- Han kan bli blant de beste i verden

OMKRANSET: Alle ville snakke med 15 år gamle Martin Ødegaard ettter at han debuterte søndag.

OMKRANSET: Alle ville snakke med 15 år gamle Martin Ødegaard ettter at han debuterte søndag. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Stortalentet Martin Ødegaard fikk sin debut.

13.04.14 21:23

STRØMGODSET - AALESUND 2-0:

DRAMMEN (Nettevisen): Søndag fikk stortalentet Martin Ødegaard sin debut i Tippeligaen. Ødegaard er nøyaktig 15 år og 118 dager gammel.

Dette betyr at Godset-unggutten er tidenes yngste spiller i Tippeligaen. Han overtar rekorden fra Sandes Ulfs Zymer Bytqi, som var 142 dager eldre da han fikk sin debut på det øverste nivået i Norge tilbake i 2012-sesongen.

Ødegaard kom inn for Peter Kovacs i det 72. minutt mot Aalesund.

Bare minutter senere lå ballen i nettet for første gang på Marienlyst. Ødegaard var riktig nok ikke direkte involvert, men 15-åringen fikk anledning til å juble sammen med langt mer rutinerte Øyvind Storflor. Kantspilleren satte nemlig et frispark forbi Sten Grytebust og sendte vertene opp i 1-0.

- Fikk gåsehud
Thomas Sørum la på til 2-0 på tampen og sikret tre hjemmepoeng. Og nest sist på ballen ved det andre målet, det var selvsagt den unge debutanten,

- Vi kan godt si det var med vilje, sier en blid Ødegaard til Nettavisen.

- Nei, det var et skudd som skled av. Jeg fikk ballen på 30 meter, utfordret og skulle skyte, men ballen skled av. Den gikk til Sørum som scoret. Det viktigste for meg er uansett at det ble mål, sier en ydmyk Ødegaard til pressen.

15-åringen synes sine første tippeligaminutter gikk bra.

- Jeg gjorde det samme som jeg gjør på trening. Det er det jeg kan. Jeg har trent mye og jobbet hardt og dette viser at man får betalt for det i Godset.

UNG: Martin Ødegaard var 15 år og 118 dager da han debuterte i Tippeligaen. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

- Når hele Godsetunionen synger navnet mitt får jeg gåsehud. Jeg er utrolig stolt over å være den yngste noensinne og det viser at Godset tør å satse på unge, lovende spillere. Dette var utrolig gøy, sier unggutten.

- Aldri sett maken
Trener Ronny Deila kunne heller ikke skjule sin begeistring for Ødegaard.

- Han har en forståelse og en teknikk som jeg aldri har sett maken til i mitt liv, alderen tatt i betraktning, selvfølgelig. Han er en spesiell gutt med ekstreme ferdigheter. Et talent som det er viktig å ta vare på og som vi gleder oss til å jobbe videre med i tiden framover. Jeg har aldri sett et større talent i Norge.

- Han er god nok til å kunne bli blant de beste i verden. Han har de rette holdningene, legger han til.

- Tar luven av dem
Godset-sjefen er klar på at unggutten likevel har en lang vei å gå.

- Fysisk så er han ikke i nærheten. Det skulle bare mangle. Hadde han hatt det fysiske inne, hadde det ikke vært riktig at han hadde spilt. Da hadde han ikke fått jobbet med ferdighetene sine. Han er hele tiden langt foran i det som skjer og er kvikk i føttene, så det er vanskelig å få tak på ham, sier Deila.

Deila var også godt fornøyd med resten av oppgjøret mot Aalesund.

- Vi tar luven av Aalesund i dag. I første omgang har de ikke noe å by på. Vi spiller taktisk klokt og disiplinært. Vi er kompakte og flytter kula fort. Derfor er vi et bedre lag enn Aalesund, sier Strømsgodset-treneren om kampen.

Godset har en rekke folk ute med skade i forsvaret, men holdt likevel nullen mot tangotrøyene. Deila er stolt av den jobben som blir gjort bak der.

- Dette viser hvilken kvalitet vi har i troppen. Lars Sætra har tatt store steg. Marius Høibråten opptrer voksent og Lars-Christopher Vilsvik blir bare bedre og bedre, sier Deila.

Med seieren søndag står Godset med sju poeng etter tre ligakamper.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SKRYTER: Ronny Deila var full av lovord om unge Martin Ødegaard. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)


Store Kovacs-sjanser
Det var vertene som styrte det meste i første omgang og skapte de største sjansene. Spesielt fikk Peter Kovacs et par gedigne målsjanser i Drammen.

Den første kom etter 22 minutter. Godset kom på en god overgang og Gustav Wikheim trillet ballen inn til Kovacs. Fra kort hold satte spissen ballen like utenfor. Det er likevel ikke tvil om at Kovacs burde scoret her.

Den andre store sjansen til ungareren kom etter en corner elleve minutter senere. Lars-Christopher Vilsvik slo en kort corner til Øyvind Storflor, før han fikk ballen tilbake og slo inn. I lufta ruvet Kovacs, men headet i tverrliggeren.

I mellom disse to Kovacs-sjansene hadde også stopper Lars Sætra en bra mulighet da han kom på ballen etter en corner, men Sten Grytebust reddet.

Strømsgodset spilte gjestene fra Aalesund lave i store deler av første omgang og tangotrøyene skapte svært lite sjanser og fikk sjelden låne ballen.

Rett før pause ble imidlertid Leke James tatt rett utenfor 16-meteren og gjestene fikk frispark i farlig posisjon. Jo Nymo Matland tok ansvar og skjøt godt, men Adam Larsen Kwarasey var med på notene og avverget.

Den påfølgende corneren resulterte i ingenting og dermed gikk lagene til pause på 0-0 etter første omgang på Marienlyst. Godset hadde vært det førende laget, men Ronny Deilas menn hadde ikke tatt vare på sjansene.

Storflor avgjorde
Andre omgang startet slik den første sluttet, med en god sjanse til AaFK. Michael Barrantes slo et smart frispark fram til Demar Phillips og midtbanemannen var plutselig alene med keeper. Larsen Kwarasey i Godset-målet var imidlertid våken og fikk avverget avslutningen fra kort hold.

Like etter var vertene på farten. Storflor fikk ballen inne i feltet, avanserte og fyrte av fra litt skrå posisjon, men Grytebust reddet igjen fra Strømsgodset.

(artikkelen fortsetter under bildet)

PERLE: Øyvind Storflor sendte Godset i føringen. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)


Martin Rønning Ovenstad hadde også et susende skudd litt senere i andre omgang, men Ronny Deila var nok ikke helt fornøyd med det som skjedde i angrep og valgte etter hvert å sette på Thomas Sørum for Mohamed Keita.

Treneren tok også ut Peter Kovacs og satte inn unggutten Martin Ødegaard.

Minutter senere fikk vertene endelig hull på byllen da Gustav Wikheim ble lagt i bakken rett utenfor 16-meteren. Storflor satte frisparket i mål.

Mot slutten hadde begge lag store sjanser til å påvirke resultatet og helt på tampen var det vertene som skulle sette spikeren i Aalesund-kista.

Thomas Sørum fastsatte resultatet til 2-0.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.