RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han ville vært så stolt

MISTET BESTEVENNEN: Nemanje Vidic og Vladimir Dimitrijevic var uatskillelige da de to spilte for serbiske Røde Stjerne. Begge hadde en drøm om å nå toppen av europeisk fotball, men bare en av dem lyktes.
MISTET BESTEVENNEN: Nemanje Vidic og Vladimir Dimitrijevic var uatskillelige da de to spilte for serbiske Røde Stjerne. Begge hadde en drøm om å nå toppen av europeisk fotball, men bare en av dem lyktes.
Sist oppdatert:
Når Nemanja Vidic løper ut på Old Trafford for siste gang, har han sin beste venn i tankene.

«He comes from Serbia. He'll f***in' murder ya», synger Manchester United-fansen om sin kaptein, Nemanja Vidic.

Serberen, som spiller sin siste hjemmekamp på Old Trafford når Hull kommer på besøk tirsdag, har fått sangen som følge av sin kompromissløse spillestil på banen og er blitt en favoritt blant United-fansen.

TALENT: Nemanja Vidic var kaptein for Røde Stjerne i ung alder.

Neste sesong bytter midtstopperen ut den røde United-drakta med Inters blå og svarte, og det er duket for et tårevått farvel på Old Trafford.

32-åringen har spilt for Manchester United siden 2006, vunnet 15 trofeer og har to ganger blitt kåret til årets spiller i Premier League.

Nemanja Vidic har oppnådd alle fotballspillende gutters drøm, men veien dit har vært mer kronglete enn for de fleste av hans lagkamerater.

Oppvokst i krig
Midtstopperen vokste nemlig opp i krigsherjede Uzice i Serbia og bare ferdighetene på fotballbanen gjorde at han slapp å bli innkalt i militæret i tenårene.

- Jeg gjennomførte alle testene og bare fordi jeg kunne vise fram papirer på at jeg spilte fotball for Røde Stjerne, ble jeg ikke sendt i krigen. Fotballspillere og studenter slapp unna, har Vidic fortalt i et intervju.

Han minnes godt hvordan han og kompisene ventet til flyene hadde sluppet sine bomber, før de gikk ut og spilte fotball.

- Det var det verste - å høre flyene komme og vite at de skulle bombe byen vår.

Den beintøffe midtstopperen har innrømmet at oppveksten var tøff, men vil ikke dvele ved det.

- Det som har skjedd betyr ingenting. Det er viktig for folk å komme seg videre fra ting som har skjedd i livene deres. Man må ha et klart sinn for å nå målene man har satt seg.

Ville til Kosovo
Vidic vokste til å bli en av Sir Alex Fergusons aller mest betrodde menn og en bauta i midtfosvaret etter overgangen fra Spartak Moskva i 2006. I sin biografi forteller imidlertid Ferguson at Vidics United-historie kunne fått et helt spesielt kapittel.

«Vidic er en kald kompomissløs karakter. Han er en stolt serber. En gang i 2009 kom han til meg og fortalte meg at han kanskje kom til å få en innkallelse. Jeg spurte hva slags innkallelse? "Kosovo, jeg vil dra dit, og det er min plikt." Man kunne se i øynene hans at han var klar for det.»

(artikkelen fortsetter under bildet)

MANAGER OG KAPTEIN: Sir Alex Ferguson skriver i sin biografi at Nemanja Vidic ba om å få dra til Kosovo hvis han ble innkalt av hæren. Her er de to sammen på en tennisturnering i Wimbledon i 2013.


Mistet bestevennen
Vidic ble aldri kalt inn for å kjempe for Serbia i Kosovo. 32-åringen minnes godt krigen han opplevde i tenårene, men den største tragedien opplevde han på fotballbanen.

Under tiden i serbiske Røde Stjerne var han og lagkameraten Vladimir Dimitrijevic uatskillelige. De to stortalentene fant tonen både på og utenfor banen og ble begge spådd en lysende framtid.

Midt under en treningsøkt med det serbiske hovedstadslaget, falt plutselig Vladimir i bakken. Han pustet ikke og lagkameratene som stormet til fant ingen puls. Klubblegen kom hastende til og startet livreddende hjelp, men livet til 20-åringen sto ikke til å redde.

DØDE: Vladimir Dimitrijevic døde av hjerteinfarkt under en trening med Røde Stjerne.

- Vi hadde de samme drømmene. Jeg tenker på ham når jeg spiller, og det får meg til å tenke at jeg er heldig som nådde drømmene jeg hadde, har Vidic fortalt i et intervju.

- Han ville vært stolt over hva jeg har oppnådd, og jeg ville vært like stolt av ham hvis han hadde oppnådd det samme. Og det hadde han gjort. Vladimir var så talentfull. Han hadde blitt en stor spiller, men han er borte, og jeg vil bevare minnet hans for alltid.

Vidic sverget på at han aldri skulle glemme kompisen, og det gjorde han heller ikke. For halvannet år siden skrev den serbiske avisen Hoboctn at faren til Vladimir hadde havnet i økonomiske problemer. Vidic ba faren om å opprette en konto og overførte godt over en million kroner.

United-kapteinen ba mannen om å bruke pengene på en leilighet og sa at hvis han havnet i trøbbel igjen, ville han stille opp.

Ga bort sitt første United-gull
Drømmen om å vinne noe med en stor klubb oppnådde Vidic allerede snaue tre måneder etter at han kom til Manchester United. Og allerede da viste han prov på at han ville være en passende kaptein i fremtiden.

Serberen ble nemlig byttet inn helt på tampen av både ligacupsemifinalen mot Blackburn og finalen mot Wigan. Giuseppe Rossi, som hadde bidratt mye mer i de tidlige rundene, fikk ingen medalje. Derfor valgte Vidic å gi medaljen sin til italieneren.

- Jeg spilte bare noen få minutter i finalen og fikk medalje. Det var en god følelse, og jeg følte meg som en del av laget, men jeg ga medaljen til Rossi fordi han hadde spilt mye mer enn meg og fortjente den.

Medaljesamlingen skulle likevel vise seg å bli stor nok med tiden. I løpet av sine ni sesonger på Old Trafford har det blitt fem seriemesterkap, tre ligcuptrofeer, fem Community Shield-triumfer og et Champions League-trofé.

Hyller Ferguson
Med unntak av årets Community Shield-trofé, har alle triumfene kommet under Sir Alex Fergusons ledelse. Vidic hadde hørt mye om den skotske manageren før han kom til klubben og har bekreftet i intervjuer at mye av det viste seg å stemme.

- Jeg hadde hørt mye om skriking og «hårføneren» som folk kalte det. Jeg må innrømme at jeg har opplevd det selv ved et par anledninger, har Vidic avslørt.

Til tross for at Ferguson blir beskrevet som en nådeløs manager, er ikke Vidic i tvil om at han alltid handlet i beste mening.

- Han er full av erfaring. Han vet hvordan han til en hver tid skal oppføre seg for å få det beste ut av spillerne. Når han trenger å være gretten, er han gretten. Når han trenger å få laget til å slappe av, gjør han det. Når han skriker til en spiller, gjør han det til det beste for spilleren og laget.

TAR FARVEL: Nemanja Vidic tar i kveld farvel med fansen på Old Trafford. - Det blir trist, sier Vidic i tirsdagens kampprogram.

- Det blir trist
Sir Alex Fergusons suksess er ubestridt, og det samme er Nemanja Vidics evne til å yte sitt beste for Manchester United i kamp etter kamp. Når han tirsdag løper ut på Old Trafford iført Manchester United-drakt for siste gang, er det med en viss bismak.

- Du vet aldri hva som vil skje med følelsene dine. Du kan prøve å forutse det, men jeg har ikke grått ennå. Vi får se hva som skjer etter den siste kampen. Det kommer til å bli trist, sier Nemanja Vidic i tirsdagens kampprogram.

Han innrømmer at avskjedsrunden på Old Trafford ville vært noe helt annet dersom Manchester United var med i kampen om tittelen denne sesongen.

- Siden vi ikke har gjort det så bra denne sesongen, blir ikke runden på Old Trafford den samme, ettersom vi har hatt noe å feire de siste årene. Nå blir det en sjanse til å takke fansen for at de har støttet oss denne sesongen. Jeg synes definitivt det er det minste vi kan gjøre.

Selv om Vidic fra og med sommeren skal spille for italienske Inter, håper han å gi Manchester United-fansen noe å se fram til neste sesong.

- Vi må prestere i disse siste kampene for å gi dem noe å glede seg til og vise at dette laget kan vinne igjen. Det er det spillerne tenker på nå.

Til slutt kommer serberen med følgende avskjedshilsen til fansen:

- Takk for all støtten dere har gitt meg i disse årene. Jeg vet at dere kommer til å støtte klubben i framtiden også. Forhåpentligvis kan vi vinne like mange trofeer som vi gjorde under mine åtte år i klubben.

(Kilder: Fifa.com, ManUtd.com, Daily Mail, Wikipedia, Hoboctn, Alex Ferguson: My Autobiography)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere