RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vinner NA-prisen som årets unge spiller:

- En som Krépin Diatta dukker bare opp hvert femte eller sjette år

PRISVINNER: Krépin Diatta følger i fotsporene til Martin Ødegaard, Iver Fossum og Sander Berge som vinner av Nettavisen-prisen for årets unge spiller.
PRISVINNER: Krépin Diatta følger i fotsporene til Martin Ødegaard, Iver Fossum og Sander Berge som vinner av Nettavisen-prisen for årets unge spiller. Foto: Bjørn Vegar Digre (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Hvordan havner en juvel som Krépin Diatta (18) i Sarpsborg? Ifølge klubbens sportssjef Thomas Berntsen startet alt med en kaffekopp.

SARPSBORG (Nettavisen): «Det kommer masse gode spillere fra Senegal, men dette er en spiller som kommer hvert femte eller sjette år. Du har Sadio Mané i Liverpool, og så har du Krépin Diatta».

Sarpsborg 08s sportssjef glemmer aldri kaffekoppen han tok i Oslo sammen med agenten Youssoupha Fall. Det skulle bare være et uhøytidelig møte med en agent klubben har utviklet et godt forhold til.

Og nå sitter altså agenten og forteller om det som skal være en helt spesiell spiller som kan være interessert i å komme til Østfold.

- Det var sånn han spilte ham inn.

- Hva gjør man som sportssjef da?

- Jeg løper ikke til klubben og sier at «vi har funnet den nye Sadio Mané», for vi har hørt det ganske mange ganger før. Men jeg stoler på Youssoupha, og vi ville selvfølgelig ha denne spilleren hit, forteller Berntsen.

Det ble starten på en eventyrhistorie for Sarpsborg 08.

Måtte bløffe da media ringte

I januar 2017 kom Diatta på besøk for å trene med det norske topplaget, og det tok ikke lang tid før blåtrøyene bestemte seg for at dette var en kar de skulle bruke penger på.

Som Thomas Berntsen beskriver det: De så raskt at dette var noe de ikke hadde fra før.

- Om det ikke var helt som «Tjuren Ferdinand» på julaften da han ble stukket av en humle i rumpa, bestemte vi oss ganske fort, sier Berntsen med et smil.

Da startet «operasjon signatur», og frykten for at juvelen skulle glippe ut av hendene lå stadig i bakhodet på sportssjefen. I dag innrømmer han at han måtte passe på å ikke skryte for mye av Diatta til de journalistene som tok kontakt. Som han sier det: De andre norske klubbene følger med som hauker.

- Jeg ville ikke blåse opp at vi hadde noe spesielt her, erindrer Berntsen. I Norge er det uansett en uskreven regel at man ligger unna spillere som er på prøvespill hos andre klubber, og det var ifølge Berntsen ingen som brøt den kodeksen.

SARPSBORGS SPORTSSJEF: Thomas Berntsen.

«Timing is everything»

Men verken Geir Bakke eller han kunne puste skikkelig ut før Diatta satte blekk mot papir. Og østfoldingene fikk for alvor merke at «timing is everything».

Siden det ikke er lov å signere spillere fra utenfor EØS-området før de fyller 18, og Diatta bare var 17 da han var på prøvespill, måtte man smøre seg med tålmodighet før overgangen gikk i boks.

På 18-årsdagen signerte han endelig papirene som gjorde ham til Sarpsborg 08-spiller.

- To dager senere reiste han til Afrikamesterskapet for U20-lag. Og hadde han spilt Afrikamesterskapet, hadde han ikke havnet her, slår Berntsen fast i dag.

I Afrikamesterskapet noterte Diatta seg for to scoringer og to målgivende pasninger på fem kamper. To ganger ble han kåret til kampens beste spiller. Det ble fort mer og mer tydelig at en liten klubb i Norge hadde gjort et skikkelig varp.

Med blendende teknikk og et rykk som er få forunt har Diatta sakte men sikkert grodd inn i rollen som en av Eliteseriens mest spennende spillere. Han noterte seg for ti målpoeng i ligaen og fem mål på fire kamper i cupen – ett av dem det viktige 1-0-målet i semifinalen borte mot Vålerenga.

Vinner Nettavisen-prisen

Nettavisen har valgt å gi ham Nettavisen-prisen som «årets unge spiller i Eliteserien» 2017, en pris som tidligere er vunnet av spillere som Martin Ødegaard, Iver Fossum og Sander Berge. Alle utenlandsproffer i dag, og det er bred enighet om at det bare er et spørsmål om tid før også Diatta forsvinner ut av landet.

Lagkamerat Amin Askar er i hvert fall klokkeklar når Nettavisen stiller ham spørsmålet «alle» lurer på:

Til tross for de åpenbare ferdighetene ble Diatta «en billig spiller» for Sarpsborg da de hentet ham fra Oslo Football Academy Dakar i slutten av februar.

Men senegaleserne sikret seg en videresalgsprosent som kan bli gull verdt.

- Det var viktigere for dem å få eierandeler i spilleren enn «cash» med en gang, og det skjønner jeg veldig godt, sier Berntsen i dag.

Han vil ikke si noe om hvor stor videresalgsprosenten er, men hevder han ikke har noe imot å dele en eventuell salgssum. «De har gjort en god jobb med spilleren, og de fortjener de pengene som blir overført til dem ved et salg» er holdningen.

- Hvordan vurderer du sjansene for et salg allerede i vinter?

- Som jeg sa til Krépin her om dagen, han er hjertelig velkommen til å skrive tiårskontrakt med oss og bli her. Men det er nok ikke veldig sannsynlig. Det overrasker meg mye hvis det norske fotballpublikummet får lov til å se ham i vårsesongen.

- Hva er han verdt?

- Det er helt umulig å si. Det er farlig å sammenligne mennesker med hus, men hvis du skal selge huset ditt og det kommer fire på visning eller 100 på visning, så forandrer prisen seg. Så kommer det an på hvilke klubber som byr. Men det jeg kan si er at vi har avslått bud på to millioner euro og mer, såpass kan jeg si.

- Så det blir ikke noe salg for lavere priser enn det?

- Nei, men man vet aldri i fotball. Norske klubber har takket nei til bud på både 30 og 40 millioner for en spiller de har solgt for 18 millioner senere. Det er en risiko vi må vurdere, sier Berntsen.

HVOR GÅR FERDEN: Krépin Diatta har imponert voldsomt siden han satte sine bein på norsk jord. Nå venter trolig større oppgaver i tiden som kommer.

- Intelligent

Nettavisen reiser til Sarpsborg og møter Diatta etter en trening på Sarpsborg Stadion for å dele ut prisen og gjøre et intervju.

I forkant var vi spente på hvor mye han kunne svare på, for da han kom til Norge for 11 måneder siden kunne han omtrent ikke et ord engelsk.

Bekymringene viser seg å være totalt grunnløse. Berntsen bruker et ord som intelligent når han beskriver Diatta, og det er lett å la seg imponere av 18-åringen som sitter foran oss og snakker et nytt språk uten problemer.

Han takker samboerne sine for at det har gått så bra å komme til et helt nytt land. Diatta bor nå sammen med Alexander Klaussen, klubbens salgssjef i privatmarkedet, og Sarpsborg 08-spiller Tobias Heintz, og disse to får mye av æren for at Diatta stortrives i østfoldbyen.

- De to har gjort en fabelaktig jobb med ham og vært mest betydningsfulle, roser Berntsen.

Diatta beskriver de to som «ekte venner», og når Nettavisen spøker med at han kan skaffe dem billetter når han spiller på Bernabeu om ti år, svarer han at Tobias Heintz er så talentfull at han fort kan spille samme sted selv.

På stødig måte forteller han om et nivå i Eliteserien som har imponert ham. Ingen har grunn til å si at denne ligaen er dårlig, mener unggutten.

Men det er ikke bare norsk fotball han er fornøyd med. Han er også blitt glad i Norge som land på det snaue året han har bodd her.

- Det er veldig god atmosfære her. Når Tobias og jeg er på restaurant, er alle vi treffer veldig vennlige, sier han og smiler. 

GODE KAMERATER: Tobias Heintz og Krépin Diatta bor sammen og trives i hverandres lag. Heintz måtte komme bort og gratulere kameraten med Nettavisen-prisen da vi skulle ta vinnerbilder med premien.

Det er lett å tro ham på at Sarpsborg 08 er en fin klubb å være i, for mens Nettavisen er på besøk krever tre ulike personer på kort tid at vi prøver klubbens varmlunsj. Folk er rett og slett hyggelige.

Trente én måned med Molde

Men tilfeldighetene kunne faktisk gjort at Diatta hadde spilt for en annen norsk klubb. Da han var 16 år fikk han trene en måned med Moldes G19-lag, men romsdalingene ble aldri overbevist.

Diatta er uansett glad for at det ble som det ble. Og at han skulle lykkes, det har han alltid hatt stor tro på.

Han forteller om en barndom i Senegal preget av lek på «løkka» fra dag til natt. I et land der fotball er den store idretten, var det aldri noen tvil om hva han likte å holde på med. Han fikk stadig kjeft av sin egen mor fordi han skulket skole for å trene.

Og tidlig ble det snakket om en liten og talentfull fotballpjokk i nabolaget.

- Jeg fikk en god start. Folk sa til meg hele tiden som barn: Du kan bli god, du må bare fortsette å jobbe hardt.

POENGPLUKKER: Krépin Diatta scoret mot VIF og bidro til at sarpingene skal spille cupfinale.

Og jobbe hardt, det gjorde han. Belønningen kom i at han tok store steg på kort tid, og Diatta var både kaptein og ble kåret til lagets beste spiller hvert år fra han var åtte til 12.

Den lille, tekniske gutten ble raskt fritt vilt av alle agentene som tråler Afrika for å finne de neste storspillerne. Familiens telefon sto plutselig ikke stille.

- Det var mange agenter som tok kontakt. Det skjedde mange, mange, mange ganger, jeg har ikke tall på hvor mange agenter som ringte, forteller han i dag.

I Senegal bodde han sammen med det han beskriver som «en liten familie» på seks. Mor, far, en storebror, en lillebror og lillesøster.

- Ikke lett for mamma

Særlig moren har han et tett forhold til. Det var derfor ikke så morsomt å fortelle henne at han hadde bestemt seg for å reise omtrent til andre siden av kloden for å spille fotball i en ukjent norsk by som het Sarpsborg.

- Det var ikke lett for henne, vi står hverandre veldig nær. Men jeg sa til henne: «Det er ikke lett for meg heller, men å spille fotball er jobben min». Da jeg bestemte meg for å bli profesjonell fotballspiller måtte jeg akseptere at det er en del av prisen jeg må betale å reise vekk fra familien, sier han.

TRIVES I ØSTFOLD: Krépin Diatta er blitt glad i både menneskene og maten i Norge.

Når intervjuet går mot slutten beveger vi oss ut på tribunen på Sarpsborg Stadion for å ta noen bilder med prisen Diatta nå har mottatt.

«Sadio!» roper Amin Askar når han ser Diatta. Lagkameratene spøker ofte med likheten til Liverpool-spiller Mané.

Selv om han har reist fra Senegal for å satse på fotball, og at han nå knyttes til store klubber og blir sammenlignet med favorittspilleren, lar han seg ikke tynge av presset.

- Det er press på alle spillere, men jeg bruker det til noe positivt. Jeg kjenner meg selv, og jeg vet at jeg kan utrette ting hvis jeg bruker presset på riktig måte.

- Hva tenker du om påstander om at klubber som Manchester United følger deg?

- Det er mange som sier til meg at United er interessert. Men jeg er i Sarpsborg nå, og tror ikke så mye på det. Det er prestasjonene mine som avgjør, og jeg må bare gjøre mitt beste, så får vi se hva fremtiden bringer.

- Thomas Berntsen sier han blir overrasket hvis du spiller her neste sesong.

- Jeg vet ikke, men jeg har stor respekt for Thomas. Det var han som ga meg sjansen til å bli proff her. Kanskje jeg skal spille mange kamper til for klubben, det vet jeg ikke. Vi får se når sesongen er ferdig.

Kan avslutte med trofé

Søndag kan han spille sin siste kamp i den blå drakten. Da venter cupfinale mot Lillestrøm på Ullevaal.

Det er neppe mange som blir overrasket om Diatta blir avgjørende der. Og alt startet altså med det som viste seg å bli en svært verdifull kaffekopp på Oslo S.

- Jeg ser det er mye fokus på utlegg og vinflasker i norsk idrett, men det kan hende en del av de investeringene man bruker på å spandere en kaffekopp eller middag betaler seg i andre enden, sier Thomas Berntsen.

Fullstendig klar over at det kan gå lang tid før Sarpsborg sitter på en juvel som Diatta igjen.

Video: Diatta røper hvilke Premier League-klubb han følger med:

FAKTA: Nettavisen-prisen som årets unge spiller i Eliteserien:

Tidligere vinnere:

2014: Martin Ødegaard
2015: Iver Fossum
2016: Sander Berge
2017: Krépin Diatta
* Man kan maks fylle 20 år i løpet av inneværende år for å kunne vinne årets unge spiller-prisen.

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2014

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2015

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2016

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere