RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fryktet at jeg måtte slutte med fotball

Foto: Ole Edvin Tangen / Ringblad.no
Sist oppdatert:
Fortsatt er det kun én fotballspiller som har stått frem som homofil på toppnivå i Norge, og han la opp noen uker senere.

I januar i år informerte Norges Fotballforbund (NFF) om at de skulle gjennomføre en undersøkelse om hvordan homofile og lesbiske spillere opplever fotballaktiviteter i regi av NFF.

Bård Nylund, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, fortalte da Nettavisen at han hadde informasjon om toppidrettsutøvere som ikke tør komme ut av skapet, i frykt for konsekvensene.

- Vi vet om toppidrettsutøvere som ikke tør å stå frem, for de frykter at det enorme mediekjøret kommer til å overskygge prestasjoner. I tillegg er man redd for at det kan ødelegge muligheten for å være en del av garderobekulturen, der det finnes et eget språk som dessverre har homofobiske tendenser, sa Nylund.

- Lettere å stå frem
Nå viser undersøkelsen at det har blitt lettere å stå frem som homofil fotballspiller, melder Norges Fotballforbund i en pressemelding.

«Undersøkelsens mest oppløftende funn er at flere mannlige informanter hadde kommet ut i fotballen og opplevd det som en utelukkende positiv opplevelse», heter det i pressemeldingen.

En av dem som har stått frem er Niklas Olausson (20), som nylig har fortalt sin historie i Ringerikes blad, etter at han i julen 2011 sto frem som homofil i Se & Hør.

– Det var på mange måter to bomber som ble sluppet den jula. For det første valgte jeg etter mange år å stå fram som bifil, og for det andre så var kjæresten min litt kjendis, sier Olausson til avisen, og snakker om kjæresten Henrik Mortensen som var en av «Idol»-deltakerne samme år.

Mest lest på Nettavisen nå:

- Skjerf er feminint
Olaussen forteller at han lenge hadde gått med en frykt i kroppen for å bli avslørt. Følelsen av å være annerledes preget mye av hverdagen hans.

– Jeg ble litt paranoid. Hvis jeg en gang gikk med skjerf på skolen så tenkte jeg at jeg var avslørt, kun fordi det er feminint, sier han til Ringerikes Blad.

Og legger til:

– Et ønske jeg har er å kunne fortelle unge gutter og jenter at du ikke er noe annerledes eller mindre verdt dersom du er homofil eller bifil, sier 20-åringen.

Aftenposten publiserte tirsdag et nytt intervju med keeperen.

- Dagen før bladet kom ut var jeg nervøs, for jeg fryktet virkelig reaksjonene og hadde forberedt meg på det verste. Fryktet at jeg måtte slutte, at venner skulle gå fra meg og at jeg ikke lenger var velkommen i fotballmiljøet. Jeg hadde bare fortalt om min bifile legning til noen veldig få. Men da meldingene begynte å tikke inn både på sms og Facebook, var de bare av det positive slaget. Jeg kan ikke huske en eneste vond bemerkning, sier han til Aftenposten.

- Kan vente lenge
Olausson, som tidligere har spilt på Notoddens junior- og andrelag, har vært borte fra fotballen med en lyskeskade en god stund. Han forteller at han fikk mange reaksjoner, men kan ikke huske noen negative. Han har også blitt kontaktet av andre fotballspillere som er homofile.

- «Fint at du gjorde det, men jeg våger ikke», er det mange som sier. Jeg prøver å si at det ikke er så ille, men jeg skjønner at det kan være vanskelig for dem å forstå. Toppspillere tenker nok mye mer på publikum og videre karriere enn jeg gjorde. Men vi kan ikke vente på at en toppspiller kommer ut. Da kan det hende vi må vente lenge, sier Olausson.

I Norge er det kun Lyn-spiller Thomas Berling som har stått frem som homofil mannlig fotballspiller på toppnivå. Han la opp noen uker senere.

PS: Les hele undersøkelsen til NFF her (PDF).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere