*Nettavisen* Sport.

- En utvikling jeg misliker sterkt

Foto: Marit Hommedal/Scanpix

Importspillere vil trolig dominere årets cupfinale.

06.11.11 13:05

MAJORSTUEN (Nettavisen): Søndag møtes Aalesund og Brann til fotballfest på Ullevaal stadion. De to lagene skal gjøre opp om kongepokalen i cupfinalen.

NRK-profil Arne Scheie skal guide folk gjennom årets cupfinale, hans 18. finale i karrieren som kommentator, og spår at det blir en tett affære mellom de to lagene i hovedstaden.

FØLG CUPFINALEN LIVE FRA 13.15

- Brann har spissene
TV-veteranen tror begge lag har gode sjanser til å stikke av med den gjeve pokalen, men holder likevel en liten knapp på bergenserne, på grunn av lagets farlige spisser.

- For meg er dette en uviss match. Da AaFK var i finalen for to år siden mente jeg at Molde var relativt stor favoritt. Da Brann var i sin siste finale i 2004, mot Lyn, hadde jeg Brann som klar favoritt. Men nå er det veldig uvisst. Alle kamper lever sitt eget liv og alt det der, men blir det en såkalt åpen kamp, med mye variasjoner, så tror jeg Brann ligger best an, sier han til Nettavisen.

- Brann har spissene sine og dette har vært noe av problemet til Aalesund. De har ikke den gode spissen som scorer mange mål. Det er vel fortsatt Barrantes som er toppscorer for dem i Tippeligaen. Men om Kjetil Rekdal klarer å få dette til å bli en tett kamp, kan Aalesund faktisk vinne i ordinær tid og går det til ekstraomganger og straffespark er det jo helt bingo, sier han.

Scheie mener også at Branns råsterke 6-3-seier over Rosenborg nylig taler for at bergenserne skal dra det lengste strået. Han påpeker imidlertid igjen at det er vanskelig å spå utfallet.

-. Jeg tror det blir en veldig jevn kamp og i dag er det veldig vanskelig å peke ut en favoritt, sier TV-kommentatoren.

- Etter semifinalen ville jeg nok sagt at Brann var favoritt, men så mistet de Carl Erik Torp og fikk en liten formdipp, men seks mål på Lerkendal ville vel tilsi at selvtilliten er tilbake, spår han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- 50 prosent import
67-åringen, som har mer kunnskap om den norske cupen enn de fleste, har også bitt seg merke i at det er to klubber preget av utenlandske spillere som entrer Ullevaal-matta søndag.

- Ja, vi kommer antakelig til å få oppleve at kanskje mer enn 50 prosent utlendinger åpner den kampen, sier Scheie.

I sin forrige ligakamp, mot Lillestrøm, startet Aalesund med seks utlendinger på banen fra start. Det samme hadde Brann fra start i sin kamp mot Rosenborg.

Starter de to lagene med samme oppstilling i cupfinalen, vil altså 12 av 22 spillere på banen være importspillere. Det er, som Scheie påpeker, over 50 prosent av totalen.

Kommentatoren er ikke overbegeistret over at norske lag henter utenlandske spillere i hytt og vær, men mener både Brann og Aalesund er gode eksempler på at det kan fungere bra.

- Jeg liker ikke den utviklingen. Hvis vi får tak i utlendinger som beriker fotballen så er det bra, men ikke middelmådigheter som tar opp plassen til unge gode norske spillere. Det går også utover landslagene og det er en utvikling jeg misliker veldig, sier NRK-profilen.

- Nå er jo Brann og Aalesund to lag som kanskje motbeviser dette når du ser på hvem som er ledende i de to klubbene. I Aalesund har du Arnefjord, Barrantes, og Phillips. De er kanskje drivkreftene og pålene i det laget. I Brann har du Austin og Ojo, som har vært veldig fine tilvekster. Diego Guastavino også, så også der er det noen veldig gode utlendinger som bærer laget.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Scanpix

- Opp mot 70.000
Et oppgjør som Brann mot Aalesund trekker selvfølgelig mye folk inn til Oslo for cupfinalen. Scheie mener at rammen rundt årets finale er perfekt. Slik det burde være rundt en så gjev kamp.

- Tenk, i fjor var det ikke ett eneste menneske som reiste inn til Oslo på fredag og lørdag, da Follo og Strømsgodset møttes. I år blir det vel rundt 25.000 mennesker som reiser inn. Det var en som sa til meg her om dagen at det vel bare er på 17. mai det er flere folk ute i Oslo. Denne kampen kunne nok glatt fylle et stadion på 50, 60, kanskje 70 tusen mennesker. Så vilt er det.

- Hvorfor er cupen fortsatt så stort?

- Jeg har fått det spørsmålet i mange år og har vel ikke noe fasitsvar på det heller. Jeg tror det betyr veldig mye at vi begynte med cupfinaler i Norge tilbake i 1902. Veldig lenge hadde vi bare cupen, sammen med landskamper. Seriespillet i Norge kom ganske sent i gang. Vi prøvde før krigen, men kom vel ikke skikkelig i gang før i 1947-48. I cupen var det muligheter for alle og vi har hatt flere askeladder gjennom årene.

- . Det er også den viktigste enkeltkampen vi har i Norge med både konge og styringsverk på plass. Også er det kongepokalen. Det er noe som tilsier at fotballen også setter pris på dette. Vi har ikke byttet kongepokalen over til serien. Kongepokalen er fortsatt på Ullevaal.

Så da gjenstår det og se hvem som kan juble høyest søndag ettermiddag. Blir det de røde fra Bergen, eller tangotrøyene fra Aalesund?

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.