RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Guardiolas største genistrek

MIDTBANEHELT: Philipp Lahm har vist seg som en glitrende midtbanespiller.
MIDTBANEHELT: Philipp Lahm har vist seg som en glitrende midtbanespiller. Foto: Thomas Kienzle (AFP / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Glem Lionel Messi, Xavi og Andres Iniesta. På et punkt er denne mannen bedre enn dem alle.

I mange år ble Philipp Lahm ansett som én av verdens beste, om ikke verdens beste, sideback. Tyskeren har gjort suksess både på høyre og venstre side.

30-åringen har vært en sentral brikke på et Bayern München som de siste sesongene har overtatt tronen som Europas beste lag. Han står bokført med over 100 landskamper for Tyskland og leverer sjelden en dårlig prestasjon.

Han er et symbol på suksessen til både Bayern og tysk fotball.

Det var under Jupp Heynckes' ledelse at høyrebeinte Lahm for alvor ble flyttet over fra venstre back til høyre. Med stor suksess. Så det var vel ventet at Josep Guardiola i det minste hadde den backplassen spikret, da han tok over som manager i storklubben. Det har imidlertid ikke gått helt slik vi trodde.

Genistreken
For under Guardiola har Lahms rolle på fotballbanen endret seg en hel del. På grunn av skadeproblemer tidlig i sesongen ble 30-åringen flyttet fram i en defensiv midtbane-posisjon og der har han blitt værende. Lahm har prestert så godt i sin nye rolle, at omskoleringen har blitt omtalt som Guardiolas største genistrek som manager, noensinne. Det er ganske så store ord.

Under tiden i Barcelona vant Guardiola 14 trofeer og jobbet tett med, og utviklet spillere, som blant andre Xavi, Andres Iniesta, Lionel Messi, Pedro Rodrigues, Thiago Alcantara, Gerard Pique, Sergio Busqutes, og Carles Puyol. Det er med andre ord ikke smågutter det er snakk om, men det har likevel ikke forhindret Guardiola fra å uttale følgende ord om Philipp Lahm.

- Han er den mest intelligente spilleren jeg har jobbet med.

- Han er på et helt annet nivå, sier Bayern München-manageren.

FAVORITT: Josep Guardiola har sansen for Philipp Lahm.

Historien om denne intelligente spilleren starter i nettopp Bayern. Han kom til klubbens ungdomsakademi i 1995 og ble raskt ansett som en talentfull gutt.

Det var Herman Hummels, faren til landslagsspiller Mats Hummels, som hadde størst tro på Lahms talent og følte seg sikker på at han ville lykkes.

- Om ikke Lahm kan hevde seg i Bundesliga, da kan ingen det, mente han.

Den nye kapteinen
Den unge Lahm viste seg også fort som et ypperlig kapteinsemne og hadde båndet rundt armen på flere av juniorlagene og amatørlagene han spilte for.

Dette var på en tid da tyske ledertyper het Lothar Matthaüs, Stefan Effenberg og Oliver Kahn. Lahm har imidlertid blitt en helt annen lederskikkelse enn de nevnte herrene. 30-åringen er typen som åpent snakker om sin støtte for homofiles rettigheter og oppmuntrer medspillere til diskusjon i garderoben.

Han er likevel heller ikke redd for å være kontroversiell, som da han uttalte at homofile fotballspillere ikke burde avsløre hemmeligheten sin, fordi han var sikker på at de da ville møte både hets og undertrykking i fotballmiljøet.

På mange måter kan man si at Lahm har vært sentral i å redefinere den typiske tyske lederen, på samme måte som han også har vært en del av generasjonen som har redefinert måten tyskerne vil spille fotball på.

- I mange tiår var Tyskland kjent for å være farlig på faste situasjoner og stødige bakover. Nå har vi kreativitet og en rekke talentfulle spillere, sier Lahm og sikter til spillere som Mesut Özil, Thomas Müller og Toni Kroos.

Lahm er i dag kaptein både på Bayern og det tyske landslaget, men han ble det ikke uten dramatikk. Under VM i 2010 fikk Lahm bindet i Michael Ballacks skadefravær og ble Tysklands yngste kaptein noensinne i et mesterskap. Laget tok seg helt til semifinalen og Lahm fikk tilbud om jobben på heltid.

Backen takket ja, noe som ble sett på som illojalt overfor Ballack i enkelte kretser. Landslagstrener Joachim Löw hadde imidlertid tatt sitt valg og stjernen Michael Ballack spilte aldri for det tyske landslaget igjen etter dette.

- Det var en storm som ingen hadde kontroll på. Jeg leste i avisen at det var krig. At jeg sto bak et kupp og at det var maktkamp, husker Lahm.

RUTINERT: Philipp Lahm har 105 landskamper.

Også i Bayern har man hatt sine tvil om Lahm som kaptein og da klubben i 2012 både tapte Champions League-finalen og finalen i den tyske cupen i løpet av et par uker, var det mange røster som spurte seg om det var på tide å la noen andre enn den «magiske dvergen» lede mannskapet i framtiden.

Fra amatør til landslag
Kritikken skulle imidlertid stilne fort og Lahm er fortsatt kaptein i klubben der han fikk sin debut for A-laget helt tilbake i november 2002.

På den tiden var Willy Sagnol og Bixente Lizarazu fortsatt klubbens førstevalg på backplass, og derfor ble det fort bestemt at Lahm skulle reise til Stuttgart.

Tidlig i karrieren spilte Lahm høyreback, høyreving og defensiv midtbane. Det var først da han gikk på lån til Stuttgart at venstrebackrollen ble aktuell.

Nåværende Fulham-manager Felix Magath spurte Lahm om han hadde noe erfaring fra å spille på venstresiden og Lahm svarte: «Selvsagt har jeg det».

Og vips, så var han inne i varmen og fikk regelmessig spilletid.

Lahm ble i Stuttgart i to sesonger og tok store steg utviklingsmessig der. Det var under tiden i Stuttgart at landslagstrener Rudi Völler oppdaget talentet.

I februar 2004 fikk Lahm sin første landskamp. Rundt et halvt år tidligere hadde han spilt amatørfotball for Bayern. Han var 20 år og det skulle ikke bli hans siste opptreden med flagget på brystet. Nå står han med 105 kamper.

Kun Lothar Matthaüs, Miroslav Klose, Lukas Podolski, og Jürgen Klinsmann har flere landskamper. Jürgen Kohler står også bokført med 105 kamper.

Men med tanke på Lahms fotballintelligens og hans evne til å tilpasse seg nye roller, skal man ikke se bort ifra at 30-åringen har mange gode år igjen.

Og kanskje vil han til slutt stå igjen med flest kamper av dem alle?

- Han har fortsatt mange år med suksess foran seg. I løpet av de neste fire årene tror jeg han overtar rekorden. Om noen kan slette rekorden til Lothar Matthaüs, så er det Lahm, en leder og et forbilde, sier Franz Beckenbauer.

Den tidligere, tyske stjernen mener det bare er én ting Lahm ikke kan gjøre.

(artikkelen fortsetter under bildet)


- Han er for liten til å stå i mål. Men jeg vet ikke om noen andre spillere som år etter år har prestert på et så høyt nivå. Ikke en eneste én, sier Beckenbauer.

Flørt med Barcelona
Etter debuten på landslaget og oppholdet i Stuttgart ble Lahm en viktig brikke i Bayern og han etablerte seg som fast inventar på laget under managere som Otmar Hitzfeld, Jürgen Klinsmann, Jupp Heynckes og Louis van Gaal.

Lahm ble værende ute på venstrebacken i disse årene, selv om han hadde gitt klart uttrykk for at han ønsket seg over på høyre. Selv ikke da Bayern hentet inn Marcell Jansen som ny venstreback i 2007, fikk Lahm viljen sin.

Den påfølgende sesongen gikk det mange rykter rundt framtiden til forsvarsspilleren og det virket etter hvert klart at han kom til å bytte klubb.

En avtale med Barcelona var så godt som klar, men i siste liten ble konflikten løst og Lahm skrev under på en ny avtale med den tyske storklubben.

Siden har det ikke vært tvil om Lahms posisjon i klubben, til tross for at han har snakket høylytt i media om ting andre kanskje velger å holde munn om.

SNAKKER FRA LEVEREN: Philipp Lahm er ikke redd for å kritisere.

I 2009 fikk Lahm den største boten i Bayerns historie til da, rundt 25.000 euro, etter at han hadde kritisert klubbens innkjøpspolitikk og strategiske planlegging i et intervju med Süddeutsche Zeitung. Mange mente at spilleren burde holdt dette for seg selv, men Lahm fikk aldri noe mer enn en bot for opptrinnet.

Også da han ga ut sin biografi i 2011 rettet Lahm kritikk mot flere av sine gamle trenere. Jürgen Klinsmann, Otmar Hitzfeld og Rudi Völler var blant dem som måtte tåle å bli analysert av Lahm i boken. Både Völler og Hitzfeld gikk ut og uttrykte misnøye med dette i ettertid.

Slaktet Klinsmann
Jürgen Klinsmann, som katastrofalt floppet som manager i Bayern München, var nok heller ikke spesielt fornøyd med måten han ble omtalt av Lahm.

«Etter åtte uker skjønte vi at det ikke kom til å gå bra med Klinsmann. Resten av sesongen handlet om å minimere skaden. Det ble fort klart at Klinsmann-prosjektet ville mislykkes», skrev Lahm i boken om fiaskomanageren.

Men mens managerne kom og gikk forble Lahm trofast mot sin lest. Etter VM i 2010 skrev han under på nok en ny kontrakt med klubben. Og da Jupp Heynckes erstattet gale Louis van Gaal som manager i 2011 ble Lahm endelig flyttet tilbake på høyreback. Han ble også utpekt til kaptein i Bayern München.

Lahm følte nå at ting gikk riktig vei.

- Jeg føler vi er på rett vei. Det er ingen vits å dra noe annet sted, sa han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SLAKTET: Jürgen Klinsmann fikk det glatte lag.


- Dette er hjembyen min og favorittklubben min. Jeg ønsker å bli her ut karrieren og jeg ønsker å spille videre for det tyske landslaget, sa Lahm.

Fotballens Kong Midas
Og det at klubben var på riktig vei, hadde Lahm absolutt rett i. Lahm har vært med å vinne mye i løpet av karrieren, men det siste året har 30-åringen omtrent vært som Kong Midas; alt han tar i, blir til gull.

Lahm har vunnet Bundesliga fem ganger, den tyske cupen fem ganger, den tyske ligacupen én gang og den tyske supercupen to ganger siden 2002.

Han var med å vinne Champions League sist sesong og har to ganger tidligere vært tapende finalist i den gjeveste europacupen. I 2013 var han også med å vinne UEFAs Super Cup og FIFAs klubbmesterskap. I tillegg til dette har den tyske veteranen blitt kåret til årets idrettsnavn i Tyskland to ganger.

NY TRIUMF? Philipp Lahm og Bayern møter Arsenal.

2013/14-sesongen kan imidlertid bli den største sesongen i klubbens historie. Allerede nå har klubben skrevet 15 nye rekorder inn i historieboken.

Og det er fortsatt 15 andre rekorder som står for fall. Blant annet har Josep Guardiolas menn fortsatt sjansen til å gå ubeseiret gjennom ligaen.

Bayern kan også bli den første klubben som forsvarer tittelen i Champions League. Skal det skje må Arsenal håndteres i åttendedelsfinalen tirsdag.

Bayern vant det første møtet 2-0 på Emirates og burde slik sett ha dette i sin hule hånd. Aldri tidligere har et lag kommet tilbake fra å ligge under 2-0 etter hjemmekampen i den gjeveste europacupen, så Arsenal må virkelig grave dypt for å snu dette i sin favør.

Slik Bayern har prestert denne sesongen er det nesten vanskelig å forestille seg at ikke Philipp Lahm skal lede sitt mannskapet ut på Estadio da Luz i Lisboa, Portugal til finale i slutten av mai. Neste steg på veien kommer tirsdag.

FØLG CHAMPIONS LEAGUE I NETTAVISENS LIVESENTER

Kilder: The Telegraph, Wikipedia, talkSport, Eurosport.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere