RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et sjokk å tape for Norge

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
1-4-tapet for Norge var et sjokk for ungarske fotballtilhengere.

Ungarn har en stolt fotballtradisjon å se tilbake på.

På 1950-tallet var magyarene trolig verdens beste lag. Bare en skade på Ferenc Puskas gjorde at de ikke vant VM i 1954.

Skal du spille på oddsen i kveld? Sjekk våre tips og analyser!

Har talenter
Og Ungarn var alltid blant de største favorittene til å kvalifisere seg til mesterskap. På 1970-tallet var det Tibor Nyilasi som var den store spilleren og tronen hans ble arvet av Lajos Detari.

Men etter VM i 1986 har ikke Ungarn klart å kvalifisere seg til noe mesterskap, og klubblagene gjør det svakere og svakere i Europa.

- Vi har talenter, men vi mister dem mens de fortsatt er unge. Tidligere var fotball nasjonalsporten i Ungarn. Nå har vi bare noen få brukbare spillere. Jo færre spillree du har, jo færre stjerner får du frem. De siste månedene er det blitt etablert noen fotballakademier, noe som kan bidra til å bedre talentarbeidet. Men det er ikke bare negativt. Flere ungarske tenåringer har nå signert for utenlandske klubber. Det kan kansjke gjøre Ungarn bedre på sikt. Andras Simon (17) og Krisztian Nemeth (18) skrev under for Liverpool for kort tid siden, sier journalist i Origo, Pal Juha, til Nettavisen.

Sjokk
Likevel var det stor optimisme i Attilas hjemland før EM-kvalifiseringen startet. Derfor rystet 1-4-tapet for Norge ungarske fotballhjerter.

- Det var et sjokk for fansen. Laget startet kvalifiseringen full av optimisme, men etter noen kamper har vi innsett at vi ikke er noe bedre enn sist. Vi er dårligere. Tapet mot Malta var enda mer skuffende enn det mot Norge. Vi ser på det tapet som det verste øyeblikket i fotballhistorien vår, forklarer han.

Optimismen er borte i det ungarske laget. I stedet er det bråk som preger landslagstroppen.

Uro i leiren
Szabolcs Huszti er kanskje Ungarns beste spiller i øyeblikket, men ble plassert på benken mot Hellas. Det aksepterte han ikke og forlot troppen i sinne. Han er heller ikke med mot Norge.

- Huszti har hatt en stor sesong med Hannover i Bundesliga. Han er regnet for å være en av de beste ungarske spillerne i øyeblikket og han er i veldig god form. Men trener Peter Varhidi sier at han ikke passer inn i hans nye, defensive, system på midtbanen, forklarer Juha.

Kovacs for gammel
En annen som er langt unna landslaget i øyeblikket, er Strømsgodsets Peter Kovacs.

- Han er veldig langt unna. Han er 29 år gammel og landslagstreneren prøver å bygge et nytt lag med veldig unge spillere. En spiller som Pal Dardai fra Hertha Berlin er ikke med fordi han er 31 år gammel. Keeperen, Zoltan Vegh, er 37, men de fleste spillerne i troppen er mellom 18 og 25 år, sier Juha.

Ole Gunnar Solskjær var den store spilleren da Norge banket Ungarn sist. Nå slipper «Pustaens sønner» å møte Manchester United-stjernen.

- Jeg tror det er en liten lettelse for dem at Solskjær ikke spiller etter at han scoret to sist, sier den ungarske fotballeksperten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere