- Fikk hakeslepp da vi så mailen fra Molde

STILLER KRAV: Molde sendte ut en egen raider før bortemøter i Tippeligaen.

STILLER KRAV: Molde sendte ut en egen raider før bortemøter i Tippeligaen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Molde sendte ut egen raider før borteoppgjør.

11.06.14 20:11

Serieleder Molde sendte ut en egen raider før de gjester Bodø, skriver Avisa Nordland.

Blant konsertarrangører er raideren et myteomspunnet dokument som tar for seg hva stjernene vil ha bak scenen. Nå har altså Molde sendt ut en raider.

Forholdene bør legges litt ekstra til rette i garderoben når selveste serielederen kommer på besøk.

Bodø/Glimt lærer stadig nye ting.

Både Aalesund, Sogndal, Lillestrøm, Haugesund og Start har vært på besøk i Bodø, uten at nevneverdige oppgaver måtte løses. Nå er serielederne Molde ventet nordover. Da må lista heves i Glimt-systemet. Ikke bare på banen for å ha muligheten til å ta poeng. Her må lista også heves i arrangementsstaben.

Suksessoppskrift
Noen dager før Moldes ankomst dukket det opp en epost fra serielederne fra rosenes by. Ingen hvilken som helst epost må vite. Det kom en slags ønskeliste. Eller raider om man vil. En ønskeliste som inneholdt det Molde ville ha på plass i garderoben ved ankomst Aspmyra.

I Glimt-leieren var naturligvis spenningen stor da de fordypet seg i innholdet i den nevnte raideren. Kanskje kunne hemmeligheten til Moldes suksess ligge der?

Uansett: «Vi ønsker» sto det:

En loff, en boks Nugatti eller et glass jordbærsyltetøy, to pakker havrekjeks, 48 halvlitersflasker med vann, fem pakker sjokomelk, en pakke tyggis, 24 bananer, 10 appelsiner, to ganger 15 kilo is, 30 håndklær, to stykk ergometersykler og en boks rosiner.

Neppe som The Rolling Stones
Kanskje ikke all verdens til liste sammenlignet med kravene til The Rollings Stones eller Dum Dum Boys. Likevel litt uvant i forhold til hva som er vanlig kutyme rundt om i eliteserien.

- Vanligvis sørger vi for at motstanderne får vann, frukt og håndklær når de kommer på Aspmyra, bekrefter Kent Aagnes fra Bodø/Glimt.

Det samme bekreftes av både Haugesund og Lillestrøm, som nettopp har hatt serielederne på besøk:

- Vi fikk litt hakeslepp da raideren fra Molde kom. Vi trodde det var et popband som hadde meldt sin ankomst, ler sportssjef i FK Haugesund Asbjørn Helgeland.

- Dere tenkte kanskje at Vamp var kommet for å spille?

- Ja, noe sånt.

- Hva gjorde dere da?

- Vi sendte en høflig epost til Molde, hvor vi svarte hva vi kunne fikse. Så fikk de ordne resten selv, røper Helgeland.

Spesiell ordlyd
Reaksjonene uteble heller ikke på Åråsen, hvor Lillestrøm har spilt i eliteserien i 40 år.

- Vi fikk raider fra Molde. Hos oss fikk de det vanlige, vann håndklær og frukt. Ellers informerte vi om at Rema 1000-butikken ligger 50 meter unna, og at åpningstidene er fra 07.00 til 23.00, forteller materialforvalter og lagleder Tor Arne Solberg som er inne i sin 12. sesong i jobben.

Dette er første gang han har opplevd å få tilsendt «ønskeliste» i forkant fra motstanderen.

- Det var litt ordlyden. «Vi ønsker», liksom. Samtidig var det spesifikasjon rundt merke på den varen de ønsket. Det føltes litt spesielt. Vi har hatt både Blackburn og Newcastle på besøk uten at de kom slike krav, påpeker Solberg og legger til:

- Hvis det er søndagskamp og pinse og sånt, så er det ikke uvanlig at klubber spør i forkant om vi kan fikse melk eller mat. Det gjør vi alltid, så gjør motstanderklubb opp for dette ved ankomst stadion. Vi er gode kolleger og gjør hverandre tjenester. Dette hadde likevel en litt annen ordlyd i seg.

Rødvin i trenergardroben
Tidligere Glimt-trener Kåre Ingebrigtsen kan ikke bekrefte at Viking har lignende raider, når de skal ut på tur i den norske eliteserien i fotball:

- Jeg har i fire år nå prøvd å få på plass en ordning som gjør at det står en flaske rødvin i trenergarderoben til bortelaget, uten å lykkes, gliser Ingebrigtsen og legger til:

- Mine egne barn har i alle år fikset matpakken sin til barnehage og skole selv. Samtidig lurer jeg på hva som skjer hvis Molde trekker Liverpool i Champions Leauge. Sender de epost til Liverpool med krav om at det skal stå Nugatti i garderoben på Anfield?

