*Nettavisen* Sport.

- Et samfunnsproblem også i Norge

ØNSKER SAMARBEID: Fotballpresident Yngve Hallén vil samarbeide med myndighetene for å bekjempe casualsvold i norsk fotball. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Yngve Hallén mener fotballen ikke kan ta kampen mot bråkmakerne på egen hånd.

31.03.14 15:19

Fotballpresidenten sier et tett samarbeid er nødvendig for å unngå lignende episoder som i Sverige.

Hele Sverige er rystet etter supporterdødsfallet i Helsingborg i forbindelse med serieåpningen søndag. En Djurgården-tilhenger døde etter at han ble utsatt for vold før kampstart.

Representanter for den svenske regjeringen har sagt at fotballen må ta problemene på alvor, men Hallén sier alle må bidra for å stoppe bråkmakerne.

– Dette er en utvikling av vold i samfunnet som vi må stå sammen om å bekjempe og ikke skyve ansvaret over på hverandre, sier Hallén til NTB.

Felles front

Selv om det har vært flere episoder med såkalte «casuals» i Norge, har ikke tilstandene her i landet vært like ille som i Sverige. Hallén forteller at Norges Fotballforbund (NFF) jobber tett med myndighetene og supportergrupper for å unngå lignende hendelser.

– Myndighetene har erkjent at dette er et samfunnsproblem og ikke knyttet problemet til idretten alene, sier han.

Nylig var fotballpresidenten i møte med kulturminister Thorhild Widvey (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp). De diskuterte både supporterbråk og kampfiksing.

– De stadfestet overfor meg at de kom til å ta det på alvor, og at dialog og samarbeid med oss var det viktigste, sier Hallén.

– Skjer det en uheldig episode i Norge, beklager vi det, men vi sier at det skal løses i fellesskap. Det sier også supportermiljøene. De ønsker heller ikke å ha dette. Det er noen ytterst få som søker disse arrangementene og lager det jeg kaller kvalme. Nå ser vi i Sverige hva det kan føre til. Det alvorligste som kan skje, er at det går liv tapt.

Dialog med klubbene

Hallén er også opptatt av samarbeid med klubbene. Det er klubbene som er arrangør av sine kamper.

– Vi har et veldig godt og tett samarbeid med klubbene gjennom Norsk Toppfotball. De inviterte vi også på møte med justis- og kulturministeren for å synliggjøre at vi er opptatt av dialog og tiltak.

Før seriestarten hadde politiet i tillegg et fellesmøte med klubbene for å se på forebyggende tiltak.

Problemene står også høyt på agendaen i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), og de nordiske landene diskuterer temaet under sine møter.

– På bakgrunn av det som har skjedd, vil det nok komme opp igjen når vi skal møtes i august, sier Hallén. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag