RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Etter kampen er jeg kontraktløs

Foto: Erlend Aas/Scanpix
Sist oppdatert:
Men Frode Lafton vet godt hvor han vil fortsette karrieren.

Frode Lafton er kaptein i Hønefoss og har vært i klubben en mannsalder. 34-åringen har faktisk spilt fotball for Ringerike-klubben i hele 16 år. Han kom til Hønefoss fra Ådal tilbake i 1994.

Denne sesongen fikk forsvarsspilleren også oppfylt drømmen. Endelig fikk han spille tippeligafotball med sin kjære klubb.

Det første året i den norske elitedivisjonen gikk langt fra knirkefritt, men etter en katastrofal start løftet laget seg noen hakk og kapret kvalifiseringsplassen på med grei margin.

Den første kvalikkampen mot Fredrikstad ble imidlertid en skuffelse for Hønefoss. laget tapte hele 4-1 på hjemmebane, og dermed ser det umåtelig stygt ut med tanke på å redde plassen.

- Kontrakten har egentlig gått ut
Torsdag kveld spilles den avgjørende returkampen, men uansett hvordan det går der, står Frode Lafton uten kontrakt med en fotballklubb når dommeren blåser av for endte 90 minutter.

- Kontrakten min med Hønefoss har egentlig gått ut, men når vi ender opp i kvalik, står det at den gjelder til siste kamp. Så jeg står i praksis uten kontrakt etter kampen torsdag. Vi har hatt litt samtaler rundt en forlengelse tidligere i høst, men både klubben og jeg ble enige om å vente til etter den siste kampen med samtalene. Vi ønsker ro rundt kampen, sier Lafton til Nettavisen.

- Ingen planer om å legge opp?

- Nei, uavhengig av om det blir Adeccoligaen eller Tippeligaen neste sesong, så har jeg lyst til å spille toppfotball noen år til. Ettersom jeg har vært i Hønefoss såpass lenge, er det mest sannsynlig at jeg fortsetter der. Men vi må bli enige om betingelser som passer for begge parter. men det tar vi når den siste kvalikkampen er spilt, forteller den rutinerte forsvareren.

- Så det frister ikke med noe nytt nå?

- Det er Hønefoss jeg har mest lyst til å fortsette for. Målet mitt har hele veien vært å spille i Tippeligaen med klubben, og det er ikke noe som er mer inspirerende enn å få være med å ta klubben opp igjen, om det skulle bli Adeccoliga neste år. Det hele har vært en fantastisk reise, klubben har ikke opplevd Tippeligaen før, og det tror jeg har vært en bra erfaring for byen.

- Vi får bare en ny driv om vi mislykkes nå, og skal jobbe for at klubben kommer seg opp igjen. Klubben var uansett forberedt på et nedrykk i år, og det blir ikke noe ramaskrik i Hønefoss om vi skulle gå ned. Alle var forberedt på at vi kunne mislykkes, så satsingen vil ikke bli satt til side av den grunn, sier han.

- Ingen intern uro i spillergruppen
Og sannsynligvis kommer Hønefoss til å få brukt for denne driven. Etter 1-4-tapet i den første kvalikkampen skal det nemlig mye til for at laget reiser seg og slår tilbake i returkampen borte.

Hønefoss-trener Reidar Vågnes er av de som har fått mye av skylden for tapet i den første kampen. Treneren valgte å bytte ut flere sentrale spillere før det viktige oppgjøret mot Fredrikstad.

Vågnes valgte å la Aleksandr Dmitrijev, Davy Claude Angan, Madiou Konate, og Paul Obiefule hvile, mens spillere som Benny Olsen og Tor Øyvind Hovda i stedet ble sendt ut på banen.

- Det var basert på det man mente var riktig mot FFK, akkurat i den kampen, men i ettertid så vi jo at det ikke traff så bra resultatmessig. Men det er ingen interne uroligheter over dette i Hønefoss. Det er stort samhold i spillergruppa, og vi respekterer laguttaket. Det har ikke vært noen interne diskusjoner, og treneren har jo allerede gått ut og tatt selvkritikk, samt sagt at det var feil lag, men slik vet man jo aldri i forkant av en kamp.

- Vi har slitt med ustabile prestasjoner hele sesongen, og slik sett er vi også vant til mange forandringer når det kommer til laguttaket, sier Lafton om laguttaket og vil ikke legge skylden på treneren for tapet.

- Hva var det da som gikk galt mot FFK?

- Det er ikke tvil om at effektiviteten til FFK var høy. De var gode i avgjørende situasjoner, og fikk en pangstart etter fem minutter. Men FFK var også gode. Vi tok ikke lett på det, og visste at vi ikke kunne spasere til seier, men de var hvassere enn oss og fikk godt betalt for det. Vi gjør også langt fra noen optimal kamp selv, og var selvfølgelig skuffet over innsatsen, sier kapteinen.

- Må tilpasse oss Adeccoligaen
Og mer skuffelse kan det fort bli for Lafton og Hønefoss, om det går slik alle tror torsdag. At Fredrikstad drar sammenlagtseieren i land og sender Ringerike-klubben ned i 1. divisjon neste år.

- Hvilke utfordringer står dere overfor ved et nedrykk?

- Da må vi bare erkjenne at vi er i Adeccoligaen, og klare å tilpasse oss det. Vi kan ikke tro at vi bare skal flyte gjennom og rykke rett opp igjen. Det er det mange eksempler på klubber som har gjort, og nettopp FFK er lite eksempel på det, med det de har prestert i Adeccoligaen i år, sier Hønefoss-kapteinen.

- Vi ønsker å bygge klubben, og må bli bedre på flere områder. Vi må utvide administrasjonen, produsere egne spiller opp på seniornivå. Jobbe med ting vi er gode på, og ting vi mislyktes med, sier veteranstopperen.

- Hva er disse tingene dere har mislyktes med?

- Det er ikke tvil om at vi mangler stabilitet som lag. Vi var privilegert og fikk inn masse gode fotballspillere før sesongen, men har ikke klart å lage et sterkt nok kollektiv sammen. Men det kan vi ikke skylde på de nye spillerne for, dette er like mye mitt og den sportslige ledelsens ansvar, som de andre spillerne i troppen. Sesongen kom for brått på oss, og vi har brukt for lang tid på å finne det nivået vi ønsker, forteller Lafton.

- Ble det for mange nye på en gang?

- Det var helt klart at vi måtte forsterke før sesongen, men det ble litt knapt med tid. Trenere, ledere og spillere fikk ikke god nok tid til å bli satt skikkelig sammen før seriestart. Den første samlingen vi hadde var bare to og en halv måned før serien tok til. Vi fikk inn masse gode spillere, men det handler også om kontinuitet. Jeg er enig i at altfor mange klubber bytter ut for mange spillere, men noen utskiftninger vil det alltid være, men antallet kan diskuteres.

- Vil stå sterkere rustet nå
Det har den siste tiden gått rykter om at flere spillere ønsker å forlate Hønefoss etter sesongslutt om klubben rykker ned. Blant disse skal Bosman-spilleren Madiou Konate være, ifølge lokalavisen Ringerikes Blad.

Lafton tror at et tap av spillere kan gjøre neste sesong tøffere for klubben.

- Ja, det kan være en faktor. Vi har mange spillere i troppen i dag, rundt 25 spillere på kontrakt, pluss noen hospitanter, yngre spillere. Om vi mister noen av de rutinerte kan det være en faktor til at prestasjonene også blir litt ujevne neste sesong. Men vi har flere unge som har fått kjenne på tippeligaspill i år, og det vil være en styrke.

34-åringen tror uansett at Hønefoss nå står sterkere enn noen gang. Selv med spillerflukt.

- Vi vil stå sterkere rustet nå, enn hva vi gjorde for ett år siden. Noen av de etablerte forsvinner nok, spesielt om vi rykker ned. Men selv om vi mister noen kontinuitetsbærere, har vi altså unggutter som har lært mye, og de står klare til å ta over rollen som kontinuitetsbærere i mange år framover, avslutter Hønefoss-veteranen.

Kampen mellom Fredrikstad og Hønefoss kan du følge minutt for minutt i Nettavisens livestudio fra 20.00!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere