RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
NORGES BESTE: Mats Møller Dæhli har vært best på Nettavisens Norge-børs i 2014.
NORGES BESTE: Mats Møller Dæhli har vært best på Nettavisens Norge-børs i 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Han har havnet i skyggen av Ødegaard

Men Mats Møller Dæhli er Norges beste spiller i 2014.

19 år gamle Mats Møller Dæhli har vært det norske landslagets beste spiller i 2014, ifølge Nettavisens børs. Børsen er satt av Nettavisens journalister i forbindelse med de ni tellende landskampene som er spilt i løpet av året.

Turnékampene med hjemlige spillere i januar, samt «ligalandskampen» mot De forente arabiske emirater i Stavanger (0-0), er ikke tatt med i regnestykket.

Dæhli ble til slutt en suveren vinner. Dæhli har vært på banen i ni av ni tellende kamper i år og ender med et snitt på 5,7 av ti. Unggutten har blant annet blitt tildelt karakteren 7 i tre kamper - mot Tsjekkia, Russland og Malta.

Dæhli har også blitt kåret til banens beste fire ganger på disse ni kampene. Ørjan Nyland, Vegar Forren og Joshua King har alle blitt kåret til banens beste én gang i 2014. Per Ciljan Skjelbred har blitt banenes beste i to kamper.

Reservekeeper Rune Jarstein har riktig nok et snitt på 6, men veteranen har kun spilt én kamp i 2014, mot Russland, og vurderes slik sett ikke foran.

- Jeg er enig
MAX-kommentator Kenneth Fredheim, som har fulgt landslaget tett i EM-kvalifiseringen, er enig i Nettavisens vurdering av beste spiller.

- Ja, jeg har tenkt litt på dette og vil si meg enig. Han er den som har prestert på et høyest nivå. Det rimer med mitt inntrykk, selv om det selvsagt er lettere å se en kreativ spiller, foran de som gjør en solid grovjobb. Mot slutten nå har også Stefan Johansen, Alexander Tettey og Håvard Nordtveit meldt seg på, men de har ikke vært like gode hele veien, sier Fredheim til Nettavisen.

Etter møtet med Tsjekkia i mars, har Dæhli så å si vært fast på laget, selv om han ikkke fikk sin debut før i fjor høst. Fredheim mener 19-åringen ikke lenger er et talent, men et klart førstevalg for det norske landslaget.

- Det sier noe om hva Per-Mathias Høgmo ønsker å få til med Norge. Han er opptatt av å ha kreative spillere på banen og finner plass til dem. Mats kom ut i en stor liga tidlig i 2014 og fikk tillit under Ole Gunnar Solskjær i Cardiff. Da viste han at han behersker nivået, men jeg er spent på å se hva som skjer nå, når han har null tillit? Mats har i hvert fall vist at han er proff og trener bra, men han er ung og i en vanskelig situasjon. Etter mitt syn er han likevel nå ferdig som talent og en klar førstelagsspiller for Norge, sier Fredheim.

ENIG: MAX-kommentator Kenneth Fredheim.

I høst har Dæhli stort sett fått operere fritt for press. Det er 15 år gamle Martin Ødegaard som har stjålet det meste av oppmerksomheten i Norge. Det tror MAX- og C More-profilen har vært positivt.

- Ja, han har havnet litt i skyggen og det har kanskje ikke gjort noe? Han har vært vant til press i et par år allerede. Nå har han sluppet litt av trykket, på grunn av styret rundt Ødegaard. Det kan være et fortrinn.

Nettavisen snakket med Dæhli om situasjonen i Cardiff før privatkampen mot Estland tidligere denne måneden. Da var unggutten klar på at han trenger mer spilletid, men kunne ikke si så mye mer om klubbsituasjonen i Wales. Etter at Russell Slade tok over som manager i klubben, har nordmannen måttet finne seg i å se fotball fra benken og tribunen.

- Tyskland og Spania
Fredheim er klar på hva 19-åringen bør gjøre.

- Han må bort fra Cardiff og Championship. Det er ikke riktig liga for ham. Der er det mye opprevet tempo og mye fysikk. Da er det vanskelig å skinne med de kvalitetene Dæhli har. Det blir feil for ham, mener kommentatoren.

- Hvor bør han dra?

- Jeg ser for meg at han kunne passe inn i tysk eller spansk toppdivisjon. Det ville vært en ønskedrøm om han kom inn i en bra klubb i de ligaene.

- Tror du Norge er aktuelt?

- Ikke for Mats. Det passer bedre for en type som Magnus Wolff Eikrem, som virkelig trenger å få fart på karrieren igjen. Dæhli har prestert på høyt nivå for landslaget og på de kampene er det masse speidere. De har sett kvalitetene hans. Jeg tror ikke Mats er aktuell for de aller største klubbene i Spania og Tyskland, men en klubb i midtsjiktet og litt over, en Hoffenheim-aktig klubb, for eksempel. Ideelt sett bør han være aktuell for en slik type klubb.

- Det viktigste er at han får en sentral rolle og ikke blir satt på benken. Det neste klubbvalget er utrolig viktig for ham. Det blir viktig å velge rett nå. Det handler både om filosofi, størrelse på klubb og mulighet for spilletid. Blir han sittende på benken, blir han etter hvert uaktuell for landslaget og det bekymrer Per-Mathias Høgmo. Men jeg er overbevist om at Mats har gode folk rundt seg og at det ordner seg. Norge kan kanskje bli aktuelt om det ikke kommer noen andre tilbud, men han har jo også en lengre kontrakt med Cardiff. Han har prestert, så det forundrer meg ikke om han havner i en okay liga i januar, sier MAX-kommentator Kenneth Fredheim til Nettavisen.

Jenssen på bånn
Det er kun fire av Per-Mathias Høgmos menn som har fått poeng i alle ni kamper i 2014. Det er Håvard Nordtveit (4,1 i snitt), Stefan Johansen (4,6 i snitt), Dæhli (5,7 i snitt) og Tarik Elyounoussi (4,2 i snitt). I tillegg har Håvard Nielsen vært på banen i alle kampene, men spissen har ved to anledninger ikke være lenge nok på banen til å bli vurdert. Hans snitt ligger på 4.

Den som har lavest poengsum av de som har spilt fem kamper eller flere, er midtbanemannen Ruben Yttergård Jenssen. Tysklandsproffen var fast inventar på landslaget tidlig i 2014, men har ikke spilt i de fire siste kampene.

Fakta: Børsen for 2014

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Ørjan Nyland - 4,75 (8 kamper)
---
Omar Elabdellaoui - 4,6 (7 kamper)
---
Vegar Forren - 4,5 (8 kamper)
---
Håvard Nordtveit - 4,1 (9 kamper)
---
Martin Linnes - 4,4 (5 kamper)
---
Tom Høgli - 3,8 (5 kamper)
---
Per C. Skjelbred - 5 (7 kamper)
---
Stefan Johansen - 4,6 (9 kamper)
---
Alexander Tettey - 4,2 (5 (+2) kamper)
---
Anders Konradsen - 4,3 (3 (+2) kamper)
---
Ruben Y. Jenssen - 3,6 (5 kamper)
---
Mats M. Dæhli - 5,7 (9 kamper)
---
Tarik Elyounoussi - 4,2 (9 kamper)
---
Joshua King - 5,4 (5 (+2) kamper)
---
Håvard Nielsen - 4 (7 (+2) kamper)
---
Brede Hangeland - 4 (2 kamper)
---
Moa Abdellaoue - 5 (1 kamp)
---
Morten G. Pedersen - 5 (2 (+2) kamper)
---
Daniel Braaten - 3 (1 kamp)
---
Alexander Søderlund - 4 (1 (+1) kamper)
---
Jone Samuelsen - 3,6 (3 (+3) kamper)
---
Valon Berisha - 4 (1 (+1) kamper)
---
Rune Jarstein - 6 (1 kamp)
---
André Danielsen - 3 (1 kamp)
---
Per Egil Flo - 4 (3 kamper)
---
Martin Ødegaard - 5 (2 kamper)
---
Moi Elyounoussi - ikke vurdert
Ola Kamara - ikke vurdert
Harmeet Singh - ikke vurdert
Stian Ringstad - ikke vurdert
Fredrik Gulbrandsen - ikke vurdert

*Kamper med + foran er kamper der spilleren har vært på banen, men ikke fått karakter.

Yttergård Jenssen fikk et totaltsnitt på 3,6 på sine fem kamper i 2014. Nest nederst finner vi Tom Høgli. Backen har prestert jevnt i de fem kampene han har spilt, men en svak kamp mot Frankrike i mai trekker ham ned på 3,8.

Bak Dæhli på toppen av børsen finner vi Joshua King. Han har fått poeng i fem kamper og har et snitt på 5,4. Det er spesielt innsatsen i møtet med Malta som trekker oslogutten opp i snitt. Der fikk han karakteren 8. Det er den høyeste karakteren som er gitt fra Nettavisen i 2014.

Mye omtalte Martin Ødegaard har kun fått karakter i to kamper denne sesongen. Begge ganger har Nettavisens utsendte landet på en 5'er, selv om 15-åringen i møtet med Estland nylig var svært nær en karakter opp.

Utmerket åpning
Landslagssjef Høgmo har brukt totalt 31 spillere i løpet av 2014. Av disse har 26 spillere vært på banen lenge nok i minst én kamp (minimum 20 minutter) for å bli vurdert på børsen. Fem spillere har ikke blitt tildelt karakter for sin innsats med landslaget.

Med seier over Aserbajdsjan søndag har Norge fått en utmerket åpning på kvalifiseringen til EM i 2016. Høgmos gutter står med ni poeng etter fire kamper og er bare ett poeng bak Italia og Kroatia som topper gruppen.

Tre seire - mot Malta, Bulgaria og Aserbajdsjan - er en etterlengtet opptur for Norge. Før møtet med Malta sto nemlig det norske laget uten seier i 2014. Det ble uavgjort mot Tsjekkia og Russland, mens det endte med tap i møtene med Frankrike, England og Italia. Norge tapte nylig også mot Estland i en privatkamp på Ullevaal stadion.

Neste år venter en rekke tøffe landskamper for det norske laget. Høgmos menn skal blant annet spille borte mot Kroatia, Italia og Bulgaria i kvalifiseringen. Malta, Kroatia og Aserbajdsjan gjester også Oslo.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere