- Han ble mangemillionær, jeg ble en fattig alkoholiker

IKON: Tidligere fotballhelt David Beckham.

IKON: Tidligere fotballhelt David Beckham. Foto: Rui Vieira (PA / NTB scanpix)

For 14 år siden sto de på samme bane.

05.12.14 08:12

- I dag er David Beckham mangemillionær, en verdensstjerne og et idol. Men hva med meg? Jeg er en fattig alkoholiker som bor i en 40 kvadratmeter stor leilighet sammen med moren min. Jeg mistet alt jeg hadde.

Ordene tilhører Igor Sypniewski.

Det er kanskje ikke det navnet som sitter best i hukommelsen til nordmenn flest, men har man fulgt Champions League tett en del år, så er polakken kanskje ikke helt ukjent likevel? Vi må noen år tilbake i tid.

Møtte Beckham
Den nå 40 år gamle polakken var en gang ansett som et stort talent og i 1998 ble han solgt til den greske storklubben Panathinaikos.

Der fikk han blant annet spille i Champions League og den 21. november 2000 møtte grekerne selveste Manchester United på Old Trafford.

Det engelske storlagets største stjerne på denne tiden var David Beckham. Han var på banen i kampen da Sypniewski og lagkompisene kom på besøk.

Det var også polakken, men mens Beckham og hans medspillere nok hadde hatt en god oppladning til kampen, hadde Sypniewski hatt sin egen variant.

- Jeg våkner bakfull i sengen. Jeg ser meg rundt og er overrasket over at jeg ikke er i en glattcelle et sted. Jeg er i et stort rom på et luksushotell. Bordet er fullt av tomme ølbokser og askebegeret fullt av sneiper. Jeg føler meg dårlig og vet hva som er den beste medisinen. Mer øl. Det til tross for at jeg skal spille Champions League-kamp mot Manchester United klokken 20.45.

- Gave fra Gud
I boken «Overveldet», som svenske Aftonbladet nå har gjengitt bruddstykker fra, kommer det nemlig fram at polakken kjempet to kamper under fotballkarrieren; kampen ute på banen og kampen mot alkoholismen.

Han forteller videre om den dagen i Manchester:

- Jeg snakket ikke engelsk, så jeg fikk ikke bestilt øl. Jeg kunne bare polsk og gresk. Redningen min blir Maciej, en polsk servitør som kunne engelsk. Han henter mer øl. Jeg forklarer overfor servitøren at han der Beckham ikke er så spesiell. Han spiller bra på grunn av mange år med trening. Talentet hans kan imidlertid ikke sammenlignes med mitt. Mitt talent er en gave fra Gud.

FATTIG: Igor Sypniewski fra tidne i svenske Halmstad. Foto: Imago/stellan Danielsson (All Over Press)

- Jeg føler meg nervøs, fordi treneren har bestemt at jeg skal spille fra start mot Fabian Barthez, Paul Scholes og Roy Keane. Et par sigaretter i garderoben på Old Trafford får roet nervene mine, forteller han i boken.

Med både øl og sigarettrøyk i kroppen trår Sypniewski ut på Old Trafford. I en kamprapport fra The Telegraph kan man lese hvordan polakken frispiller lagkompis Nikolaos Limberopoulos med en flott pasning, men Barthez redder.

- Lurte ham
Kampen blir avgjort helt mot slutten. To Paul Scholes-mål sikrer seieren for vertene. Sypniewski føler likevel han hadde kontroll på Beckham.

- Beckham hadde ikke peiling. Jeg lurte ham som et lam, gang på gang.

Tre år etter denne kvelden i Manchester dro Beckham videre til Real Madrid. På samme tid var Sypniewskis karriere i ferd med å ebbe ut i ingenting.

Han dro fra Panathinaikos i 2001 og har senere spilt for en rekke mindre klubber, blant annet noen i Sverige. Han var innom både Halmstad, Malmö FF og Trelleborg. Han avsluttet karrieren i 2006, som spiller for Limhamn.

Mens de færreste nå husker Sypniewski, så vet nesten hele verden hvem Beckham er. Engleskmannen har vunnet trofeer med Manchester United, Real Madrid, LA Galaxy og Paris Saint-Germain. Han er gift med tidligere Spice Girls-vokalist Victoria Beckham og blir fotfulgt av fotografer hvor hen han går. Beckham er kanskje tidenes mest profilerte fotballspiller.

Beckham har også spilt over 100 landskamper for England.

Sypniewski endte på to landskamper for Polen i perioden 1999 til 2001.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.