*Nettavisen* Sport.

- Folk mener det er skandaløst

PROTESTER: Det har vært en rekke demonstrasjoner i Brasil i opptakten til VM. Foto: Agencia Estado / Xinhua News Age (All Over Press)

Derfor koker Brasil av sinne og vantro før VM.

04.06.14 09:13

12. juni er datoen da fotball-VM igjen vender tilbake til verdens kanskje mest fotballgale nasjon, Brasil. Sambanasjonen har vunnet turneringen flere ganger enn noe annet land og har siden 1930 vært garantist for magiske øyeblikk.

Hvordan man enn snur og vender på det, er fotball-VM selvsagt stort for alle i Brasil, men i opptakten til 2014-mesterskapet har det likevel vært langt fra fryd og gammen i VM-landet. Den brasilianske staten har brukt ufattelig store pengesummer på arrangementet, i et land som fortsatt preges av fattigdom.

VM i Brasil skal etter sigende koste like mye som VM i Japan og Sør-Korea, VM i Tyskland og VM i Sør-Afrika til sammen. Det anslås at mesterskapet vil koste over 10 milliarder dollar - det tilsvarer rundt 60 milliarder norske kroner. Når kun 15 prosent av totalsummen kommer fra private investorer, er dette selvsagt et stort, statlig pengesluk som få i befolkningen ser logikken bak.

Koker i gatene
På grunn av dårlig planlegging og korrupsjon vil mesterskapet trolig også koste langt mer enn det som er anslått. Tar man med at Rio de Janeiro i 2016 skal arrangere et sommer-OL, som vil koster enda mer enn VM, er det ikke vanskelig å forstå at gatene og favelaene koker av frustrasjon og vantro.

Inntektene av det å arrangere et VM og et OL er heller ikke i nærheten av det som Brasil punger ut for å gjennomføre disse to store mesterskapene.

For selv om Brasil har kommet langt i det å utjevne forskjellen mellom de som har det best og de som nesten ikke har noen ting, er det fortsatt stor forskjell på fattig og rik i det myteomspunnede landet. Og den politikken som har ført til at landet nå skal arrangere både VM og OL, en politikk som i stor grad søker å promotere landet utad, foran det å sikre enda bedre vilkår for sine egne, skaper vel ikke akkurat tillit blant brorparten av de drøyt 200 millioner menneskene som bor i gigantlandet? Den har i stedet en helt motsatt effekt.

KONKURRANSE: Vil du vinne signert Messi-drakt? Følg oss på Facebook.

Torkjell Leira, forfatter av boken Brasil - Kjempen våkner, er en av Norges fremste eksperter på Brasil. Han har jobbet i og med Brasil i en årrekke og snakker flytende portugisisk. Overfor Nettavisen er han klar på at det er den vanvittige pengebruken som er hovedårsaken til alle protestene i Brasil.

- Folk mener det er skandaløst at Brasils regjering bruker så mye offentlige penger på fotball-VM, samtidig som landet sliter med elendig offentlig helse- og skolevesen, elendig offentlig transport og korrupsjon i politikken, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

KLAR BESKJED: Dette mener brasilianerne om FIFA. Foto: Kyodo News (All Over Press)

Gigantprotest
Så sent som i ukene før mesterskapet har det vært demonstrasjoner og opprør i befolkningen. Blant annet samlet rundt 1500 mennesker seg i hovedstaden Brasilia nylig for å protestere. Det hele endte med en konfrontasjon mellom politiet og demonstrantene, der stein ble kastet mot politiet og lovens lange arm svarte med tåregass. En politimann skal også ha blitt truffet av en pil avfyrt med en bue under gemyttene som oppsto.

Dette er likevel bare småtteri sammenlignet med demonstrasjonene som ble avholdt i juni, 2013. Da samlet totalt over én million mennesker seg i flere byer for å vise sin avsky mot styresmaktene. Dette var den største protesten i Brasil siden militærdiktaturet på 1980-tallet. Det at myndighetene stoppet de første demonstrantene med vold, utløste omfanget av denne protesten.

Torkjell Leira føler seg trygg på at vi også får oppleve demonstrasjoner under selve VM, men tviler på at det blir på samme nivå som det vi har sett så langt.

- Vi vil garantert få se flere demonstrasjoner under VM. Alle som har noe på hjertet vet at Brasil da vil være i verdens søkelys, sier han til Nettavisen.

- Tusenkronersspørsmålet er hvor store demonstrasjonene blir. Jeg spår at de blir betydelig mindre enn i fjor, da mange millioner samlet seg, tror han.

- Blir forseglet
Han er også klar på at turister og besøkende vil være helt trygge i Brasil. Det samme gjelder for spillere og andre som skal delta i mesterskapet.

- Sikkerheten under VM vil være god. Myndighetene bruker mange milliarder kroner på sikkerhetstiltak. Titusenvis av politifolk er utkalt, og ikke en eneste protestant vil komme i nærheten av en fotballstadion, mener eksperten.

I opptakten til VM har vi også sett en rekke voldsomme opptøyer inne på fotballarenaene i Brasil. TV-bilder har vist sjokkerende voldsbruk, der brasilianske tilhengere rett og slett har gått amok. Ofte har dommeren måtte stoppe kampen og sende spillerne av banen, mens politiet rydder opp.

Etter en episode sent i 2013, der tre mennesker ble alvorlig skadet, tok president Dilma Rousseff til orde for sterke tiltak skulle tas i bruk for å stoppe volden og slåssingen i forbindelse med fotballkamper i Brasil.

Til tross for at opptøyer inne på arenaene ofte forekommer i den hjemlige ligaen, tror ikke Leira at dette vil bli noe problem under VM. De som har størst grunn til å demonstrere og vise sin avsky, vi være langt unna tribunene.

- Stadionområdene blir praktisk talt forseglet. Opptøyer på tribunene kommer ikke til å skje. Billettene er dyre, og de som har klart å få tak i billetter ønsker å se kampene, føler forfatteren og Brasil-eksperten seg trygg på.

I ukene før mesterskapet har det likevel kommet rapporter om streik blant politiet og fagforeninger skal ha krevd lønnsøkninger på opptil 80 prosent i VM-områder som Rio de Janeiro og Sao Paolo. Streiken skal imidlertid hovedsakelig omfatte de som etterforsker kriminalsaker og slik sett hevder myndigheten at streiken uansett ikke vil påvirke sikkerheten under fotball-VM.

Gatene ryddes
Det er imidlertid ikke bare den enorme pengebruken som har vekket oppsikt i forkant av VM i Brasil. Måten mange av landets fattige innbyggere har blitt behandlet på, er også noe verden har fått øynene opp for de siste årene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SPENT: Mange er spent på hvordan stemningen blir underveis i VM. Foto: Xinhua (All Over Press)


I forkant av VM har nemlig rundt 20.000 familier blitt tvangsflyttet fra slumområdene i Rio og Sao Paolo. Det er ventet at dette tallet kan komme til å øke opp mot 100.000 før OL i 2016. Myndighetene påstår at de flytter folk ut av farlige og uverdige forhold, men menneskerettighetsorganisasjoner, som Amnesty International, mener at mange blir flyttet til steder som er verre.

Brasil har i løpet av 2000-tallet kommet ganske langt i arbeidet for å gjøre vilkårene til de fattige i favelaene bedre, men det har stadig blitt mer tydelig at tvangsflyttingen i forkant av VM og OL ikke er et forsøk på å hjelpe de fattige nevneverdig. Det er heller et forsøk på å få dem bort og rydde gatene.

Et eksempel er hvordan én favela i Rio, der folk har blitt kastet ut av sine hjem, nå har blitt jevnet med jorden og blitt parkeringsplass for den ikoniske fotballarenaen Maracana. I andre favelaområder som har blitt ryddet har det blitt bygd opp blant annet nye, store kjøpesentre og moderne kinoanlegg.

Torkjell Leira sier at folk er forbannet over denne behandlingen og at gjentatte protester og demonstrasjoner faktisk har gitt gode resultater.

- Det er særlig i Rio mange er tvangsflyttet fra hjemmene sine. De er naturlig nok forbannet på myndighetene, og misfornøyde med de alternative boligene de er blitt tilbudt. Det har vært store protester mot tvangsflytting i mange år allerede og det har gitt resultater, sier forfatteren av Brasil - Kjempen våkner.

- Flere utbyggingsplaner har blitt endret og kansellert på grunn av protestene, slik at antallet mennesker som har blitt kastet ut av hjemmene sine er mindre enn det som opprinnelig var planlagt, forteller Leira.

- Skandale-VM
Men til tross for en opptakt som har vært mildt sagt rystende, må vi heller ikke glemme at VM i Brasil også vil bli en fest. Leira mener 2014-mesterskapet allerede har gjort seg fortjent til stemplet «skandale-VM», men er også sikker på at turneringen vil bli husket som det aller beste fotball-VM noensinne.

- Fotball-VM i Brasil vil bli husket både som et skandalemesterskap og en gedigen fotballfest. Ingen i verden er bedre enn brasilianere til å lage store folkefester, bare tenk på karneval, mener den norske Brasil-kjenneren.

- Ingen spiller heller bedre fotball, bare tenk på prøve-VM i fjor da de banket Spania 3-0 i finalen. TV-sendingene kommer til å bli magiske, med enda flere kameraer, enda tettere zooming og enda bedre dramaturgi enn tidligere.

De mørke skyene vil likevel forbli mørke, mener Leira.

- Samtidig er budsjettoverskridelsene og forsinkelsene rundt utbyggingene fullstendig hårreisende, så svaret er til syvende og sist både og. Det blir både et skandalemesterskap og det beste fotball-VM noensinne, konkluderer han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag