RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ap/Scanpix

- Et røverland med juks overalt

Sist oppdatert:
Men eksperten, som har kalt opp sønnen sin etter Francesco Totti, klarer ikke slutte å elske.

Seks år etter at Italia gikk helt til topps i verdensmesterskapet i 2006, mens flere av klubbene i hjemlandet var under etterforskning for kampfiksing, er en ny skandale under opprulling.

Calciopoli kaltes skandalen, som førte til poengtrekk for Milan, Lazio, Fiorentina, Reggina i tillegg til tvangsnedrykk for Juventus. Nå er det calcio commesse som herjer.

- Politiet elsker drama
Tidlig mandag morgen rullet politiet inn på Italias base utenfor Firenze. Rommet til blant andre Domenico Criscito ble gjennomsøkt og senere samme dag informerte visepresident i det italienske fotballforbundet, Demetrio Albertini, at Zenit-spilleren ikke blir med til EM.

Om det var tilfeldig at politiet valgte å slå til rett før EM? Neppe. I alle fall ikke hvis du spør den svenske Serie A-eksperten Marcus Birro.

39-åringen er halvt italiensk og er et kjent fjes for både norske og svenske fans av italiensk fotball etter sine besøk i talkshowet Euro Talk og som ekpert i TV4. Han har en utømmelig kjærlighet til Italia, Roma og landslaget. Han har til og med kalt opp sønnen sin etter Francesco Totti.

- Italiensk politi elsker drama. Derfor er det ikke tilfeldig at de slår til nå. Rett før EM og på landslagets egen borg noen mil fra Firenze, sier Marcus Birro til Nettavisen.

- Juks overalt
Eksperten er ikke i tvil om at det finnes store problemer i Italia, men er veldig glad for at politiet faktisk gjør noe for å få bukt med problemet.

- De slår til nå for å fortelle spillerne at det ikke finnes noen hellige plasser, ingen hellig tid, ikke noe fristed fra rettferdigheten. Ingenting skjer tilfeldig i Italia. Politiet og myndighetene vil fortelle at det er dem som bestemmer og det er dem som når som helst kan slå til mot jukset.

- Er det mulig å bli kvitt problemene i Italia?

- Det er to sider ved dette. Man kan enten dømme og peke på alt det råtne i italiensk fotball. Eller så kan man gi italiensk politi en viss anerkjennelse. De gjør faktisk noe. Hele verden ser og vet at Italia er et røverland med juks overalt. Alltid. Men hele verden bør også se at Italia prøver å gjøre noe med det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Gir aldri opp
Til tross for at det stadig ruller opp nye skandaler i italiensk fotball, virker fansen urokkelig. Det er få som er så stolte av laget sitt som fans av Serie A og Italia. Birro har gjort seg noen tanker om hvorfor.

- Vi er utvalgt, ler han.

- Vi møter mye motstand og trenger å samle oss for å møte denne motstanden. Kjærligheten går dypt. Vi har funnet noe som beriker livene våre og vil fortelle verden av vi elsker.

- Hvor mye kan man egentlig tåle? Kan det gå så langt at du gir opp?

- Jeg gir aldri opp. Kjærligheten er ikke blind, men trofast. Jeg elsker Serie A, jeg elsker Italia, og jeg elsker Gli Azzurri (det italienske landslaget, red.anm.) mer enn noen gang. Det betyr imidlertid ikke at jeg elsker alt som skjer i Italia. Men kjærligheten til landet er grunnleggende i mitt liv.

I EM skal Italia kjempe mot Kroatia, Spania og Irland om to billetter til kvartfinalen.

Ønsker du å følge Italia ekstra tett under EM? Da kan det være lurt å følge @MarcusBirro på Twitter.

KONKURRANSE - Vinn EM-ballen:
Vil du vinne EM-ballen som ble testet av LSK-spillerne? Alt du må gjøre for å være med i trekningen, er følgende:

1: Meld deg inn i vår Facebook-gruppe Sport Nettavisen.

2: Send en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no - merk mailen med «EM-ballen».

Vi trekker en vinner blant de påmeldte, og offentliggjør resultatet på vår Facebook-gruppe den 8. juni. Man må altså være medlem i vår Facebook-gruppe for å kunne vinne.

Lykke til!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere