*Nettavisen* Sport.

- Feigt om Fifa ikke griper inn

Foto: AFP/Scanpix

John Obi Mikel-debatten raser videre.

31.05.09 17:25

I forrige uke kunne den engelske avisen The Mail melde at Norges Fotballforbund hadde oppfordret både det internasjonale fotballforbundet (Fifa), og det engelske fotballforbundet (FA) om å se nærmere på omstendighetene rundt John Obi Mikel-saken.

Ifølge avisen hadde NFF gjort de to forbundene oppmerksom på informasjon som kom fram i boken «Den forsvunne diamant» skrevet av de norske forfatterne Lars Backe Madsen og Jens M. Johansen.

- Fifa ser på saken som lukket
Generalsekretær i NFF, Karen Espelund, bekrefter overfor Nettavisen at de har vært på banen i denne saken, men kunne også avsløre at responsen hadde vært laber.

- På bakgrunn av det som kom fram i boken, sendte vi en kopi til Fifa og det engelske forbundet, og opplyste dem om vår kunnskap rundt denne saken, sier Espelund.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi har imidlertid fått opplyst at Fifa fortsatt ser denne saken som lukket, og det tar vi til etterretning. Det er ikke opp til meg å vurdere hva engelske aktører kommer til å gjøre. Men vi har i hvert fall valgt å orientere dem om våre undersøkelser, sier hun.

Espelund presiserer at NFF har gjort sine sanksjoner i saken, og at en ny granskning i Norge ikke er aktuelt. Hun mener det nå er opp til andre å ta denne saken videre.

- Vår holdning er uansett den, at slike problemer innen fotballen må tas på alvor, men det er opp til Fifa og Uefa å finne løsninger på dette, sier generalsekretæren.

- Fifa må sette press på FA
Også medforfatter av boken «Den forsvunne diamant», Lars Backe Madsen, mener at det er Fifa som må ta ansvar for at denne saken får en ny og skikkelig gjennomgang.

- Jeg tror ikke det engelske fotballforbundet er villig til å undersøke saken uten å bli presset til det. De som kan presse FA er Fifa, og på sett og vis Uefa, sier han.

- For FA står det for mye prestisje på spill. To av de største klubbene i engelsk fotball er involvert i en transferhistorie som helt åpenbart involverer klare brudd på Fifas regler om beskyttelse av mindreårige, forteller forfatteren i en mail til Nettavisen.

- Inngikk hemmelig forlik
Mikel gikk fra Lyn til Manchester United, men etter mye bråk endte den nigerianske midtbanespilleren til slutt opp i Chelsea. Klubbene inngikk et hemmelig forlik.

Ifølge Madsen så skrev de involverte partene under på at de fortier hele skandalen overfor politi, påtalemakt og autoritative organisasjoner nasjonalt og internasjonalt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette er trolig det tydeligste beviset på at forliket er en dekkoperasjon. Chelsea betalte 16 millioner pund pluss fremtidige inntekter for Edu (40 millioner kroner), i tillegg til millionbeløp til rådgivere, agenter, og advokater for at alle parter skulle tie om Chelseas handlinger for å smugle den mindreårige Mikel til London.

- United sitter på fellende bevis
De mest fellende bevisene i saken er det Manchester United som sitter på, mener Madsen. Storklubben samlet inn et digert dosier om Chelseas brudd på Fifas regler om beskyttelse av mindreårige, men informasjonen ble aldri brukt som bevis i saken.

- Det var rett og slett en anmeldelse med krav om at Chelsea skulle utestenges fra Mesterligaen og suspenderes fra overgangsmarkedet, sier Backe Madsen.

- Brevene med kopier ligger også hos Premier League ved Richard Scudamore, samt i FA. Alle kan gjøre noe. Ingen gjør noe. Det hemmelige forliket satte en stopper for all videre etterforskning. Nå er forliket kjent. Fifa bør gripe inn. Noe annet er feigt.

- Vil ramme United og Chelsea
Madsen tror en ny etterforskning vil bli fulgt med argusøyne av media, og at en gjenåpning av saken vil komme til å ramme Manchester United og Chelsea hardt.

- En etterforskning vil vise for all verden hvordan Manchester United og Chelsea handlet for å sikre seg John Obi Mikel da han var mindreårig, sier Backe Madsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Alle historier om kidnapping, bestikkelser, stråmenn, drapstrusler og den dramatiske opptakten til det hemmelige forliket på nær en kvart milliard kroner vil da brettes ut.

- Åpenbare konsekvenser
Skulle saken på et eller annet tidspunkt bli gjenopptatt av enten Fifa eller FA, kan konsekvensene for både Manchester United og Chelsea bli av det katastrofale slaget

De blå fra London kan som nevnt risikere å bli utestengt fra Mesterligaen, og bli suspendert fra det internasjonale overgangsmarkedet.

- Jeg mener det burde være en passende straff for Chelsea, som uten tvil har satt fotballen i vanry med Mikel-saken, sier Madsen.

- Det er også klart at Manchester United jaktet på Mikel da han var mindreårig, og at klubben var villig til å strekke seg langt, men ikke så langt som Chelsea, for å sikre seg Mikel. Hva slags konsekvenser dette bør få for Manchester United er jeg usikker på. Flere ting må klarlegges først, avslutter Backe Madsen sin analyse av Mikel-saken.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.