- Et menneske jeg unner alt godt

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB scanpix

I år kan legenden sikre sin største tiumf.

03.05.13 18:22

Han har vært en sentral del av tysk fotball siden 1963.

Som spiller scoret han fantastiske 327 mål på 501 kamper for Borussia Mönchengladbach og Hannover 96.

Som trener har han en rekke Bundesliga-titler på samvittigheten og i 1998 ledet han selveste Real Madrid til seier i Champions League.

Denne sesongen kan han imidlertid for alvor krone dette verket. Med full klaff kan Josef «Jupp» Heynckes lede Bayern München til en historisk trippel.

Og så, rundt 50 år etter at han debuterte på a-lagsnivå for Gladbach, vil det etter alle solemerker være slutt for denne levende legenden i tysk fotball - i hvert fall som fotballtrener.

- Et flott menneske
I likhet med spillerkarrieren, startet også trenerkarrieren i Borussia Mönchengladbach. Han tok over treneransvaret i 1979. Tre år senere kom en ung nordmann inn i klubben.

I perioden 1982 til 1987 var Jupp Heynckes hovedtrener for Kai Erik Herlovsen. Nordmannen husker den tyske ringreven som en flott type på alle måter.

- Jeg husker han først og fremst som menneskelig. Han gikk godt overens med alle og var veldig strukturert. Han hadde orden på ting, sier Herlovsen til Nettavisen.

- Han var også glad i folk som brettet opp ermene på fotballbanen. Slik sett hadde jeg et veldig godt forhold til ham, fortsetter den tidligere landslagsspilleren.

Herlovsen var 23 år da han kom til Gladbach, en storklubb på den tiden, og det var ikke noe problemer å finne seg til rette i Heynckes verden.

- Jeg var veldig ung den gangen, men jeg har bare positive ting å si om Heynckes. Jeg husker ham som et flott menneske, minnes den nå 53 år gamle Fredrikstad-mannen.

I 1987 forlot Heynckes Gladbach og Herlovsen. Turen gikk til storklubben Bayern München. Der vant han ligatittelen i både 1989 og 1990, med blant andre Erland Johnsen på laget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter en dårlig sesong i 1991, der kritikken fra pressen var stor, fikk imidlertid treneren sparken i Bayern. Direktør Uli Hoeness mener fortsatt dette var en gedigen tabbe fra klubbens side.

Heynckes fant seg fort ny jobb og ledet klubber som Athletic Bilbao, Eintracht Frankfurt og Tenerife med varierende hell. i 1998 ble han hentet til Real Madrid.

- Tilbake til hagen
Det endte med seier i Champions League-finalen og en fjerdeplass i ligaen. Etter én sesong i Real Madrid fikk han sparken.

De neste årene var det Benfica, igjen Athletic Bilbao, Schalke 04 og gamleklubben Borussia Mönchengladbach som var arbeidssted for treneren. I 2007 valgte han å «legge opp».

- Han skulle arbeide i hagen, har jeg lest et sted. Men så kom det et tilbud fra Bayern og han tok den jobben, selv om han egentlig hadde bestemt seg for å legge opp, sier Herlovsen.

Heynckes kom inn som redningsmann, etter at Jürgen Klinsmann hadde gjort sitt beste for å kjøre Bayern i grøfta. Dette var i 2009.

- Han gjorde det bra der og fikk så et tilbud fra Bayer Leverkusen. Men etter denne sesongen virker det som han skal tilbake til hagen sin, fortsetter Herlovsen til Nettavisen.

Etter comebacket hadde 67-åringen altså brukbar suksess i Bayer Leverkusen, før det denne sesongen har gått på skinner i Bayern. Herlovsen er imponert.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty / All Over Press

- Han har hatt en fantastisk sesong med et godt lag. De spiller sikkert og trygt, og det skal han selvfølgelig ha en del av æren for. Det vil være kronen på verket å slå Dortmund i finalen.

- Jupp Heynckes er et menneske jeg unner alt godt, legger han til.

- Hvordan har han utviklet seg siden dere jobbet sammen?

- Jo lenger man jobber som trener, jo større erfaring får man. Man lærer hvordan man skal få det beste ut av et lag. I Bayern var bordet dekket, men han er likevel en viktig del av suksessen.

Byttes ut med Guardiola
Neste sesong er det spanske Josep Guardiola som skal lede Bayern-laget til Heynckes mot nye triumfer. Det ble klart allerede i vinter.

67-åringen var ikke spesielt fornøyd med at Guardiola ble presentert som ny hovedtrener, mens han fortsatt satt ved roret, men Herlovsen tror ikke det var noe stor dramatikk rundt dette.

- Nei, dette handler ikke om noen behandling av Heynckes. Dette var hans måte å reagere på, og man skal ikke se bort ifra at utspillet har slått positivt ut på laget, mener nordmannen.

- Det var hans måte å markere seg på, si sin mening om det, men ikke så mye mer enn det.

- Men han virker jo litt morsk på sidelinjen?

- Han er tysker, det er selvfølgelig mye disiplin i det han gjør, og på TV kan han se innbitt ut under kamp, men det er ikke noe steinansikt. Det er bare i kampfasen han er slik.

- Utenom den biten, er han helt annerledes. Det er bare på benken han kan virke litt morsk. Det handler om respekt, sier Herlovsen.

- Har du snakket med ham etter Gladbach-tiden?

- Ja, jeg har snakket med ham ved et par anledninger. Vi skulle egentlig møtes når han var i Trondheim med Real Madrid, men jeg var opptatt akkurat da, sier den tidligere tysklandsproffen.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

- Men han hadde med en stor bag til meg, med masse supporterutstyr. Det var hans måte å si takk for innsatsen. Han glemmer ikke den innsatsen spillerne legger ned, sier han.

- Krone karrieren
Med full klaff denne sesongen kan det altså bli en trippel på Heynckes og hans Bayern. Ligaen er allerede vunnet, mens laget også er i cupfinalen og i Champions League-finalen.

Herlovsen tror at seier i begge de to finalene vil sikre Heynckes' ettermæle i lang tid. Han vil ikke være med på at 67-åringen er undervurdert som trener.

- Det å slå Dortmund i den finalen vil virkelig krone karrieren hans. Jürgen Klopp får nok flere sjanser senere. Vinner de Champions League, vil han stå igjen som en av de største.

Den tyske cupfinalen spilles mot Stuttgart så sent som den 1. juni.

Før det venter imidlertid den største kampen, på Wembley i London. Bayern München og Borussia Dortmund møtes til finale i Champions League.

Bayern har vært i finalen to ganger tidligere de siste fire årene, men tapt begge ganger. Dortmund var sist i finalen tilbake i 1997 og gikk den gang til topps i den gjeve turneringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.