RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

- Får ikke støtte i Bergen

Sist oppdatert:
Slik svarer Rune Skarsfjord kritikerne.

BERGEN (Nettavisen): Mandag krevde Bergensavisen (BA) Brann-trener, Rune Skarsfjords, avgang på både forside og kommentarplass.

Det var en fattet Brann-trener som møtte pressen på Brann-stadion mandag ettermiddag.

Skarsfjord tok seg god tid til media mens spillerne trente. Her er det treneren har å si til Nettavisen om BAs forside og den dalende entusiasmen rundt Brann:

- En del av jobben
- Hva var din reaksjon da du så forsiden i BA i dag?

- Jeg fikk vite om det i går, så jeg ble advart. Hva skal jeg si? Det er ikke så uventet, slik som ting har vært i det siste. Vi har hatt reaksjoner fra supporterne og relativt svake resultater i høst.

- Jeg er ikke så overrasket over at det kom. Det er en naturlig mekanisme i fotballen og kanskje spesielt i Bergen, fortsetter Skarsfjord til Nettavisen.

- Føler du deg uthengt?

- Nei, jeg kan ikke si det heller. Det er en del av jobben min som trener i Brann å ta skylda. Å få skylda. Som hovedtrener er det ditt ansvar når det ser ut som det gjorde mot Hønefoss.

- Derfor har jeg vært våken i natt og jobbet med bilder. Jeg er mer opptatt av å jobbe med spillerne i dag enn å lese det som står i avisen.

- Ikke lest kommentaren så nøye
- Har du sovet godt i natt?

- Nei, det har jeg ikke gjort, jeg har jobbet godt i natt. Jeg synes bildene var veldig klar for spillerne i dag og det er det jeg kan få gjort noe med. At spillerne selv ser hva som er galt og tar læring på de tingene der.

- Føler du det Tormod Bergersen skriver i dag er berettiget?

- Nå har jeg ikke lest det så nøye da, men det er i hvert fall ikke uventet at det kommer innhold og kritikk. Det skjedde vel med de fem forrige Brann-trenerne og kommer til å skje med de fem neste.

- Tungt å prestere
- Hvordan tar spillerne det som står på forsiden i dag?

- Nei, det er tungt for dem. De vil så gjerne, men de får det ikke til. De føler at de løper mye en og en. At det ikke blir noe effekt ut av den jobbingen dem legger ned. Det ser vi utpå her, at vi ikke henger sammen som lag., forteller Skarsfjord til Nettavisen.

Interessen er dalende for klubben og i går var tilskuerantallet det dårligste på ti år. Hva har dere gjort feil denne sesongen?

- Det blir et ganske stort spørsmål. En ting er hva som er en debatt rundt Branns nivå. Jeg forsto det slik at på TV i går så var det noen eksperter som mente at det var veldig annerledes enn en del av supporterne i Brann og Bergen syns. Men hva er pari for årets Brann-lag, og det er naturlig for hva som blir forventningene.

- Det kan av og til være vanskelig i Bergen. Når vi får en motgangsperiode, slik som nå, så blir det forsterket på grunn av det.

- Når det er sagt så er vi veldig enig i at vi har spilt og prestert altfor dårlig i det siste og at vi har for dårlige resultater. Det har vært voldsomt mye negativt fokus i media i over et år. Over tid så preger det befolkningen. Det er ikke tvil om det.

- Ikke noe sprengstoff
- Før sesongslutt i år ble det rettet kraftig kritikk mot deg. I år har dere allerede hatt en evaluering, som skal oppsummeres etter sesongslutt.

- Den er oppsummert, skyter Skarsfjord inn.

- Hva er tilbakemeldingene der?

- Det må du snakke med de som har ansvar for den evalueringen. Det er Rolf Magne Walstad og Roald Bruun-Hanssen som styrer det. Det er ikke noe sånn sprengstoff i det. Vi har evaluert veldig kontinuerlig siden i fjor høst, for da kom det veldig mye på veldig kort tid.

- Det er en ganske nøye evaluering. Det er ting der vi kan ta tak i. Mot Hønefoss så vi et lag i motgang. Det så vi med Molde tidligere i år. Vi selv var der i 2012. Da snudde vi det og tok 28 poeng på de 20 kampene. Det er ikke så unaturlig i fotballen, men det får litt større konsekvenser og overskrifter i Bergen enn andre plasser.

- Litt fordi forventningene kanskje er veldige høy og tålmodigheten er litt liten i en by som Bergen, fortsetter Brann-treneren.

- Folk med forskjellige agendaer
- Blir du påvirket av alt det negative fokuset?

- Å bli helt upåvirket er vanskelig, men jeg er veldig god etter hvert til å holde fokus på de tingene jeg kan gjøre noe med. Det er å fortsette å jobbe med spillerne. Jeg bruker fryktelig mye tid på Brann for å få det til.

- Det er krevende i en klubb som Brann, der det er mye støy på utsiden og mange forskjellige agendaer. Det er mange som ønsker å komme seg fram i lyset, poengterer Brann-treneren

- Deler av supporterne har i flere kamper i høst, ropt på din avgang. Hvordan skal du overbevise skeptikerne at du er rett mann?

- Det er bare en ting som teller. Det er å gjøre det bra og vise fram et så godt spill at folk blir fornøyd. Det er ikke noen annen snarvei på det.

- Jeg tror ikke folk skjønner hva vi har vært igjennom
- Hvordan skal dere gjøre det da?

- Vi må fortsette med det vi holder på med. Vi må jobbe veldig hardt og være dyktig på spillerlogistikk. Vi må være dyktige med de spillerne som er her.

- Er dere på rett vei?

- Jeg tror ikke folk skjønner hva vi har vært igjennom. Veldig mange har denne fundamentale blikket på Bergen som nest største by i Norge. Et stort totalbudsjett og derfor skal Brann være der.

- Vi har ikke levd under de store talls lov de siste tre årene. Vi har hatt tre ufattelige utfordrende år som fotballag. Det er ikke bare å knipse og så har du et fundament. På grunn av vår situasjon har vi vært nødt til å kvitte oss med sentrale spillere.

- Jeg håper at de tre neste årene blir en annen fase for klubben, enn de tre forrige har vært. Det ser ut som vi skal klare det og det håper vi i hvert fall.

- Trenger å få støtte
- Hvordan skal du skape entusiasme rundt klubben?

- Det er ikke noen snarveier der. Det går på de samme tingene. Vi kan ikke ha styrevedtak på entusiasme. Vi kan heller ikke ha det på resultater. Vi må skape det selv, så må folk like det dem ser og det dem opplever.

- I likhet med alle andre lag som sliter, så trenger vi støtte i motgang og i Bergen er trøkket så stort at det kan du ikke forvente å få. Det er tungt for spillerne her utpå mot Hønefoss. Det er veldig dårlig stemning. Det er vanskelig å bryte gjennom den å være god.

- Burde fansen ha kanalisert sin frustrasjon på en annen måte?

- Det kan ikke jeg si noe om, for Bergen er slik den er. Jeg skjønner supporterne som er frustrert. Så til de grader. Men jeg sier at det er vanskelig for en spiller å sprudle her utpå når stemningen er slik den er, fortsetter Brann-treneren.

- Settes det mål, kommer det krav
- Nå har dere en ambisjon om å ta medalje til neste år, har dere en plan B hvis dere ikke lykkes da?

- Nei, først er det slik at setter du deg slike mål, så kommer det en del krav og konsekvenser for hva som kreves av oss. Så når vi skal evaluere neste høst om vi klarte det eller ikke, så må vi også se på om vi klarte å tilfredsstille de kravene til å kunne gå for en medalje.

- Da må det skje ting. Vi har også en strategiplan og hvis vi ikke klarer å følge den underveis, så må vi revurdere den. Det jeg kan si er at vi er i en bedre posisjon de neste årene til å tilfredsstille de målene.

- Det tror jeg ikke den vanlige supporteren tar innover seg. Nå har det vært mange magre år med Brann, og det er smertefullt for en supporter. Det er nok grunnen til at det er så massivt nå, og da er det vanlig å henge det ansvaret på treneren. Det er trenerens feil, men det er ikke sikkert de som er på innsiden vurderer det slik.

- Det kan hende at de på innsiden har litt mer oversikt og litt mer rett, fortsetter Skarsfjord.

- Folk tror ikke på oss
- Tror du at støtten fra Trond Mohn var utslagsgivende for at ledelsen forlenget kontrakten din?

- Det må du nesten spørre ledelsen om. De har vel svart nok på det. Men jeg kan ikke tenke meg at de som sitter i ledelsen og styret bruker det som argument når de skal ta en avgjørelse. Jeg har mer respekt for mitt styre enn som så.

- Men det har de svart på flere ganger, selv om folk nekter å tro på det.

- Har du vurdert din egen posisjon i løpet av høsten?

- Nei, det er det ikke jeg som gjør. Det er andre som vurderer det.

- Mer profesjonelt forhold enn journalister
- Hvis støyen ikke roer seg, vil du da vurdere din egen fremtid?

- Nei, jeg har et mer profesjonelt forhold til det, enn det dere journalister har. Min jobb er å gjøre alt jeg kan for å få alle prosessene til å gå. Og jeg kan love deg at det er utfordrende i en slik by.

- Jeg bruker all min tid på Brann, det er det jeg konsentrer meg om.

- Når du får så mye kritikk som du gjør, begynner du å tvile på dine egne ferdigheter?

- Nei, jeg vet hva jeg kan og ikke kan. Jeg kjenner til de ulike mekanismene og vet hva som er min feil og hva som er andre sin feil. Det som skjer i det tabloide landskapet kan jeg rett og slett ikke gjøre noe med.

- Akkurat nå får jeg bare ta skylda og jeg blir veldig motivert av den kritikken og den støyen. Det gir meg motivasjon. Det er slik jeg er bygd eller så hadde jeg vært borte for lenge siden, avslutter Brann-treneren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere