*Nettavisen* Sport.

- En genistrek som viser at Ståle ikke er en tulling

Foto: Reuters/Scanpix

Nå seiler Ståle Solbakken opp som Kölns sterke mann.

I helgen ble det klart at Volker Finke var ferdig i jobben som sportsdirektør i Köln. Han forlot posisjonen med umiddelbar virkning.

Skal man tro tysk media hadde det lenge vært maktkamp mellom den tidligere sportsdirektøren og hovedtrener Ståle Solbakken. Pressen var klar på at én av dem måtte bort.

Til slutt ble det altså Finke, noe som må sees på som en stor tillitserklæring til Solbakken. Nordmannen har vært under et enormt press den siste tiden, men kan nå kanskje få litt arbeidsro.

Avgjørelsen viser også at Solbakken nok har gjort mye riktig under sin første sesong i Tyskland, siden Köln valgte å fortsette med ham. Bundesliga-kommentator for Eurosport, Dag Solheim, tror nordmannens posisjon er styrket.

- Styrket posisjon
Han påpeker imidlertid at det meste handler om gode resultater og at Solbakken hele veien er nørdt til å levere nettop det, om han skal beholde jobben framover.

- Ja, jeg tror hans posisjon er styrket. Samtidig fikk han et godt resultat i helgen. Hadde han ikke tatt poeng hadde nok ikke posisjonen vært styrket, sier Solheim til Nettavisen.

- Denne sparkingen viser også at Köln tenker langsiktig. Den gir Ståle muligheten til å få sluttført den jobben han har startet og det gir ham muligheten til å sette sitt stempel på Köln.

Siden Solbakken ble ansatt i klubben har to sentrale personer blitt borte. I høst takket tidligere klubbpresident Wolfgang Overath for seg og nå var det altså takk og farvel til Finke.

Til sommeren er det også stor fare for at stjernespiss Lukas Podolski kommer til å forsvinne. Toppscoreren skal angivelig være enig med engelske Arsenal om en overgang til balløya.

Solheim tror denne utviklingen kan være en smule tilfeldig, men er likevel ikke i tvil om at Solbakken kan ende opp som Kölns sterke mann som en følge av disse hendelsene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Patrik Stollarz / AFP

- Sterke mann
- I øyeblikket seiler han opp som klubbens sterke mann, men det kan jo være litt tilfeldig. Det er mye som spiller inn. Media har også stor makt i tysk fotball, sier kommentatoren.

- Får vi se en ny sportsdirektør i Köln snart?

- Ja, det tror jeg. Det er slik klubbene er bygd opp. Jeg vet ikke nok om hvordan en slik prosess er. Om de hører på Ståles meninger eller om dette foregår utenfor hans område, sier han.

- Men jeg tror nok ikke det vil bli noe sololøp fra noen. Jeg vil tro at de begge må bli enige om kjøp og salg av spillere. Det er uansett viktig å ha gode folk rundt seg når det gjelder spillerkjøp.

Solheim mener Solbakken så langt har klart å skape et sammensveiset kollektiv i den tyske klubben og tror nordmannen nyter stor tillit og respekt blant både ledere og spillere.

- Vi ser det, når Köln scorer, så løper spillerne bort til treneren. Det viser samholdet i klubben. Det viser at de har troen på det som blir gjort. Slik feiring er ikke noe de har planlagt, sier han.

- Nå spillerne gjør dette spontant, så skjønner vi at de mener noe med det. Det er ikke slik som i Chelsea, der vi har opplevd boikotter og at spillerne vender treneren ryggen, sier Solheim.

- En genistrek
Til tross for at han har opplevd press fra omtrent første dag, synes Solheim at Solbakken har klart seg bra i sin første sesong i tysk fotball. Han mener nordmannen har gjort mye smart.

- Ståle er en intelligent person. Han har tatt seg bryet med å lære språket og har lært det fort. Dermed kan han kommunisere med media, spillere og tilhengere på en helt annen måte.

- I England ser vi ofte trenere som ikke tar seg dette bryet og blir «tatt» av pressen. Slik er det nok også i Tyskland. Så det har vært en genistrek av Ståle å lære seg dette, sier Solheim.

Det at Solbakken har klart å tilpasse seg den tyske fotballen og det tyske miljøet på en så god måte, mener Eurosport-kommentatoren sier mye om nordmannen som person.

- Dette viser at han er en kjapp person. Han er ikke noen tulling. Han er en person som er seriøs i jobben sin og gir hundre prosent. Han har markert seg som sjef og lyktes bra i jobben.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

- Midt på tabellen
Köln ligger for øyeblikket som nummer 13 i Bundesligaen og holder seg foreløpig unna den verste nedrykksstriden. Solheim mener dagens Köln ikke er bedre enn «midt på tabellen»-nivå.

- Det er helt urealistisk å vente noe bedre enn rundt en 10.-plass med det mannskapet klubben har. Med en helt skadefri sesong kan det kanskje komme litt høyere, sier han.

- Det er jevnt i Bundesligaen og jeg regner med at det vil fortsette med at de vinner noen og taper noen kamper fram til sesongslutt. Det blir helt klart noen viktige kamper framover.

Totalt gjenstår 12 kamper og Solheim tror Solbakken er avhengig av en grei tabellposisjon for å være sikret jobb også neste sesong. Om det skal bli progresjon, må laget styrkes.

- De trenger nye spillere i alle ledd om dette laget skal kunne kjempe om en plass i Europa, sier han.

Allerede til helgen skal Solbakken og hans disipler i akjson igjen. Da venter en vanskelig bortekamp mot Mohammed Abdellaoue og Henning Haugers Hannover 96. Oppgjøret spilles søndag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.