- Helt absurd
An.no undret seg på hvordan det var da Rosenborg herjet på norske fotballbaner under Nils Arne Eggens ledelse. I Trondheim traff vi to hurtige og målfarlige kantspillere. Begge har en fortid i Glimt, og begge vil anonymiseres i denne saken. Tanker om den nye moten med å sende ut raider i forkant av kamper har de dog:

- Molde er en by med en hovedgate. Det bor 26.000 mennesker der. Det får da være måte på. De oppfører seg som om de var en blanding av Bruce Springsteen, Madonna og Michael Jackson, konkluderer en av disse målfarlige kantspillerne.

- Jeg har aldri hørt om dette fenomenet tidligere i norsk fotball. Molde er jo bare en utpost i Romsdal. Dette høres helt absurd ut, mener den andre målfarlige kantspilleren.

Som et barneselskap
På oppfordring fra de to målfarlige, dog anonyme, kantspillerne, ringte vi trenerlegenden fra Rosenborgs storhetstid i norsk og internasjonal fotball, Nils Arne Eggen.

Den samme legenden ler godt når han får høre den nye trenden i rosenes by:

- Dette blir jo som et barneselskap. Jeg er helt enig med Lillestrøm her. Veldig smart å opplyse om åpningstidene for de lokale butikkene, humrer Eggen.

- Så du kom ikke med slike krav da du tok turen rundt om i Norge med Rosenborgs stjernegalleri?

- Å nei du. På 2000-tallet ble det mer vanlig med frukt i garderobene rundt om, og det var jo veldig hyggelig. Ellers fikset vi det vi trengte selv. Sånn burde det kanskje fortsette, avrunder trenerlegenden, fortsatt med latter i stemmen.

Rosinboksen
Sarpsborg 08 har ikke hatt landets beste lag på besøk på stadion enda. Derfor visste ikke sportssjef Thomas Berntsen om Moldes ønsker i forkant av deres bortekamper:

- Vi er ikke kommet helt dit enda at vi selv har slike krav og ønsker, men vi fikk jo noen gode ideer her, ler Berntsen fornøyd.

Han kjenner både Thor Ole Skullerud og assistenttrener Geir Bakke godt fra tidligere, og den godeste Berntsen kan følgelig røpe:

- Såpass kan jeg si, den boksen med rosiner er iallfall ikke til Geir Bakke, gliser han.

Skullerud visste ingenting.

- Det er helt nytt for meg. Vi har vel noen greier, men det er vel normalt alle steder? Noen raider har jeg aldri hørt om. Dette har jeg ingen kommentar til. Det må jeg få sjekke, sier Skullerud når an.no ringer.

- Whisky og gin
- Står det noe i garderobene når dere kommer til bortekamp?

- Ja, normale ting, som vi bruker til restitusjon og sånt, sier Molde-treneren, som lover å komme til bunns i saken og ringe tilbake.

Det gjør han.

- Det står sju flasker gin, åtte flasker whisky og snacks. Og blandevann, åpner Molde-bossen.

- Det andre er bare to pakker havrekjeks, ti appelsiner og 24 bananer. Drikken vi ber om er vann. I tillegg til fem bokser sjokomelk, Nugatti og loff, sier Skullerud.

- Og tyggegummi?

- Og en pakke tyggegummi, bekrefter treneren.

- Vi stiller med tilsvarende når andre lag kommer til Aker Stadion, sier Skullerud.

- Blander ut sportsdrikk
- Det vi ber om er enkle ting som vi bruker til restitusjon. Loff og havrekjeks er greit å ha når man skal lage et kjapt måltid etter kamp. Men hvis klubbene i eliteserien reagerer og synes det er gærent, skal vi passe på å handle inn selv. Hvis det skaper irritasjon. Det ønsker vi ikke, sier Skullerud.

- Har du forståelse for at klubbene synes det er mye å be om?

- Nei, jeg har ikke det. Hadde det enda stått gin og whisky. Det andre er ikke voldsomme greier.

- Hvem av spillerne er det som er spesielt glad i sjokolademelk?

- Det blander vi med restitusjonsdrikken for å få den til å smake litt godt. Det handler ikke om noe annet enn det, sier Skullerud.

- Praksis i flere år
Å kalle ønskelista for en raider er å tøye sannheten, mener Skullerud.

- Dette dreier seg om fire linjer nederst på det som er vanlig kommunikasjon klubbene imellom. Det er selvfølgelig ikke noe krav. Hvis dere får det til å være en raider a la det som er vanlig på popkonserter, så er det ganske godt gjort, synes mannen som tok over Molde da Ole Gunnar Solskjær dro til Cardiff.

- Vi prøver å drive en profesjonell fotballklubb og tilby spillerne før og etter kamp det som er riktig og fornuftig, sier Skullerud.

- Er dette kanskje noe som henger igjen etter Solskjærs tid som Molde-manager, noe som kanskje er mer vanlig i England?

- Vi har hatt det i flere år, nøyer Skullerud seg med å si.

Uansett hvordan man snur og vender på det. Molde leder serien i suveren stil. Det at er bortekampene er nøye planlagt, er kanskje en av mange detaljer som gjør at laget spiller den beste fotballen i landet.

Les mer fra Avisa Nordland her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.