RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Twitter/Scanpix

- Fettprosent på 5 er usunt

Sist oppdatert:
John Carew har fått orden på sixpacken, men har kanskje gått for langt.

John Carew twitret mandag om at han spiste kake hjemme hos mor, noe som førte til at en del bekymrede followers var redd for vekta til West Ham-spissen. Til det svarte Carew med et bilde av meget veltrimmede magemuskler og fulgte opp med følgende uttalelse til VG:

- Jeg er veldig «skrapa» nå. Fettprosenten er på fem-seks.

Mulig skryter Carew litt her, hvis ikke bør han spise litt kake snarest. En så lav fettprosent er det absolutt laveste anbefalte for toppidrettsutøvere, og et nivå Tour de France-syklister ligger på i kortere perioder.

Så lite fett på kroppen reduserer også produksjonen av testosteron, noe man trenger for å få utbytte av trening.

- Må få tett medisinsk oppfølging
Professor ved Norges idrettshøyskole Jorunn Sundgot-Borgen er blant landets fremste eksperter på idrett og helse. Hun understreker at hun ikke vil snakke om enkeltutøvere, men på helt generelt grunnlag sier hun at så lav fettprosent som Carew skryter av, er uheldig.

- Det er slik at det er noen topptrente utøvere som er nede i 5-6 i fettprosent. Men ingen bør ligge så lavt over tid. I de periodene må man ha kontroll på andre variabler, som for eksempel kosthold, og de må få tett medisinsk oppfølging, sier Sundgot-Borgen til Nettavisen.

Hun forteller også at ingen utøvere ligger så lavt mer enn i kortere perioder når det trengs på grunn av konkurranser.

- De utøverne det er snakk om ligger heller ikke så lavt hele året. Grunnen er at det da blir lite produksjon av testosteron, og det trenger man for å ha utbytte av trening, forteller Sundgot-Borgen.

Unge gutter kan gjøre feil
Ifølge Sundgot-Borgen ligger godt trente fotballspillere i begynnelsen av 20-årene på alt fra 8-10 til 20 i fettprosent. Og når man har bikket 30, slik som Carew, ligger de i hovedsak noe høyere.

Sundgot-Borgen er medlem i en gruppe som er satt ned av IOC som skal finne det absolutte minimum utøvere bør ligge på i fettprosent. Hos Olympiatoppen er det absolutte minimumsnivå i dag nettopp 5-6 prosent.

Professoren er redd for at unge gutter kan bli presset til å ta uheldige valg når de prøver å skaffe seg den perfekte kroppen. Fokuset på ekstreme muskler og fettnivå er uheldig, mener hun.

- Alle gutter ønsker seg en sixpack. Men når unggutter på 16-17 år prøver å oppnå det samme, går det litt i ball for dem. De skal ikke ligge så lavt, og de får jo heller ikke profesjonell oppfølging, sier Sundgot-Borgen, og nevner flere uheldige virkninger av en så lav fettprosent.

- Du øker risikoen for sykdom, og det er ikke et gunstig nivå om man skal bli god i idrett, sier Sundgot-Borgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere