*Nettavisen* Sport.

- Først nå begynner de å sutre

Foto: OLIVER LANG (Afp)

Adidas slår tilbake mot ballkritikk.

Både keepere og utespillere har denne uken kommet med krass kritikk av den offisielle VM-ballen fra Adidas – kalt Jabulani som på zulu betyr «å feire».

Spanias keeper Iker Casillas beskrev VM-ballen som «en badeball», mens Brasils Julio Cesar lurte på om den var kjøpt på et supermarked.

Kritikken gikk på at ballen syntes å skifte retning helt vilkårlig i luften.

Les også: «Som en badeball»

Klager for sent
Produsent Adidas fnyser av kritikken.

- Vi begynte å bruke ballen i forskjellige ligaer i desember, og alle tilbakemeldinger vi har hatt har vært positive, sier talsmann for Adidas, Thomas van Schaik, til Associated Press.

- I tillegg har vi distribuert ballen til alle sluttspillagene slik at de kunne vende seg til den. De har tydeligvis ikke brukt den muligheten siden vi først hører kritikken nå. Jeg er ganske overrasket, fortsetter van Schaik

Tyskerne fornøyd
Også utespillere har kritisert ballen, blant annet Brasil-spiss Luis Fabiano som mente ballen var «rar» og Italias Giampaolo Pazzini som brukte ordet «katastrofe».

I motsetning til søreuropeerne og søramerikanske spillere, har flere tyske landslagsspillere rost ballen, men så spiller også flere av dem på lag sponset av Adidas.

Mario Gomez, som har scoret med ballen, mener ballen virker litt hardere enn andre baller.

- Det gjør litt vondt, men om du treffer rett så flyr den virkelig, sier han.

Underlig i høyden
På spørsmål om hvorfor ballen angivelig oppfører seg underlig i høyden, der flere av VM-kampene skal spilles, svarer Adidas at det ikke er spesielt for dette årets VM-ball.

- Den gjør hva alle baller gjør i høyden, og det har egentlig ikke noe med saken å gjøre. Det endrede lufttrykket gjør at ballen går raskere, sier van Schaik, som tror kritikken vil forstumme så snart kampene kommer i gang.

- Ser du på historien har det alltid vært kritikk mot ballen før et VM, men ikke så mye i etterkant når man har sett flotte mål og flotte redninger, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.