*Nettavisen* Sport.

- Får maksimalt ut av oss spillere

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Scanpix

Aalesund har en stor fordel under cupfinalen, mener Sten Grytebust.

05.11.11 13:03

OSLO SENTRUM (Nettavisen): - Jeg vil ikke si at jeg frykter noen spillere i Brann-laget. De har gode spillere i alle ledd og vi har respekt for dem, men frykter ingen av dem. De gjorde selvfølgelig en god prestasjon på Lerkendal og har sikkert selvtillit etter det, men vi har også vært gode i det siste, sier Sten Grytebust.

Aalesund-keeperen snakker rolig, i en avslappet tone. Cupfinalen nærmer seg med raske skritt og Grytebust og lagkameratene er innlosjert på et hotell i Oslo sentrum.

Store utskiftninger
Det er bare to år siden «hele Ålesund» feiret en cupseier i Oslo og nå er de tilbake. Forrige gang satt Sten Grytebust på innbytterbenken som reserve for Anders Lindegaard, som nå er i Manchester United.

Mesteparten av spillerne som vant i 2009, har forsvunnet fra klubben. Ville Jalasto, Jonatan Tollås Nation, Amund Skiri og Fredrik Carlsen er de eneste som er igjen av startelleveren den gang.

Skiri ble den store helten i 2009, da han avgjorde straffesparkkonkurransen som kåret vinnerlaget etter at det sto 1-1 etter 120 minutters spill.

Klar for helterollen
Denne gang er Skiri uaktuell på grunn av skade. Hvem vil overta helterollen?

- Det må jo være meg! sier Sten Grytebust med et stort smil.

Han går raskt tilbake til et mer standardisert svar egnet til å provosere absolutt ingen.

- Vi har bra spillere i alle ledd, men også noen som kan gjøre det lille ekstra, som (Michael) Barrantes og (Demar) Phillips. Det er viktig at disse spillerne er i godt slag, sier 22-åringen til Nettavisen.

Flink på benken
Aalesund har en matchvinner på benken også, i form av trener Kjetil Rekdal, som vel går for å være Tippeligaens beste til å gjøre nødvendige endringer underveis i kampene.

HTML EMBED

Grytebust tror at dette kan bli avgjørende.

- Ja, selvfølgelig. På kampdag er Kjetil veldig flink til å få maksimalt ut av oss spillere. Hvis det skulle skje noe som er ugunstig for oss, er Kjetil flink til å gjøre justeringer og det stoler vi på at han skal gjøre nå også.

Overrasket sist
Forrige gang overrasket Rekdal allerede i laguttaket, da lagets mest sannsynlige matchvinner – Tor Hogne Aarøy – ble henvist til innbytterbenken. Vil Rekdal overraske igjen, mon tro?

- Du får se når jeg gir laget på søndag. Det er en spesiell kamp og du trenger spesielle kvaliteter hos spillerne. Kanskje ting som er overraskende for dere, ikke er overraskende for meg, sier Rekdal og smiler lurt.

Aarøy-trekket i 2009 var imidlertid ingen taktisk finte.

- Når det gjaldt Aarøy sist, hadde han jo vært skadet i forkant og hadde ikke mer enn 20 minutter i kroppen. Det visste jo jeg hele tiden, men jeg ville ikke si det. Derfor spilte han bare 20 minutter.

- Så det var mer en nødvendighet enn en taktisk vri?

- Ja, det var det nok.

Forberedt
- Hvor viktig blir coachingen underveis i kampen?

- Det betyr jo en del, men det som betyr mest, er hvordan spillerne gjør det utpå banen. Du kan gjøre så mange grep du vil; hvis det ikke klaffer eller sitter eller du får respons, er det egentlig ubetydelig. Det er den tryggheten du må gi spillerne, at de er innarbeidet i de endringene som kan komme.

- Så du må forberede deg godt på sånne ting. Hvis du gjør endringer som spillerne ikke skjønner eller får med seg, er det ensbetydende med å mislykkes.

Følg cupfinalen søndag klokken 13.15 i vårt LIVE-system!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.