*Nettavisen* Sport.

- Han er verdt en milliard euro!

Robert Lewandowski stjal showet da Dortmund banket Real Madrid.

25.04.13 08:42

HTML EMBED

DORTMUND - REAL MADRID 4-1:

Champions League - semifinale - første kamp:

Tyskland eier Fotball-Europa! Det kan man med trygghet slå fast etter de to første semifinalene i Champions League.

Bayern Munchen knuste Barcelona på tirsdag, og onsdag kveld var det rivalene Borussia Dortmunds tur til å vise seg frem.

Det gulsvarte mannskepet regelrett lekte seg med Real Madrid og vant 4-1, helt fortjent, og sendte Cristiano Ronaldo & co hjem i skam etter 90 minutter med fotball de sent vil glemme.

«The big Lewandowski»
Dermed er det mye som tyder på at vi får et heltysk oppgjør i Champions League-finalen som spilles på Wembley 25. mai. Bayern vant som kjent 4-0 i tirsdagens semifinale mot Barcelona.

Kampens store helt ble naturlig nok Robert Lewandowski. Polakken scoret fire flotte mål og skal ha mye av æren for at Dortmund har sikret seg et bra utgangspunkt før returoppgjøret 30. april.

- Jeg er glad for å score fire mål, men dette handler kun om å nå finalen. Vi er veldig fornøyde med resultatet, sier Lewandowski til uefa.com etter kampen.

Spissen, som har hjulpet Dortmund til to Bundesliga-titler, kan imidlertid være på vei til en ny klubb. Spekulasjonene har lenge pågått om et klubb-bytte for den dyktige 24-åringen som har en kontrakt som går ut i 2014.

- Hvem skal kjøpe ham? De må bla opp en milliard euro, sa en ekstatisk Vidar Davidsen på Viasat 4 underveis i oppgjøret.

- De fortjente det
Real Madrid-trener José Mourinho hevder nå at han ikke har veldig tro på avansement.

- 4-1 er for vanskelig. Men de fortjente seieren, de var det beste laget, de var sterkere enn oss. De var bedre både individuelt og kollektivt, sier Mourinho i et Viasat-sendt intervju etter kampen.

Om kampens firemålscorer mener Mourinho at Real Madrid-spillerne ikke gjorde som de hadde fått beskjed om på forhånd.

- Vi vet alt om Lewandowski. Vi vet hvor han liker å bevege seg, hvor han plasserer seg på stolpene, vi vet alt. Når vi gir ham sjansen til å score så mange mål, i situasjoner der vi vet hvordan han kommer til å opptre, er det veldig skuffende, sier Mourinho.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp

Dortmund-trener Jürgen Klopp er naturligvis langt mer fornøyd med det han fikk se av sine gutter.

- Dette var en herlig kveld for alle som har hjertet i Dortmund. Det er helt utrolig det laget mitt presterte her i kveld, sier han til Viasat.

Han drar også frem en herlig sammenligning mens han blir intervjuet av verdenspressen etter kampen.

- Dette var som Robin Hood stjeler fra de rike, sier Klopp.

Götze startet
Det mange var spente på på forhånd, var om Bayern-klare Mario Götze fikk spille fra start for Dortmund og hva slags mottakelse han ville få.

Götze startet kampen, og det var tilløp til pipekonserter fra deler av hjemmefansen. Noen hadde også med seg skilt som var tydelig anti-Götze. Likevel var det full støtte så fort kampen satte i gang.

José Mourinho tok også noen vågale valg i forkant av kampen, og den mektige treneren vraket klubblegende Iker Casillas (31) til fordel for Diego López i onsdagens semifinale.

LES OGSÅ: - Fantastiske Jürgen Klopp

LES OGSÅ: Lagoppstillinger og kampreferat

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NTB scanpix / Reuters

LES OGSÅ: Hevder Mourinho og Falcao går til Chelsea

Selve kampen startet med en gigantisk Dortmund-sjanse allerede etter fem minutter.

Marco Reus fikk ballen på 30 meter, driblet seg gjennom Real-forsvaret og skjøt mot Diego López. Real-keeperen strakk seg så lang han var og måtte gi en retur, men Robert Lewandowski var et halvt sekund for sent ute til å sette ballen i mål.

Det tok likevel ikke lang tid før hjemmepublikummet kunne slippe jubelen løs. Og gjett hvem som var arkitekten? Mario Götze, selvsagt.

20-åringen, som er stemplet som en Judas etter avtalen med Bayern, fikk ballen på Dortmunds venstreside etter åtte minutter. Han vendte opp og slo en perfekt ball inn i feltet.

På bakerste stolpe hadde Lewandowski revet seg løs fra oppasser Pepe, og superspissen satte ballen i mål fra kort hold.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NTB scanpix / Afp

Dermed ledet tyskerne 1-0 - etter å ha styrt kampen fra første sekund.

Real Madrid jobbet hardt for å komme seg tilbake i kampen etter tyskernes kanonåpning, og Cristiano Ronaldo hadde et brukbart frisparkforsøk etter 23 minutter, uten hell.

Hjemmelagets supportere skrek så på straffe i det 42. minutt. Marco Reus fikk ballen for Dortmund, rykket forbi Rafael Varane og gikk i bakken.

Dommer Bjorn Kuipers vinket spillet videre, og reprisene viste at avgjørelsen trolig var korrekt. Situasjonen skjedde rett på utsiden av 16-meteren, og Dortmund ble i så fall snytt for et frispark, ikke for et straffespark.

Men fotballen er nådeløs, for minuttet etter at Dortmund ropte på straffe, glapp det plutselig for de gulsvarte.

Og det måtte en gedigen personlig feil fra Mats Hummels til før Real Madrid kunne juble for utligning. Hummels prøvde nemlig å dempe en ball på utsiden av 16-meteren i det 43. minutt, men bommet på nedtaket og mistet ballen til Gonzalo Higuaín.

Han hadde en enkel jobb med å spille Cristiano Ronaldo på åpent mål, og Ronaldo hadde en enda enklere jobb med å sette ballen i nettet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stillingen var dermed 1-1 da dommeren sendte lagene i garderoben etter de første 45 minuttene. Scoringen er Ronaldos 12. i Champions League denne sesongen, noe som gjør ham til toppscorer. Lionel Messi er for øvrig på andreplass med åtte scoringer.

Andre omgang startet imidlertid med en ny Dortmund-scoring, og den var omdiskutert.

Marco Reus hadde ballen utenfor 16-meteren, og spilte en briljant pasning gjennom til Lewandowski, som alle trodde sto i offside. Men flagget ble værende nede, Lewandowski var sikker som banken og dermed sto det 2-1 til Dortmund.

Reprisene viste at dommerteamet trolig gjorde rett i den situasjonen.

Men Robert Lewandowski hadde ikke tenkt til å gi seg med det. Noen minutter senere fikk han ballen på utsiden av 16-meteren, og da er det som regel livsfarlig å være forsvarsspiller.

Superspissen vartet opp med en vending hentet rett ut av et skjønnhetsmagasin og banket ballen i nett-taket med et herlig skudd. 3-1 til Dortmund!

- Det er fenomenalt, var den enkle og meget presise beskrivelsen til Vidar Davidsen på Viasat 4.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ

Men hat trick-helten var ikke ferdig for kvelden. Dortmund fikk nemlig straffe i det 65. minutt da Xabi Alonso gikk i ryggen på Reus innenfor 16-meteren, en avgjørelse som så korrekt ut.

Fra ellevemetersmerket gjorde Lewandowski ingen feil og banket ballen midt i mål. 4-1 til Dortmund, og Real Madrid så helt sjokkskadet ut der de sto og kikket opp på måltavla.

José Mourinho gjorde noen offensive bytter, men klarte aldri å skaffe den viktige reduseringen.

Dermed endte det til slutt 4-1 til Dortmund, et drømmeutgangspunkt for tyskerne.

Men i fotball kan alt skje. Returoppgjøret spilles på Santiago Bernabéu 30. april.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag