RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fotball-homser bør holde seg i skapet

Foto: THOMAS BOHLEN (Reuters)
Sist oppdatert:
Den tyske landslagskapteinen med kontroversielle uttalelser.

Homofile fotballspillere glimrer med sitt fravær i toppfotballen i alle land. Ytterst få har stått fram som homofile, og det kan det være en god grunn til.

Tysklands landslagskaptein Philipp Lahm sier rett ut i sin nye selvbiografi at det ikke er tilrådelig for homofile fotballspillere å være åpne om sin legning.

- Jeg vil ikke anbefale noen profesjonelle fotballspillere å komme ut av skapet, skriver Lahm.

- Jeg vil frykte at han kan ende som Justin Fashanu, som etter at han stod fram ble trengt opp i et hjørne og til slutt begikk selvmord, skriver Bayern München-spilleren.

Tok sitt eget liv
Fashanu ble etter at han stod fram offer for en lang rekke sladrehistorier i britisk presse, blant annet med påståtte affærer med både popstjerner og kjente politikere. Og infantile fotballsupportere klarte selvfølgelig heller ikke å holde seg for gode til å mobbe Fashanu på grunn av legningen.

Han spilte også i USA, der en 17 år gammel gutt anklaget ham for overgrep vinteren 1998.

Amerikansk politi droppet senere alle anklager mot Fashanu, men i sitt selvmordsbrev forklarer han at pressen gjorde det for vanskelig for ham: «Jeg innså at jeg alt var antatt skyldig. Jeg ønsker ikke å skjemme ut mine venner og familie».

En undersøkelse blant profesjonelle fotballspillere, trenere og dommere i England viser at det fortsatt er utstrakt hemmelighold rundt homoseksuelle fotballspillere. Men de finnes. Ifølge undersøkelsen forteller mer enn en firedel av de spurte at de kjenner homoseksuelle spillere.

Svenske stod fram
Tidligere i år stod den svenske fotballspilleren Anton Hysén fram som homofil.

- Jeg spiller kanskje ikke i Allsvenskan, men jeg vil vise at dette ikke behøver å være en svær greie, sa han til fotballmagasinet Offside i mars.

Ifølge Hyséns wikipediaprofil er den svenske 20-åringen faktisk bare den andre profesjonelle fotballspilleren i verden som har stått fram som homofil, etter Justin Fashanu.

- Det er helt sykt når man tenker på det. Det er så «fucked up», alt sammen. Det har vel ikke stått fram én eneste fotballspiller, sa Hysén, som er sønn av den tidligere Liverpool-spilleren Glenn Hysén og broren til landslagsspileren Tobias Hysén.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere