- Galskapens siste bastion ikke upåvirket

Foto: AP/Scanpix

Har klubblederne i Premier League endelig tatt til fornuften?

29.01.10 17:23

- Januarvinduet blir ikke travelt, konstaterte Arsène Wenger allerede den 19. desember.

Her følger analysen:

- Innenfor fotball lever vi fortsatt i en drømmeverden. Dersom du ser på hvor mange klubber som sliter økonomisk i Premier League og Championship, er det på tide at vi våkner opp, lød Wengers formaning.

En drøy måned senere har det vist seg at manageren med økonomiutdannelse fra universitetet i Strasbourg, hadde helt rett.

Se på Arsenal
Med unntak av at overgangshaier som Sam Allardyce og Harry Redknapp har begynt å slå med ryggfinnen, er det stort sett bare puslete utlånsavtaler som finner veien inn i fotballens mekka.

For likevel å starte med en liten solskinnshistorie, skal vi likevel dvele litt ved Arsène Wenger og hans Arsenal. På tross av at London-klubben er den eneste av toppklubbene i England med sunn økonomi, avsto franskmannen fra å handle da toppscorer Robin van Persie pådro seg en alvorlig ankelskade.

Kenneth Fredheim – kommentator for Canal + og Arsenal-supporter – utdyper:

- Det er interessant å se på Arsenal. De er en av få klubber som er i økonomisk balanse, og kanskje får de betalt for det nå. Dette var en sesong hvor alle på forhånd spådde dem nedenom og hjem med tanke på ligagullet. At de likevel henger med i toppen, med en stall som stort sett består av unge, talentfulle fotballspillere, er kanskje et bevis på at det er flere veier til Rom, påpeker Fredheim overfor Nettavisen.

Her finner du alle Premier League-overgangene!

- Arsenal er fortsatt det laget blant topp 3-klubbene som er mest sårbare for skader. Men det er slik Wenger jobber. Han er veldig nøye når han først går til innkjøp av nye spillere. Han kjøpte Andrej Arshavin på denne tiden i fjor, men har vel funnet ut at han ikke trenger noen nye. Nå er det i hvert fall en logikk i at han ikke kjøper.

Småfiskenes måned
Kjøpe er det heller ikke så mange andre som gjør. Nyrike Birmingham har sikret seg Michel og Craig Gardner (til sammen 6 millioner pund), Manchester City hentet trygge Patrick Vieira, Burnley har hentet Carl Cort – mens stopperne Gary Caldwell og Matthew Kilgallon har havnet i henholdsvis Wigan Athletic og Sunderland.

- Kjedelig, vil nok mange fotballsupportere hevde.

Fornuftig, mener Fredheim.

- Selv ikke galskapens siste bastion – er upåvirket. Først og fremst skyldes dette dårlig råd i så godt som alt av klubber. I tillegg har det med tilgjengelighet å gjøre. Det er vanskelig å finne spillere nå som for eksempel er klargjort til å spille Champions League.

- Bør man for en gangs skyld berømme klubblederne i Premier League for måtehold, eller har de rett og slett ikke hatt noe annet valg denne gangen?

- De er jo ikke dumme. De kan lese tegnene og ser at det er dårlige tider, de også. Med unntak av Manchester City, var det ikke mange som deltok i sommerhandelen, heller. Det er resesjonen etter finanskrisen som har tvunget seg på. Men kanskje er man også fornuftige nok til å roe ting ned – i stedet for å øke banklånet i denne perioden, sier Fredheim.

- Et nødmarked
Fotballspeider og konsulent Tor-Kristian Karlsen gir følgende analyse av overgangsaktiviteten på de britiske øyer:

- Høye priser og uvillige selgere, gjør at få spillere er tilgjengelige til riktig pris. Når det samtidig kniper økonomisk tilsier det liten aktivitet på overgangsmarkedet, mener Karlsen.

- Wenger spådde rolige dager allerede før jul. Du vel ikke overrasket over at det slår til?

- Som vanlig var det kloke ord fra franskmannen. Tradisjonelt har januar vært et nødmarked. Det er stort sett klubbene rundt nedrykksstreken som er mest aktive. Mentaliteten har nok også forandret seg litt de siste 18 månedene, etter at finanskrisen satte inn.

- Meningsløst
Karlsen mener at klubbledernes forsiktighet i skyldes to ting:

- Det ene er at lagene som ligger mellom Aston Villa og Blackburn på tabellen ikke lenger trenger å handle. De rykker ikke ned og skal trolig ikke spille Champions League. Europa League ser det ikke ut som britene bryr seg noe om. Det er meningsløst å bruke 8 millioner pund på en spiller for å sikre seg en 9.-plass i stedet for å bli nummer 12 på tabellen.

- Det andre er at de som setter opp overgangsbudsjettene stiller høyere krav. Sunderland brukte store summer i sommer, men har likevel havnet i nedrykksstriden. Hvorfor skal man da dytte inn nye 40 millioner pund for å holde plassen, når midlene åpenbart ikke blir disponert på riktig måte? spør Karlsen retorisk.

Hvem kommer inn?
Overgangsvinduet lukker seg over Premier League ved midnatt, mandag. Dermed bør kjøpekåte klubber som Tottenham, West Ham, Manchester City og Birmingham kjappe seg, dersom de skal få papirarbeidet klarert i tide.

NB! DU FÅR DEN BESTE DEKNINGEN AV OVERGANGSVINDUET PÅ NETTAVISEN MANDAG!

- Hvis du ser inn i krystallkula: Kommer det noen godbiter inn før mandagens deadline?

- Jeg tror nok den saftige godbiten uteblir. Spillere av den klassen tror jeg ikke går i januar. En godbit, i denne sammenhengen, er for eksempel ikke Stephen Hunt fra Hull. Jeg synes derimot det er rart at Newcastle ser ut til å beholde sine spillere. Jeg mener helt klart at Steven Taylor, José Enrique og Jonás Gutiérrez er gode nok for et høyere nivå. Det spørs om ikke Premier League-klubbene lar være for å unngå og styrke Newcastles pengebeholdning foran neste sesong.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ellers har man jo The Usual Suspects: Sam Allardyce, Harry Redknapp og kanskje Steve Bruce. Sistnevnte har nok begynt å få svettetokter. I tillegg kommer det nok mellom en og tre nye spillere til Manchester City, men ingen store navn.

Mørkt for Pompey og Hull
Kenneth Fredheim har ikke satt kryss i margen ved noen av de nyankomne i sine notater foran den avgjørende delen av Premier League-sesongen.

- Ingen av de nye kommer til å lyse opp Premier League på noe vis. De overgangene som har skjedd, har mer vært konsolidering av spillerstallene. Det har vært rolig, men det var også forventet.

- Er mer det spennende hvilke klubber som ikke overlever del to av sesongen?

- Man har aldri tidligere trodd at en engelsk klubb kunne kollapse, men det ser ut til at Portsmouth fort kan gjøre det. Jeg har ikke inngående kjennskap til det, annet enn det jeg leser i engelske aviser – men man leser med forbløffelse meldingene som kommer fra Fratton Park ukentlig. Ettersom ingen ser ut til å vite hvem som egentlig styrer den klubben, kan hva som helst skje, mener Fredheim.

Også Hull City har store problemer. Torsdag meldte klubben at hele spillerstallen er til salgs.

Problemet er bare: Hvem skal kjøpe dem?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.