelet med hva Liverpool betalte for Joe Allen. Jeg tror det er få klubber som klarer å betale dobbelt så mye for Michu, som vi krever. Dere vet mer eller mindre hva Allen gikk for, så dere kan regne ut selv (hvor mye Michu er verdt), sier Laudrup.

Joe Allen skal ha blitt kjøpt for nærmere 15 millioner pund, noe som betyr at Laudrup og Swansea trolig vil forlange 30 millioner pund for Michu.

- Jeg tror ingen kommer til å bla opp det, så han kommer til å bli her, konstaterer Laudrup.

Samarbeidet med Laudrup ser også ut til å være en «match made in heaven» for Michu, som beskriver seg selv som en «fri fugl» når han er på banen.

- Laudrup gir spillerne frihet, og han gir deg sjelden kritikk underveis i en kamp. Det gir oss utrolig mye selvtillit. Man ser også hvilken utrolig spiller han var. Når han blir med på pasningsøvelser og slike ting under treninger, er han ofte den klart beste spilleren, sier Michu.

Drømmer om landslaget
Nå ropes det mer enn noen gang for at Michu skal få sjansen på det spanske landslaget. Rayo Vallecano-fans går rundt med spanske landslagsdrakter med Swansea-spillerens navn på ryggen, og de kan få viljen sin. Spania-sjef Vicente del Bosque har lovet å kikke nærmere på ham i julen, og Michu krysser fingrene for en internasjonal sjanse.

- Man mister aldri håpet. Hvis jeg en dag kan få debuten min, er det fantastisk. Hvis ikke, er det en stor trøst at spillerne som holder meg ute er verdens beste, sier han diplomatisk.

Eventyret ser uansett ut til å fortsette for den populære 26-åringen. Vi gir siste ord til hans tidligere trener i Rayo, Jose Ramon Sandoval.

- Vi har ikke sett det beste av Michu ennå. Potensialet hans er skremmende, og han har egenskapene som skal til for å spille i de beste klubbene i Europa.

Kilder: The Independent, Daily Mail, Marca, BBC.

HTML EMBED

LES FLERE SAKER FRA 2012:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.