*Nettavisen* Sport.

- Han er helt umulig å komme forbi

Foto: Simen Lønning ( Mediehuset Nettavisen)

Omar Elabdellaoui blir neppe lenge i Eintracht Braunschweig, mener landslagskollega.

11.10.13 16:58

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Mye tyder på at 21 år gamle Omar Elabdellaoui bekler den norske høyrebackposisjonen når Norge møter Slovenia fredag kveld.

Unggutten har alle egenskapene Per-Mathias Høgmo leter etter i en back. Han er rask, ballsikker, offensiv og har «ork» til å være et angrepsvåpen når Norge har ballen i laget.

Og det er særlig én egenskap som gjør ham til en av de mest spennende backene på lang tid i norsk landslagsdrakt.

- Han er helt umulig å komme forbi, er dommen fra landslagskollega og fetter Mohammed Abdellaoue.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nettavisen

«Moa» tror slektningen raskt kan ende opp i en større klubb enn nedrykkstruede Eintracht Braunschweig.

- Tysk fotball passer ham veldig bra. Han spiller fast hver uke, og det er en perfekt scene for ham. Han må bare fortsette, og da er jeg sikker på at det ikke er lenge til han blir plukket opp av noen andre klubber, sier «Moa» uoppfordret når Nettavisen ber om en prat.

- Elsker tysk disiplin
Den tidligere Manchester City-spilleren fikk et lite gjennombrudd hos det norske fotballpublikummet da han var blant U21-landslagets beste spillere under sommerens EM-sluttspill, og nå kan han altså bli en viktig brikke på Høgmos «Nye Norge».

Når Nettavisen snakker med folk i landslagsmiljøet, er det to ord som går igjen i beskrivelsene av Elabdellaoui. «Ambisiøs» og «proff».

Med en hverdag som tilhører Eintracht Braunschweig og tysk Bundesliga, er det i hvert fall ingen tvil om at stortalentet går en god fotballskole.

Og når Nettavisen spør om han trives i et miljø som stadig beskrives som knallhardt, er svaret kontant:

- Jeg elsker det.

Ny backrolle under Høgmo
Landslagssjef Per-Mathias Høgmo varslet tidlig at backene skulle bli en av lagets viktigste spillere. Høgmo ønsker såkalte «innoverkanter», som trekker sentralt i banen og skaper rom for backene til å storme i angrep. Det tror Elabdellaoui kan passe ham perfekt.

- Det høres veldig bra ut. Jeg har spilt en del høyre midtbane, og som back på landslaget får jeg nå være med opp i banen. Jeg liker å være med offensivt og komme i innleggsposisjon, så dette høres veldig spennende ut, sier han til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Simen Lønning (Mediehuset Nettavisen)

Elabdellaoui hadde ikke truffet den ferske landslagssjef før han møtte på samling denne uken, men forteller at han har fått et godt inntrykk av den tidligere Tromsø- og Rosenborg-treneren.

- Det har vært veldig positivt så langt. Han er veldig klar på hvordan han vil ha ting, hvordan vi skal spille, samhold i gruppa og sånne ting. Alt har virket veldig bra.

Selv om man har hørt historier om lag som trener tre ganger om dagen, syv ganger i uka, forteller Elabdellaoui at de ikke er opptatt av vanvittige treningsmengder i Eintracht Braunschweig. Der trener de hver dag, men kun én av dagene kjører de dobbeltøkt.

- Under «preseason» er det selvsagt veldig tøffere, men under sesong er det ikke så vanlig med tre økter om dagen, forteller han.

Skal forhindre stagnering
Men Elabdellaoui er ikke alene om å komme inn i landslagsvarmen i ung alder. Det norske spillere har slitt med tidligere, har ofte vært å ta det berømte ekstra steget og bli en topp internasjonal fotballspiller.

- Hvordan skal du forhindre at din egen utvikling stopper opp?

- Det må skje i treningshverdagen. Jeg vet selv hva jeg trenger til enhver tid for å bli bedre. Så lenge jeg spiller fast, ser det lovende ut. Det har ofte gått nedover med spillere som ikke får fast spilletid. Så lenge jeg spiller fast på et såpass høyt nivå (som Bundesligaen), kommer jeg til å ta nye steg, mener han.

Landslagets keepertrener Frode Grodås spilte i Tyskland fra 1998 til 2002 for Schalke 04. Han tror tysk fotball er et perfekt utdannelsessted for unge fotballspillere akkurat nå.

- Tysk fotball er en undervurdert liga hos nordmenn. De er langt fremme når det gjelder å trene vitenskapelig riktig, trening man kan dokumentere. Tyskland er et bra land å være i, sier Grodås til Nettavisen.

Også den tidligere keeperhelten trekker frem Elabdellaouis seriøsitet og vilje til å bli bedre.

- Du ser det med en gang, Omar er veldig profesjonell i alt han gjør. Han er bevisst alt han gjør, en god fotballspiller og en kjempetype, er den rosende karakteristikken fra Grodås.

- Jeg har tatt mange steg siden jeg dro til Braunschweig på lån i fjor. Jeg er veldig fornøyd med egen utvikling, sier Elabdellaoui selv.

Fredag kveld kan han få sin debut fra start i en kvalikkamp for Norge. Kampen mot Slovenia starter klokken 2045, og dramatikken kan du følge i vårt livesenter NaLive.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.